torsdag 14 januari 2016

1229 Inomhusdag

Det var 15 minusgrader när jag steg upp på morgonen och kikade på termometern utanför sovrumsfönstret. Efter att ha varit ute och hämtat tidningen i brevlådan vid vägen, bestämde jag mig för att denna dag skulle jag tillbringa inomhus.

En av de stora fördelarna med att vara pensionär är att man inte behöver stressa iväg till jobbet utan kan stiga upp när man vaknar av sig själv och sen sitta och dricka te och läsa tidningen i lugn och ro. Och som sagt var, slippa gå ut överhuvudtaget om man inte känner för det.

När jag druckit färdigt teet och dragit på mig mina termobyxor och min hemstickade yllejumper, som jag köpte på Myrorna förra gången jag var i Stockholm, över T-shirten med de långa ärmarna, bestämde jag mig för att försöka börja måla några timmar. (När det är så här kallt räcker inte värmepumparna till riktigt, så det gäller att klä sig varmt även inomhus.)Min ateljé som jag plockar bort varje gång jag får nattgäster. Den obäddade dubbelsängen skymtar längst till vänster. (Bilderna går att klicka större.)

Jag har två oavslutade målningar som jag inte gjort något åt på en månad. Det har liksom inte blivit av. Och med så mycket färg och andra målarattiraljer som jag köpt kan jag ju inte lägga av med måleriet. I synnerhet inte när jag ska gå till logen Vidar på lördag morgon och träffa de andra målartjejerna. Jag måste ju ha med mig någonting som jag jobbar på.


Det är den här vackra bilden som jag fått låna av Kerstin på Öland av, som jag tänkte försöka omsätta i en målning så småningom. 

21 kommentarer:

Annika sa...

Fint med båtar och vatten! Jag tycker det är så himla svårt att måla vatten - i alla medier men speciellt akvareller. Av bilden med staffliet att döma - det syns ju inte så bra - är du ju redan på god väg att få till det :).
Ha en fin inomhusdag!

Tove Olberg sa...

Har just packat i hop min ateljé nu efter några veckors bruk. Nästan som en ny bostad då allt som är övertäckt kommer fram igen! Fullt värre blir det så så jag har fått smyga runt allt :-) men så bra jag har det med färgstänket.
Lycka till med ditt målande och nästa utställning!
Målande kram!

Ditte sa...

Skönt att kunna ha allt framme så att du kan måla när andan faller på och jag kan förstå är en fin avkoppling.
Båtarna och vattnet från Öland blir ett fint motiv.
Kallt även här idag , men jag har varit ute på trevligheter...Väl påklädd!
Kram!

Eleonora sa...

Härligt med det spatiösa utrymmet du har för din ateljé! Bilden du har som förebild är jättefin - lycka till med den.
Kram från
Eleonora

Klimakteriehäxan sa...

Det verkar så himla kul att måla. Tänk om man skulle våga försöka?

Klimakteriehäxan sa...

Det verkar så himla kul att måla. Tänk om man skulle våga försöka?

Gunnel sa...

Det är underbart med ett eget rum för sin hobby. Då är det så lätt att sätta igång med något man önskar....när tiden och lusten finns, givetvis. Vacker bild som du tänkt måla av. Kram

Musikanta sa...

Annika CA:
Håller helt med dig om att det är svårt att måla vatten. Jag har inte gett upp än, ibland lyckas det något så när. Det nog iofs enklare att måla med akryl än med vattenfärger.
Vi får väl se om det blir någon tavla av det. Det är inte lätt.
Ingrid

Musikanta sa...

Förstår att du måste täcka över allting om du målar i ditt vardagsrum. Jag behöver bara lägga en vaxduk på golvet (heltäckningsmatta) och täcka in kontorsstolen när jag ska måla. Sen måste jag ju plocka in allt i garaget (Kent bär in det mesta) så fort barnbarnen kommer på besök eftersom rummet samtidigt är gästrum.

Någon mer utställning blir det nog inte, i så fall får jag försöka komma igång med min ART-sida på nätet. Målarkompisen Nina hjälpte mig att komma igång med den, men det är Wordpress som jag inte begriper så mycket av, så den ligger nere.
Det var en väldigt tjusig tavla du målade och la ut på FB!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Ja, det är bra att man slipper plocka fram allt varje gång. Som du ser så är det en hel del. Men jag måste plocka bort allt igen så fort det kommer nattgäster, som jag skrev i kommentaren ovan.
Jag tyckte bilden var så vacker - men det är inte så lätt att måla av som jag hade hoppats. Det får bli ett exempel på den konstnärliga friheten i så fall.
kram från Ingrid

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, ibland är det härligt med ett stort hus - fast inte när man ska städa! Men det blir ju bara ett rum i taget.
Bilden fastnade jag för direkt - hon är en fantastisk fotograf, Kerstin på Öland.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Det är aldrig försent! Jag gick en målarkurs en hösttermin för några år sen - det var det som gjorde att jag kom igång. Akryl är ett bra medium - torkar fort och man kan måla över tavlorna om man inte är nöjd. Akvarell tror jag är mycket svårare även om det kanske tar mindre plats.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, jag är bortskämd med att ha rum för alla mina hobbies, haha. Eget rum för datorn, flygeln i vardagsrummet där vi aldrig är utom då vi tittar på På Spåret och "ateljén" som jag dock måste plocka bort alla målargrejor från när barnbarnen kommer. Men nu har ju skolorna satt igång igen så då blir det jag som får besöka dem istället.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Bilden är så fin att du kommer att ha en läcker målning när du är färdig!
Som sagt är det skönt att kunna fly från kylan och stanna inomhus! Kramar

Tredje året i Hjo sa...

Din bild får mig att överväga måleriyrket. Det som utövas i atelje.

Musikanta sa...

Veiken:
Ja, bilden är jättefin - men det är inte säkert att målningen blir det. Vi får väl se om jag får till det.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Ja, varför inte skaffa nytt yrke efter pensionen. Det går ju att utöva hemma. Du har ju redan en flitigt fotograferad modell!
Ingrid

♥ Hanneles bibliotek sa...

vi har fåt ordning på vår värmepump :)

Musikanta sa...

Hannele:
Tror egentligen inte det är något fel på våra värmepumpar - vi har ju t.o.m. två stycken. Det är bara det att de klarar inte så låga temperaturer.
Ingrid

Bloggblad sa...

Använder du det du har i alla dina pärmar? Läser i böckerna?

Musikanta sa...

Pärmarna på den här bilden är Kents som han har flyttat ut från sitt arbetsrum där han inte fick plats. Som du märker är orgeln borta - förflyttad till Mälarhöjden.
Jag läser INTE i alla böckerna, frågan är bara vad jag ska göra av dem. Har ett 50-tal av Kents mammas svalanböcker t.ex. som han ärvt och som jag aldrig läser i. Just nu har jag ett hundratal gamla flick- och barnböcker från min egen, Annas och Åsas tid att sortera. Det kan ju finnas några rariteter bland dem. Har hittat en som bara fanns i ett enda ex på ett bibliotek i Sverige förutom på KB.