söndag 1 februari 2015

1065 - Språkliga funderingar

Trots att det är slaskigt och halt och dessutom snöade idag har vi gått vår vanliga promenad ner till björken och hem igen, Kent och jag. Efter att ha varit gifta i snart 39 år brukar vi inte ha så väldigt mycket att diskutera när vi är ute och går. Han går dessutom lite fortare än jag så det blir en hel del egna reflektioner för min del under promenaden.


Mitt favoritträd har fått snö på sina grenar. (Bilderna går att klicka större.)

Idag funderade jag på hur man gör nya substantiv av gamla. Ord som som innebär någon sorts aktivitet för den person det gäller. Som cyklist av cykel, bilist av bil, mopedist av moped. (Men man säger inte båtist eller tågist...) 

Av musikernas kategorinamn slutar ju många på just -ist. Klarinettist, violinist, cellist, flöjtist från instrumenten klarinett, violin, cello och flöjt. Men man har substantivet violast från viola och trumpetare från trumpet. Vidare pensionär av pension, kommissionär av kommission, visionär av vision etc. etc.

Men det är ju inte bara substantiv som ger upphov till nya substantiv utan även verb. Man säger ju flanör om en som  flanerar, massör om en som masserar, frisör om en som  friserar etc. etc. Det heter som bekant också entreprenör som kommer av substantivet entreprenad. (Ett verb som direkt bygger på entreprenad saknar jag dock.)

Nu till det som var orsaken till mina språkliga funderingar. Varför kan man inte säga promenör om en som går på promenad eller promenerar likaväl som man säger flanör om en som är ute och flanerar. Både verben promenera och flanera har vi väl lånat in från franskan i slutet av 1700-talet, eller?

Det är ofta jag skulle behövt använda ordet promenör. Istället för att skriva: " Idag mötte jag inte en enda person som var ute och promenerade" kunde jag skriva "Idag mötte jag inte en enda promenör." Ett enda ord istället för sex stycken!

De synonymer som finns för att beteckna en person som promenerar är vandrare, fotgängare, flanör, gående eller gångtrafikant. Det låter inte särskilt bra att skriva "Idag mötte jag inte en enda gående, fotgängare eller gångtrafikant." Som sagt, varför inte införliva det utmärkta ordet promenör med våra nyord?


En ensam promenör på hemväg från björken? Nej, jag har bara gjort paus för att ta kort. Om  en stund stannar Kent och väntar på mig som han brukar...

27 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Gillar dina tankegångar :) Men kanske är det onödigt att uppfinna promenör när Promenerare finns :) Uppfyller ju samma funktion!
(Sök under Promenera på SAOB)

Hanneles bokparadis sa...

Nya verb tycker jag är ofta fyndiga ♥
Härligt när språket lever!

Bloggblad sa...

Jag har hört "telefonör" många gånger i radio, det störde mig i början.

Vi tycks acceptera nya verb och substantiv, men pronomen.... Nänä, då blir många galna. Dags för en ny preposition, kanske?

Gunnel sa...

Jag gillar verkligen ditt inlägg. Själv är jag också intresserad av att leka med ord och få veta var de kommer ifrån och varför det heter just så. Riktigt spännande att leta efter uppkomsten ibland. Jag tycker vi införlivar promenör i svenska språket nu. Det är tusen gånger bättre än alla amerikanska uttryck som bara accepteras rakt av utan någon översättning. Kram

Musikanta sa...

Eva:
har aldrig hört eller sett promenerare - men det ska jag använda nästa gång :-)

Musikanta sa...

Hannele:
Gillar också nya ord för det mesta. Gärna svensksvenska...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Du menar hen förstår jag :-). Telefonör har jag aldrig hört men det är ju ett bra ord. Spännande att höra om du har kommit på någon ny preposition!

Musikanta sa...

Gunnel:
Tack för uppmuntrande ord. Heter det telefonör som Bloggblad skriver kan det väl heta promenör också.
Visst är det roligt med språk och ord. Kent är mycket road av att lösa korsord (och även jag ibland) och jag lär mig nya ord varje dag!
Kram tillbaka

Krönikören sa...

Nu har du använt ordet promenör alltså finns det. Så enkelt är det. Var det inte Fredrik Lindström som sa så?

När Kloker var liten, eller mindre, sa han när han satt vid datorn att han "datar". Också ett användbart ord.

Svar: Tack för hejarop i denna sjukvårdens häxkittel som jag har råkat hamna i :)

Musikanta sa...

Eva Trillian igen:
Datorn visar inte ordet promenerare som synonym varken till fotgängare eller vandrare. Så det kan inte användas särskilt ofta.

Musikanta sa...

Lotta:
Haha, då använder jag det i fortsättningen. Det kanske är någon som retar sig på det i alla fall.

Datar är också ett utmärkt ord. Jag ska införliva det med min vokabulär omedelbart. Hälsa Kloker och tacka!

Du har nog massor som stöjer dig i det fallet. Hoppas att många fler läser din blogg!

Geddfish ♥ sa...

Åh, vilka bra tankar!
Jo, svenska är krånglig. Kanske inte för oss som är uppväxta med svenskan, men jag tänker på invandrare.
Jag är också en sådan där funderare.
Ha en fin måndag, kram, Gerd ♥

Musikanta sa...

Gerd:
Det kan faktiskt vara krångligt ibland mer prepositionerna tycker jag. Heter det i riktning MOT eller i riktning TILL t.ex.? Jag funderar på det i en artikel till vår församlingstidning.
Jag önskar dig också en skön måndag.
Kram från Ingrid

Margaretha sa...

Mycket intressanta funderingar kring bildandet av ord. Brukar lyssna på Språket och där kommer det ju in frågor med jämna mellanrum om just dessa saker. Ibland är det ju dialektalt också. I Norrland kan man mycket väl ha en ord en promenerande person men inte i södra delen av landet. Det är kul med språk tycker jag, speciellt dialekter. För egen del har jag en hobby att gissa varifrån i landet en person är genom att lyssna. Det är lite spännande faktiskt för ofta i dagens samhälle när man flyttar så mycket så är det ofta uppblandat. Kram

Musikanta sa...

Margaretha:
Ännu en gemensam nämnare - jag tycker också om att lyssna till dialekter och gissa varifrån människor kommer

Norrland är jag inte bra på - där har jag aldrig bott - men jag har flyttat så mycket i södra Sverige så där brukar jag ofta gissa rätt.
Mycket att diskutera nästa gång vi ses! :-)
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Jag har aldrig tänkt i dom banorna, men språket håller ofta ihop på ett genialt sätt. Så finns det ju en massa undantag också. Vem sa att språk ska vara lätt? KRam

Bevare mig väl sa...

Från mig är det klart godkänt ... kanske hamnar det på nyordslist.
Promenören är ute på bloggpromenad :)
Kram

Anonym sa...

Hej! Av en ren slump hamnade jag på din blogg idag för allra första gången. Blev så glad när jag kände igen mig på din fina bild från Söderköping, den är underbar! Har tillbringat många somrar i Sörping, denna underbara oas inte så långt från Mogata heller, vackert där också. Gillade även dina funderingar på nya ord, himla kul att läsa.
Hälsningar Elisabeth

Musikanta sa...

Veiken.
Jag är mycket road av språk, ångrar bara att jag inte läste nordiska språk på universitetet när jag ändå var igång efter min pension.
Kram från Ingrid och den kalla norden.

Musikanta sa...

Tove:
Tack Tove! Ännu ett nytt ord - bloggpromenören :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Elisabeth!
Välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit och tack för rar kommentar!

Nu blir jag nyfiken på vilken bild det var som du fanns med på. Kanske kan du beskriva den och eventuellt tala om när bilden är tagen. Du får gärna mejla mig om du vill på ikanta@telia.com
Hälsningar Ingrid

Anonym sa...

Hej igen, en liten missuppfattning..., sorry! Uttryckte mig tydligen lite konstigt. Det var absolut inte så att jag kände igen mig själv....utan miljön i vårt älskade SÖrping, men det hade förstås varit väldigt kul om just jag hade varit med!
Önskar dig en innehållsrik och bra vecka. Hälsningar Elisabeth

olgakatt sa...

Promenör, var ordet!
Svenskan lär vara ovanligt lätt att göra nya begripliga ord i genom sammansättningar. Vissa författare är väldigt duktiga på just det.
Sen kan man ju som kommen till åren reta sig på vanvördiga språkliga och i ens egna öron felaktiga påhitt. Hörde idag på radion att ordet 'episk' blivit ett modeord bland ungdomar och fått betydelsen 'storslagen'. En irriterad mamma som ju vet vad ordet betyder fick rådet att själv använda det ideligen i samtal med sin tonåring för då skulle det snabbare gå ur bruk! Jag kan höra henne: "städa ditt rum, röran är episk! Kommer du för sent hem igen får du ett episkt straff! Kom och ät, jag har lagat en episk middag!"

Anna/notonmusic sa...

Hahaha Ingrid vad roligt! Har jag aldrig tänkt på! Promenist är ju också ett alternativ till promenör! Tänk vad bra att slippa prata jämt och ständigt och få tid att tänka i stället :-) Det är därför vi äldre är så kloka. Vi har slutat att prata och tänker i stället!

Musikanta sa...

Elisabeth:
Ja, nu blev det lite klarare :-). Du får skriva och berätta mer om dina besök i vår lilla stad!
Önskar dig också en fin fortsättning på veckan.
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Man undrar ju hur i all världen de ha kommit på ett sådant ord. Det har ju bara betydelsen "berättande", efter vad jag vet. Så helt ologiskt. Lika ologiskt som "häftig" i betydelsen "bra, fantastiskt". Men det bevisar ju bara att ungdomarna inte har eller hade den ringaste aning om vad orden egentligen betyder. Om jag skulle fråga någon under 18 år vad "Han är häftig" betyder så skulle nog 99.9% svara att han är cool, haha.

Musikanta sa...

Anna:
Jag förstår att du tänkte på att vi inte pratar så mycket med varandra när vi är ute och går, Kent och jag. Vi är ju tillsammans hela dagarna och hela nätterna för det mesta så det kan vara skönt som du säger att få meditera lite för sig själv ibland. Jag tänker bra då eftersom jag inte har så mycket annat att göra när jag är ute och går.

Jag tror det heter pensionist t.ex. i någon av våra grannländer. Jag tycker promenör är lättare att säga än promenist, annars är det ju ett alternativ. Promenerare som tydligen finns i SAOL enligt Eva har jag ALDRIG stött på.
Kram