måndag 3 april 2017

1408 Matteuspassionen i Kungsholms kyrka med Stockholms Gosskör

Helgen bjöd på en fantastisk musikupplevelse. Barnbarnet Casimir är med i Stockholms Gosskörs Diskantkör och skulle vara med och sjunga i Matteuspassionen av J.S. Bach, som framfördes lördagen 1 april i Kungsholms kyrka i Stockholm.


Casimir utanför Kungsholms kyrka före konserten. (Bilderna går att klicka större.)

Dirigent var Karin Skogberg Ankarmo, organist i kyrkan men även körledare och ansvarig för Stockholms Gosskör. Förutom gosskören framträdde kyrkans egen goss- och flickkör och Kammarkören Cantate. Verket ackompanjerades av Drottningholms Barockensemble.

Om man klickar upp bilden kan man läsa namnen på bland annat solistern.

Diskantkören fick inte plats i koret utan sjöng med i koralerna från läktaren under sin körledare Magnus Bergman. Även om de mindre pojkarna fick "ledigt" efter första delen av konserten som tog drygt en och en halv timme, var det ändå en prestation att sjunga åtta långa koraler på tyska. De små pojkarna som finns med i koret tillhör gosskörens Konsertkör. De fick vara med hela tiden under de tre timmarna som konserten tog.


Diskantkören på plats på läktaren före konserten. Casimir näst längst bort till vänster.

Mirren hade en biljett över och frågade mig om inte min bloggvän Kerstin alias Eleonora kunde följa med. Hon tackade glatt ja och vi fick därför tillfälle att träffas en liten stund. "Farbror" Kay är en gammal god vän till Mirrfamiljen och är nästan alltid med på alla evenemang där barnbarnen uppträder. Det här var första gången som nioåringen Casimir var med i ett större konsertevenemang och han tyckte det  hade varit väldigt roligt hela tiden trots mängder av repetitioner.


Bloggvännen Kerstin, Kay och jag före konserten. Kent tog bilden.

Hela konserten var otroligt vacker och de tre timmarna försvann utan att jag tittade på klockan en enda gång. Solisterna var helt suveräna och fyllde kyrkan med sina röster utan några mikrofoner - efter vad jag kunde se i alla fall. I slutet av inlägget kommer ett videoklipp från konserten. Kören sjunger inte förrän ungefär hälften in på klippet, men både evangelisten och Jesus är väl värda att lyssna till.


Orkester nr 1 i bild. 


Övriga solister tillsammans med dirigenten Karin Skogberg Ankarmo. Framför dem sitter orkester nr 2. Kent tog bilden.
Jesus förutsäger Petrus förnekelse på Olivberget. Kören sjunger koralen Erkenne mich, mein Hüter.

15 kommentarer:

Eleonora sa...

Det underbart vackra som jag fick möjlighet att bevista - tack rara Ingrid o Åsa!!! Roligt också att åter igen träffa Kent o Casimir o Caspar.
Samt kusinen. Fina bilder du har lagt in. Kram kram

Geddfish ♥ sa...

Åh, så fint. Ljuv musik, lyssnade på klippet. Underbart för själen.
Vackra bilder.
Kram 💚

Musikanta sa...

Eleonora:
Det var roligt att du kunde vara med. Det var ju ett tag sen vi träffades nu. Hör av mig när jag kommer upp till Stockholm nästa gång.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Tack för rar kommentar! Det var underbart att lyssna till denna proffsiga konsert när Bach är som allra vackrast. Jag blev djupt imponerad över att även de små gossarna i konsertkören så tappert hängde med i alla körsatser. De är verkligen inte det lättaste att sjunga. Och på tyska också som ingen av dem läser i skolan.
Kram tillbaka!

Fjärde året i Hjo sa...

Underbart!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Hans:
Synd att jag inte spelade in avslutningskören. Den var himmelsk. Jag har den fortfarande i öronen.
Ingrid

Ingrid sa...

Det låter som en riktigt trevlig upplevelse och så roligt att ni fick med er "Eleonora" också. Jag lyssnade på klippet och det var verkligen fint.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Ja, det är alltid lika trevligt att träffa bloggvänner. Roligt att du lyssnade på klippet! Solisterna och kören sjöng helt underbart - man är ju inte van vid att det nästan bara var unga röster i den stora kören. Hemma hos oss består ju kyrkokörerna mest av (mycket) mogna damer och herrar :-).
Kram tillbaka!

Veiken sa...

Du milde så duktiga dom är. Jag är imponerad över att dom små inte tröttnar. Underbart! Kram

Ditte sa...

Vad roligt att Casimir var med här och sjöng och att han själv har tyckt att det varit roligt att träna och vara med. Nog så viktigt när dte gäller barn. Så duktig han är!
Och Matteuspassionen är ju ett fantastiskt verk. Jag har vid några tillfällen lyssnat på Matteuspassionenoch då har elever från Adolf Fredriks gosskör och även äldre varit med och det har varit så fint att lyssna till.
Förstår att du had estor behållning av detta,
Roligt att få ett smakprov.
Kram!

Anna/notonmusic sa...

Åh så vacker musik! Den där koralen är en av de vackraste jag vet! Och det alltid lika roligt att läsa om dina barnbarns musikaliska äventyr! Kram

Musikanta sa...

Veiken:
De minsta sjöng "bara" med i koralerna (på tyska) och fick ledigt efter den första delen på en och en halv timme. Men de små gossarna i Konsertkören fick sjunga sina tre timmar. (Paus emellan förstås. En och annan gäspning kunde man dock se mot slutet.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Ditte:
Det är underbart att höra de små gossarna med sina klockrena höga sopraner. Jag får hoppas att det blir fler gånger. Nästa år är väl mellanpojken Caspar också med och sjunger förhoppningsvis. Hon som är dirigent för gosskören är också organist i Kungsholms kyrka.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Anna:
Den sista koralen är också överjordiskt vacker. Men jag ville lägga ut den här eftersom Casimir är med och sjunger i den. Roligt att du uppskattar mina musikinlägg med barnbarnen. Det är väldigt kul att ha dessa dokumenterade.
Kram