onsdag 22 januari 2014

885 Allting som är trevligt är bra för magen

Det säger Mumintrollets mamma när Hemulens moster säger att man får skakande tassar, gul nos och skallig svans av att röka. Han har rökt i hela sitt liv och varken blivit darrig, skallig eller gul. Allting som är trevligt är bra för magen.


Vem som detta omdöme gäller vet jag inte eftersom det är ett citat från den lilla underbara boken med samma titel Allting som är trevligt är bra för magen. Den innehåller små korta utdrag och citat ur några av Tove Janssons böcker. Hon skulle ju ha fyllt hundra år i augusti i år om hon hade levat, läser jag i vår lokaltidning.
Uppdatering: Jag har fått en mycket upplysande och lång kommentar från Malin om vad citatet kommer ifrån. Läs den! 

Anledningen till artikeln i NT var att det i dagarna kommit ut en "gedigen" biografi om Tove Jansson av Tuula Karjalainen. NT:s recensent Inger Dahlman skriver vidare att "Mumindalen skapades som ett sätt att fly andra världskrigets grymma verklighet". Den enda faran som lurar där är Mårran, som fryser till is allting som kommer i hennes väg. Annars är det mestadels lugnt och stilla utom när man ger sig ut på sjön. För då kan man i värsta fall träffa på hattifnattarna.

Kartan över Mumindalen är från boken "Sent i november". Bilderna går att klicka större.

Jag rekommenderar Allting som är trevligt är bra för magen å det varmaste. Jag har valt ut några sidor som jag vill dela med mig av, men det är många, många andra som också är helt underbara att läsa och fundera över med sin vardagliga livsfilosofi och sin underfundiga humor. Roligt är det också att historierna om Mumintrollet inte på något sätt har förlorat sin aktualitet. Mirren var nyligen på dockteater och såg Vem ska trösta knyttet - en saga som Casimir kan utantill eftersom hans mamma har läst den för honom så många gånger.


Muminmammans förebild är Tove Janssons egen mamma som hon älskade högt och som lärde henne teckna redan när hon var liten. Mamman själv var illustratör och konstnär.Tyvärr verkar det som om den lilla boken är tillfälligt slut från förlaget. Här är länken till Ad Libris. Där står det lite mer att läsa om den. Förhoppningsvis kommer den att ges ut igen! Finns kanske att låna på biblioteket.


Här kommer Casimirs senaste tillskott till Mårransamlingen. Det var hon som också inspirerade mig till inlägget. Jag har faktiskt inte sett Mårran i halvprofil tidigare.


14 kommentarer:

Ronny sa...

Trevligt inlägg! Den lilla boken med visdomsord fick följa med hem från biblioteket för några veckor sen och gav mig lust att läsa om alla böcker om Mumindalen. Tove Jansson skrev faktiskt fin vuxenlitteratur också.
Morran är ju magnifik!

Musikanta sa...

Ronny:
Kul att du hittade boken också! Då vet du hur mycket fler härliga avsnitt det står att läsa där och vilka underbara teckningar det finns.

Jag ska faktiskt också ta och läsa om några av böckerna. Det var ju över 30 år sen sist om man undantar "Vem ska trösta Knyttet" och "Den farliga resan" som ofta är kvällslektyr uppe i Mälarhöjden.
Jag ska vidarebefordra berömmet till vederbörande.
Ingrid

Pettas sa...

Mumin hör till de absoluta favoriterna hos mig. Tove Jansson kunde hon.
Så mycket klokskap att ta till sig!
Tack Ingrid!

Kram

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tror dock att man har ännu mer behållning av böckerna när man är vuxen. Tove Jansson är både klok och rolig. Sen har hon ett fantastiskt språk också. Jag är mycket imponerad över HUR hennes figurer säger sina saker. Exempel bara från de här sidorna: hoppfullt, högdraget, skyggt och uppskakat. Det sätter sådan färg på historien.
Roligt att du uppskattade inlägget.
Kramar från Ingrid

Karin sa...

Åh, fina citat. Underbara Tove Janson. Kloka muminfamiljen. Man lär sig mycket om livet av dem. Och jag drar mig lite för att läsa biografier om Tove Jansson, som ju var en rätt skygg person. Kanske bättre att läsa om hennes böcker i stället.

Gunnel sa...

Hennes figurer kommer alltid med så kloka citat och förklaringar. Böckerna är absolut lika läsvärda för både barn och vuxna.

Musikanta sa...

Karin:
Visst lär man sig mycket om livet av mumintrollen och deras vänner. Sen är ju hennes teckningar helt underbara också. Vilken konstnär hon är!
Jag har inte läst alla hennes böcker, men ska ta skadan igen nästa gång jag kommer upp till Åsa som har samtliga barnböcker.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Häller helt med dig. Känner jag mig lite deppig någon gång tar jag fram den här lilla boken - den får mig alltid på gott humör.
Kram
Ingrid

Eleonora sa...

Så mycken klokskap det finns i vissa barnböcker - speciellt i Tove Janssons!! Underbart att dina barnbarn får så mycket vetskap om allt detta.
Kram
Eleonora

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, Åsa är en mönstermamma i det avseendet också. Kvällsagor varje kväll av goda barnboksförfattare. Och dessemellan också...
Kram tillbaka från Ingrid

Suss sa...

Jag ska verkligen försöka få tag på den boken, tror den skulle passa mig väldigt bra! Jag anser att mycket av det som anses så nyttigt eller bra, är väldigt bra för välbefinnandet! Tack för tipset, även om den är slut på förlaget just nu! Mycket bra bild av Mårran, nästan som ett porträtt.Kram

Musikanta sa...

Suss:
Det är en liten pärla - toppen också som presentbok till någon som har allt. Du kanske kan försöka i någon bokhandel eller antikvariat.

Jag är imponerad av att Casimir har så perfekta proportioner när han ritar och målar Mårran helt utan förlaga - bara ur minnet. Han är ju bara sex och ett halvt i alla fall. Fast jag är ju inte precis objektiv :-).
Kram från Ingrid

Malin sa...

Det är om Muminpappan Hemulens moster profeterar!

Citatet är ur Mumunpappans bravader, eller memoarer som senare upplagor kom att heta.

Fredriksson, Rådddjuret och den blivande pappan är alla ute på äventyr med Fredrikssons båt Haffsårkestern när de räddar Mostern undan Mårran.

Pappan hoppar hjältemodigt i vattnet och räddar den gryta som visar sig innehålla Mostern.
Något de alla tre får ångra bittert, då hon sätter igång med att städa båten och använder Fredrikssons pyjamas som skurtrasa.
Vidare förbjuder hon kaffe till frukost och ersätter den med gröt.

Den enda som uppskattar Mostern är klippdassen som visar sig uppskatta uppfostrande lekar.

Mostern förpassas, tillsammans med klippdassen, via postbåten, till klippdassens hem, där alla lekar uppfostrande lekar och lär sig stava.

Dock har inte den lilla dassen lärt sig å,ä, ö ännu när han återkommer med bröllopstelegrammet till Råddjurets och Såsdjurets bröllop.

Musikanta sa...

Malin:
TACK så mycket för upplysningen!!! Jag ska genast uppdatera och hänvisa till din kommentar.
Kram
Ingrdi