onsdag 19 april 2017

1413 - Basilikan Saint Nazaire i Carcassonne.

Basilikan Saint Nazaire i Carcassonne nämndes som kyrka första gången år 925 e. Kr. läser jag på Wikipedia. Där får jag också veta varför kyrkan kallas för basilika. Sådana byggnader var vanliga under romartiden och användes som domstols- eller butikslokaler. De bestod av ett mittskepp med sidoskepp. Många av de kyrkor som byggdes senare uppfördes i basilikastil.


Sankt Nazariusbasilikan i La Cité i Carcassonne. Kent tog alla bilderna i inlägget. (Bilderna går att klicka större.)

Sankt Nazariusbasilikan, som den tydligen kallas på svenska, i La Cité i Carcassonne, byggdes i sandsten i romansk stil mellan 1100 och 1120. Under åren 1269 och 1330 byggde man till kyrkan i gotisk stil, vilket man kan se bland annat av kordelen eller absiden med sina fantastiska glasmålningar.


Fönstren i absiden.


Fönstren på liten närmare håll.

Orgeln var också en fantastisk skapelse. Den byggdes i slutet av 1600-talet men byggdes senare ut flera gånger. Senast den restaurerades var mellan 1982 och 1985. Då fick den fyra manualer, 40 stämmor och en pedal "à la francaise" (vad det nu kan innebära). Kanske någon orgelkännare som läser detta kan svara? Varje söndag under sommaren ger man gratis orgelkonserter i kyrkan.


En imponerande orgel.

Enligt Wikipedia räknas glasmålningarna i basilikan till de förnämsta i södra Frankrike. Och jag ifrågasätter inte detta. Här nedan bilder på två rosettfönster.





Ett av rosettfönstren over sitter över huvudentrén, men jag vet inte vilket av dem.

Som vanligt i katolska kyrkor fanns det små altarrum på sidorna helgade åt jungfru Maria eller andra helgon.


Sankt Anna, Marias moder, med Maria i knät.


Stormännen som bidragit till kyrkans utbyggnad på medeltiden såg till att de inte skulle glömmas bort. Den här minnestavlan är uthuggen direkt ur sandstenen.


Piéta, Maria med den döde Jesus i famnen. 

Innan vi åkte hem gick Kent ett varv på den intilliggande kyrkogården. Sidenblommor fanns i massor på marknaden i Limoux, som jag ska berätta om i mitt kommande inlägg. När man ser alla konstgjorda blommor på gravarna kan man förstå varför.


Sankt Nazairekyrkogården i Carcassonne. La Cité i bakgrunden.

3 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Vilka fönster och vilka glasmålningar! Sagolikt vackra och när man tänker på hur mycket arbete det ligger bakom all denna skönhet så baxnar man bara av tanken.
Det ska bli intressant att följa med till den intilliggande kyrkogården. Den bild som syns i inlägget påminner starkt om en av kyrkogårdarna i Funchal som jag har slunkit in på någon gång.
Ha det gott!

Äventyret framtiden sa...

Oj, jag skrev fel menade marknaden förstås! Är nog lite för trött nu, så god natt min Musikanta-skatt! <3

Musikanta sa...

PettasKarin:
NU förstår jag vad du menade haha - marknaden kommer tidigast i morgon och då hoppas jag du är med.
Jag är alltid lika förvånad över hur fantastiskt duktiga människor var på den tiden det varken fanns maskiner eller kranar som lyfte upp grejor högt upp. HUR bar de sig åt att bygga dessa enorma katedraler? Och hur lyckades man sätta dit dessa jättelika glasfönster? Men folk jobbade väl nästan dygnet runt och så var de väl många som slet.
Det är ju helt underbart att denna unika befästa stad med sina torn, ringmurar, slott och basilika har fått vara kvar. Jag läste att hela området höll på att förfalla och det var tal om att riva alltihopa. Men som väl var gick planerna inte igenom.
Jag önskar dig också en god natt om du inte redan har somnat.
Kram från Ingrid