lördag 31 januari 2015

1064 Lördagstema - Tidskrifter

Sista lördagstemat för januari ska handla om TIDSKRIFTER*, det har Olgakatt bestämt. Tack Olgakatt för fina teman i januari. Övriga lördagsbloggare hittar man till höger i bloggen.

Sedan ett par år tillbaka har jag samlat på gamla tidningar från 20- och 30-talen. Jag är mycket intresserad av illustratörer och av en slump råkade jag hamna på tidningsavdelningen på Tradera. Där hittade jag bland annat två årgångar av tidningen Charme från 20- och början på 30-talet. Omslagssidorna på denna tidning gav mig idén till några av mina första akrylmålningar. Redaktören Agda Groth ritade många av tidningens omslag själv.


Omslagssida till musik, film och teatertidningen Charme, skapad av redaktören Agda Groth. 


Min version av papegojflickan. Omslagen är för det mesta tryckta i bara två färger, så jag tyckte det var kul att experimentera lite med andra färger. 

Omslagssidorna på veckotidningarna vid den här tiden var illustrerade av erkända konstnärer och illustratörer - fotoomslag var ganska ovanliga. De är en guldgruva för mig som är intresserad av just denna kategori. När jag efter att ha vunnit auktionen på Charmetidningarna återigen letade på nätet träffade jag på Bonniers Veckotidning, som jag inte hade en aning om att den överhuvudtaget existerat. Där är det bara konstnärer som har skapat omslagssidorna - inga foton förekommer på omslagen. 

Det är från den tidningen som jag ofta får inspiration till mina inlägg. Det senaste kan man läsa här. Omslagssidorna och de få färgglada annonserna är helt underbara, tycker jag. och jag känner tidens vingslag susa emot mig när jag läser artiklarna och ser på bilderna i tidningen. Men där har jag inget intresse av att göra om omslagsbilderna till egna målningar - de är fantastiskt fina som de är. 


Omslagsbild av Gullan Rudelius-Artelius, maka till den kände illustratören och konstnären Helge Artelius som jag har skrivit om här

* Uppdatering:
Jag skiljer inte på tidning och tidskrift som framgår av inlägget. 

20 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Gamla magasin är ofta väldigt konstnärligt illustrerade :) Snyggt! Jag förstår din fascination.

Musikanta sa...

Eva:
Ja, jag är väldigt förtjust i mina gamla tidningar - anledningen till att jag började köpa dem var just omslagsbilderna. Sen finns det mycket annat att läsa i dem också.

Gunnel sa...

Jag gillar dina gamla tidningar. Själv samlar jag på gamla modebilder och allt annat jag hittar som handlar om mode. Ha en skön söndag.

Barbro S sa...

Det är verkligen fina omslag du visar. Så mjukt vackra på något sätt. Läcker är din målning också, så roligt med inspiration. Tack för dina värmande ord. Ha en skön söndag! Här fortsätter det att snöa så idag blir det skottning :).

Anna/notonmusic sa...

Jättefina omslag på alla de här gamla tidningarna. Jag är bra sugen på att hänga på det här med lördagstema, verkar kul med ett och samma tema som alla tänker olika omkring. Och egentligen kan det väl inte bli "fel" då??? Ha en härlig söndag Ingrid!

Ingrid sa...

Det här var verkligen ditt tema, så många gamla tidningar som du har samlat på dig!

Jag ska ta en titt hos de andra lördagsbloggarna och se hur de tolkat temat.

Ha en skön söndag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Det är en ny värld för mig, dessa gamla tidningar. Jag har också en del gamla modetidningar - Allers mönsterjournal. Bäst gillar jag tjugotalsmodet.

Önskar dig en god fortsättning på söndagen!

Karin sa...

Underbara omslag och jag är väldigt imponerad att Anna Groth han göra omslag också. Kul att du delar med dig av dem!

Och visst kan man väl kalla dem tidskrifter? Wiki definierar tidskrift så här: Skiljer sig från dagstidningen genom att inte komma ut lika ofta och (vanligen) inte förmedla allmänna dagsnyheter utan istället vara inriktade på ett ämnesområde.

/-/

Tidskrifter kan till exempel komma ut som veckotidning eller månadstidning.

Musikanta sa...

Jag älskar de här gamla Bonniersomslagen. Kul att det fanns en hel vägg med inramade sådana när jag var med Mirren på Bonniersrestaurangen. Jag hade två stycken av dem.
Här är det bara tung snö och slask och halka. Men jag får väl sätta på broddarna och ge mig ut efter lunchen.
Ha en skön fortsättning på söndagen och akta ryggen!

Musikanta sa...

Anna:
Du är så välkommen till lördagsbloggen! Det är för det mesta väldigt olika tolkningar på temat - kul att läsa. Det var på grund av omslagen på tidningarna jag började köpa dem.
Önskar dig också en skön fortsättning på söndagen.
Kram

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, fast det ju egentligen var tidskrifter som var rubriken. Men jag tycker alltid att gränsen mellan en veckotidning och en tidskrift är luddig. Möjligen att tidskriften kommer ut mer sällan då och bara handlar om ett enda ämne. Sådana har vi inga hemma så det kunde jag ju inte skriva om. Utom datatidskriften (datatidningen?) som Kent läser och som jag inte begriper så mycket av :-).
He det gott och kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det är det jag menar att jag fattat fel på ämnet. (Missupfattat ämnet fick man C för i gymnasiet på min tid, haha.) Fast Charme kan man faktiskt kalla för tidskrift. Den handlar bara om teater, film och musik.
Ingrid

Tove Olberg sa...

Charm ... och din version av Omslagsflickan bara så "Charm"
Tidskrift eller tidning..
kram Charm

englundskan sa...

De är så fina de där omslagsbilderna.
Nu översvämmas vi av färgbilder så jag tror vi blivit lite väl blasé.

Andra året i Hjo sa...

Tidskrifter var ett utmärkt bra tema för just dig. Mitt i prick. Är lite uppjagad för att Hjo-Hjo stack ifrån mig och var försvunnen i skogen i 45 minuter. Är hemma igen, tack och lov.

olgakatt sa...

Jag räknar allt utom dagstidningar som tidskrifter!
Dina gamla veckotidningar är fantastiskt trevliga! Jag är också förtjust i tjugotalsmode dessutom.
Jag är imponerad av uppslutningen kring mina januariteman! Tack allihop!

Musikanta sa...

Tove:
Olgakatt som ju har hittat på ämnet säger att hon inte skiljer på tidskrifter och tidningar annat än dagstidningar. Så det är grönt.
Charmkram tillbaka

Musikanta sa...

englundskan:
Ja, de är så vackra många av dem. Även andra veckotidningar hade fina omslag på den tiden. Vårt Hem t.ex.
Jag kommer ihåg när vi fick färgteve och färgdator. Vilken lycka!

Musikanta sa...

Hans:
Hjo-Hjo måste ha fått upp ett alldeles oemotståndligt spår - kan det ha varit en hundflicka? Tur att han kom tillbaka. Du vågar väl inte släppa honom mer, eller?

Musikanta sa...

Olgakatt:
Bra! då har jag inte gjort bort mig helt och hållet :-).
Det har varit trevliga och bra teman, två som passat mig som hand i handske, som du förstår.

Roligt med teman som kan generera lite bilder. Blir det för abstrakt har man inga bilder att ta till. Jag är väldigt obenägen att lägga in bilder från nätet.