fredag 31 januari 2014

888 Jordgubbsgrottor och kanelbullar.

När man alltid måste ha koll på joulen, kalorierna eller pointsen vet man att det är förbjudet att äta kakor och bullar. Därför har jag inte bakat några bullar de senaste tio åren och med undantag av muffins inte heller några kakor.

Jo, lussebullar bakar jag en gång om året eftersom jag själv har infört traditionen att hänga en plastpåse med sådana på brevlådan när det är luciadags. Min rara och snälla lantbrevbärare tar alltid brev som jag inte hinner/vill/orkar gå till postlådan med 500 m från huset, så något ska han ju ha för besväret, tyckte jag. Det blir lussebullar en gång om året och muffins när jag bakar sådana ibland.

Eftersom jag har bjudit goda vänner på fika på lördag var jag tvungen att sätta igång och baka. Min stolthet förbjuder mig att bjuda på köpebröd. Hembakat ska det vara här på landet. På kyrkkaffet härförleden serverades hallongrottor som jag tyckte smakade väldigt gott - jag äter gärna kakor när andra har bakat och skyller på att det är oartigt att tacka nej.

Jag tog fram receptet på nätet och det verkade inte så besvärligt. Inte för att jag hade någon hallonsylt hemma men sylt som sylt, det gick ju bra med jordgubbssylt också. De blev passabla och provkakan jag gjorde smakade inte så dumt.

Värre var det med bulldegen. För säkerhets skull tog jag fram ett recept från nätet även där. Den ville inte jäsa upp. Jag antar att jag hade lite för kall mjölk när jag hällde den över jästen. Tyckte att den var lagom ljummen men jag kanske skulle känt efter med armbågen som man gjorde med sin bebis på den tiden när man skulle bada henne. Efter att degen jäst i över två timmar tog jag i alla fall ut den ur bunken trots att den inte jäst till dubbel storlek som det stod i receptet. (När jag senare kollade andra recept på nätet undrar jag om inte 18 dl mjöl var för mycket. I de flesta recept på en halv liter mjölk går det bara åt 12-13 dl. Som väl var tog jag inte allt mjölet...) Se kommentar från Mirren! Det stod inte att man skulle smeta smör på degen och strö socker och kanel på i receptet heller, det hade de nog glömt. Det gör man väl alltid?

Baket lyckades dock över förväntan - bullarna blev inte stenhårda som jag befarat. Receptet innehöll 150 gram smör - kommer inte ihåg att jag använde det i vanlig vetedeg förr. Kanske var det därför degen inte jäste upp så mycket som den brukar. Den var i alla händelser mycket lätt att baka ut. Rekommenderas eftersom bullarna blev alldeles utmärkt goda. Jordgubbsgrottorna smakade förföriskt - några sådana en dag och man har lagt på sig några extra gram igen.6 kommentarer:

Mirren sa...

Du är rolig mamma :-). Letar recept på nätet för bullar! Det kan man väl nästan i huvudet - eller så använder man receptet bakpå mjölpaketet eller Annans kokbok. 18 dl mjöl är på tok för mycket för en halv liter degvätska - det är helt riktigt. Jag brukar ta runt 800 gram. Det motsvarar nog 11-12 dl. Om du ska bjuda på fika så undrar jag varför du inte gjorde muffins som vanligt?
M&P

Musikanta sa...

Mirren:
Det är enklare att dra ut ett recept på nätet än att slå och leta i kokboken. Men jag ska ta bort länken eftersom det är alldeles för mycket mjöl som du skriver. Det var väl därför som degen inte jäste upp som den skulle.
Jag ska göra muffins i kväll :-).
M&P

Eleonora sa...

Ingrid - vilken energi och vilken bak-madame det finns i dig! Bättre sent än aldrig att pröva på bak-metoder. Nu är du nog fast, eftersom du lyckats så bra. Förresten, jag skulle gärna vilja smaka - kan vi använda brevbäraren??

Ha en trevlig bjudning - Kram till dig och Kent!

Bloggblad sa...

Jag bakar så sällan numera att jag måste läsa recept - förr hade jag det i fingrarna.

Min son sa för kanske 20 år sen: Andra mammor bakar... då sa jag att han skulle skaffa sig en annan mamma...

Men när jag ska ha kalas, då fjäskbakar jag också! Eller när Maestro kommer och spelar upp nya melodier...

Musikanta sa...

Jag lovar att du ska få hembakade bullar nästa gång du kommer hit. OCH hallongrottor. Jag har för övrigt snärvat till trettio muffins på kvällskvisten - det går mycket fortare än all annan bakning.
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Bloggblad.
Haha, underbart ord "fjäskbakar". Har du hittat på det själv - i så fall ska jag tipsa L-G Andersson om det. Det är JUST PRECIS det jag har gjort! Bara visa att jag KAN jag med.

Så nu kan du komma hem när du vill och äta hembakat, jag gjorde dessutom trettio muffins i kväll innan PS. De räcker säkert till sommaren...

Båda mina döttrar har klagat på att jag inte varit en bullmamma.