måndag 17 april 2017

1412 Carcassonne

Ungefär 25 minuter med bil eller knappt en timme med det lilla pendeltåget tar det för att komma till Carcassonne från Limoux. Eftersom Jörgen vet att det nästan är omöjligt att parkera i Carcassonne nära La Cité, valde vi att åka tåg dit. Bara tågresan genom alla vinodlingar och sina fyra hållplatsstopp på vägen var en upplevelse.


Järnvägsstationen i Limoux med Kent, Jörgen och Anna. Lägg märke till att skylten även visar vad stationen heter på occitanska. Många andra skyltar i Limoux hade också occitanska utskrivet på skylten. Vill man veta lite mer om språket kan man klicka här. (Bilderna går att klicka större.)


Det färgglada lilla tåget till Carcassonne där vi bland annat delade avdelningen med fem stora hundar och deras unga mattar och hussar. 

Jag hade sett många bilder på den gamla staden la Cité och borgen som började byggas redan på romartiden och var fylld med spänd förväntan. Då det var några kilometers promenad uppför till La Cité tog vi en taxi dit upp och hann därför inte se så mycket av den ganska stora staden utanför med sina drygt 47 000 invånare.


Det var förvånansvärt få turister den här dagen, veckan före påsk. Anna och Jörgen på platsen framför borgen.


Den berömda Narbonneporten från 1200-talet är enda bilvägen in till La Cité.


Staden  är befäst med en yttre och inre ringmur. Utanför den yttre muren fanns en vallgrav där det numera växer gräs.

Jag läser att La Cité i Carcassonne ligger som tvåa i listan över Frankrikes mest besökta turistmål. Jag är mycket tacksam över att det, den här veckan före påsk, var så få turister. Ingen trängsel någonstans vare sig i affärer, på restauranger eller caféer.


 Smala gränder inne i den gamla staden. 


Här förälskade jag mig i en kattväska - faktiskt den som hänger skyltad till vänster. Lite över 20 euro kostade den men så var det också den enda sovernir jag handlade under hela Frankrikebesöket.


Bal du moulin de la Galette av Renoir.

Inne i kattaffären fanns också ett antal gobelänger med motiv från impressionisterna. De var avsevärt dyrare men inte oöverkomliga. I bakgrunden kan man se bland annat motiv av Van Gogh och Klimt. Kuddfodral med Mirómotiv ligger på bänken.


Jag är glad över min kattväska. Samma som syns till vänster om mitt huvud.

Vi strosade vidare och kom till den fantastiska S:t Nazariusbasilikan som började byggas redan på 900-talet. Den är ombyggd flera gånger men huvudskeppet och sidoskeppen är fortfarande intakta. Den är värd ett eget inlägg som kommer så småningom. På vägen dit hittade vi en butik där man kunde inhandla en byggklossmodell av borgen. Något för småbarnsfamiljen kanske?


Byggklossmodell av borgen med sina båda ringmurar och slottet i bakgrunden.

Jag blev ganska trött efter att vi ätit lunch. Vi hade dessutom bara någon timme på oss innan vi skulle ta taxi ner till stationen igen. (Taxin hade Anna beställt av den taxichaufför som körde upp oss Bra eftersom det började komma fler turister under eftermiddagen.) Därför sparade vi det berömda slottet till ett annat tillfälle.


Inträdet till slottet kostade fem euro så det fick anstå till nästa gång jag förhoppningsvis kommer till Carcassonne.

Anna, som älskar att shoppa, kunde naturligtvis inte låta bli att handla något i tvålaffären. Det luktade gudomligt därinne av alla franska tvålar. Hon köpte tre doftkatter både till badrummen hemma i Limoux och hemma i Tullinge.


Av innehavarinnans tröja kan man se att det, trots den blå himlen, var ganska kylslaget. Det blåste nämligen ganska kallt.


Det var inte heller någon större trängsel på utecaféerna.


På torget i centrum av La Cité finns den stora och mycket djupa brunnen som sörjt för hela stadens vattenbehov under århundranden.


I det här rummet på Hôtel de La Cité Carcassonne lär Churchill och De Gaulle ha suttit och diskuterat freden när andra världskriget var över.


Så här ser La Cité ut från landsvägen. Tyvärr hade vi ingen möjlighet själva att fota därifrån utan bilden har jag hämtat på nätet härifrån. (Bilden finns bakom annonsen.) Den muromgärdade staden är som synes ganska stor.

Tidigare inlägg om Frankrikeresan:

11 kommentarer:

Pettas sa...

Och mitt i allt så är jag i Frankrike igen! :)
Tack för titten igen och allt du beskriver så bra!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för din rara kommentar som gör mig så glad. Då kan jag fortsätta med glatt mod. Jag har ju en hel del till som jag vill dela med mig av från resan. Den här delen av Frankrike är ju inte så välbekant som andra.
Kram från Ingrid

Bloggblad sa...

Jag tycker också att det är roligt att få se allt vad ni har sett och varit med om! Fortsätt du bara!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack för uppmuntrande kommentar! Ha det gott i snöstormen.

Ditte sa...

Förstår att ni hade en härlig dag i denna fina, gamla och vackra stad. Jag har varit här några gånger och kände väl igen en del från de bilder du tagit. Jättetrevlig läsning och väldigt fina bilder.

(I ungdomen var jag just här och läste franska en sommar och delade då Carcasonne med Aix en Poovence. )
Kram!

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för rar och uppmuntrande kommentar! Det kommer mer som du säkert kommer att känna igen :-). Jag har ju aldrig varit i de trakterna förr så för mig var det en ny upplevelse. Aix en Provence åkte vi däremot igenom många gånger med buss från Marseille till Nice för några år sen.
Kram tillbaka från Ingrid

Fjärde året sa...

Har varit i Carvassonne en gång och ätit ihjäl mig. Underbart bondskt och mättande. Men som vegetarian klarade du dig förstås helskinnad. Ha det gött!

Musikanta sa...

Hans:
Jag är INTE vegetarian, det är Kent som är det. Jag äter allt med glädje (tyvärr) utom lutfisk och grisfötter. Och i Carcassonne åt vi bara dyra hamburgare på restaurangen i La Cité och ingen blev särskilt mätt av det. Fyra hamburgare (en vegetarisk), en orange pressé, två öl och en liten karaff vin kostade 75 euro.
Ingrid

Fjärde året i Hjo sa...

Ni borde ha tagit cassoulet, då blir man mätt. Propp!

Annette sa...

Roligt att läsa om er resa :) Vi skall till Carcassonne i sommar, då det var perfekt med förhandstips.

Musikanta sa...

Annette:
Kul att du hittade till mitt inlägg. Önskar er lycka till med resan till Carcassonne, som jag tyckte var en fantastisk upplevelse. Men det är ett par tre kilometer upp till La Cité så vi tog taxi dit från stationen.
Ingrid