fredag 25 augusti 2017

1461 Nytt från Bonniers Veckotidning nr 35 28 augusti 1926


Omslaget till Bonniers Veckotidning nr 35 den 28 augusti 1926 gjort av Einar Nerman. (Bilderna går att klicka större.)

Konstnären Einar Nerman, som jag tidigare har skrivit om här, här och här, är en flitig medarbetare i Bonniers Veckotidning med sina krönikor från London. Andra, numera välkända författare, som medverkar i detta nummer är Sigfrid Siewertz med en reseberättelse från Abessinien - nuvarande Etiopien - och Karl Asplund som skriver om segling.


Det var inte många i dåtidens Sverige som hade råd att köpa sig en bil. Men i varje upplaga av BVT finns det med stora och braskande bilannonser. 

Tidningen vänder sig främst till den tidens medel- och överklass. Det ser man ganska tydligt av annonserna som alltid räknar med att de som läser tidningen har hembiträde eller barnjungfru hemma. Ibland både och. Det framgår också av annonserna att de flesta av läsarna är kvinnor. Många sidor handlar om mode, mat och skönhet. 

Det som fick mig att speciellt intressera mig för det här numret var helbildsporträttet nedan av fru Mary von Sydov. 


Det är svårt att läsa så jag skriver vad som står under bilden: "Fru Mary von Sydov, maka till förutvarande statsministern, landshövdingen i Göteborg, har mottagit det hedrande och krävande uppdraget att stå som Andra internationella kvinnliga idrottsspelens beskyddarinna. Denna andra kvinnliga olympiad kommer som bekant att avhållas i Göteborg den 27-29 augusti." 

Det är mycket som man inte vet. T.ex. att man försökte hålla kvinnorna utanför idrotten långt in på 1900-talet. Enligt Erik Bergvall, chefen för Stockholms stadion, var OS endast en tävling för män. Sveriges olympiska kommitté hade nämligen bestämt att skicka några kvinnliga friidrottare till OS i Amsterdam 1928. 

Enligt Bergvall "krävde en olympisk tävlan sannerligen sin man. Varken kvinnans psyke eller fysik är lämpade för sådana tävlingar. Redan den andliga anspänningen är för mycket för hennes nervsystem, men även i rent fysiskt avseende är hon illa rustad för sådana kraftprov." Fler sådana uttalanden om kvinnor och idrott kan man läsa här


Här är några av de internationella idrottsflickorna som deltog  i Internationella kvinnospelen. 

Internationella kvinnospelen 1926 anordnades som en protest mot Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) beslut att endast tillåta damer till friidrott i enstaka grenar i OS i Amsterdam. Till tävlingen i Göteborg kom 100 deltagare från 9 nationer: Belgien, England, Frankrike, Japan, Lettland, Polen, Tjeckoslovakien, Schweiz och Sverige. Deltagarna tävlade i 12 grenar och spelen öppnades med en öppningsceremoni som vid de vanliga Olympiska spelen med inmarsch och invigningstal som hölls av just Mary von Sydov. Mer om detta kan man läsa här


Senaste modet när det gäller hattar. Här går det inte an att visa några tänder och blicken ska helst vara trånande som Greta Garbos.



Jag kan inte låta bli att låta mina kvinnliga bloggläsare ta del av några av tipsen om att vara chic.



Ord och inga visor. Vad man nu menar med "tvättklänningar" vore intressant att veta.



Baksidan av tidningen pryds alltid av en stor annons i fyrfärgstryck. Man får väl gissa att han som rider på kamelen är självaste Enrico Caruso, dåtidens störste hjältetenor.

Uppdatering:
Så här skriver bloggvännen Margaretha:
Tvättklänning innebar att klänningen var lättvättad - på den tiden innebar det att den var av bomull eller linne.
Margaretha

11 kommentarer:

em sa...

Med de ögonfransarna ser omslagskvinnan ut mer som Betty Boop än en Nerman!
Margaretha

Musikanta sa...

Margaretha:
Håller med dig :-). Skulle vara roligt att veta vem det är som han har karikerat - för det är säkert någon av dåtidens kändisar.
Ingrid

Ingrid sa...

Det fanns mycket intressant läsning i tidningen, som verkligen är från en svunnen tid. Jag inser att jag är allt annat än chic. Man kan verkligen fråga sig vad tvättklänningar är för någonting?
Kram, Ingrid

em sa...

Tvättklänning innebar att den var lättvättad - på den tiden när man inte tvättade så ofta innebar det för det mesta bomull eller linne.
Margaretha

Gunnel sa...

Tvättklänning har jag aldrig hört talas om. Det är kul att läsa gamla reportage och se vad de hade för syn på saker och ting då. Kram

Geddfish ♥ sa...

Oj, så gammaldags formulerat och med alldeles för många ord och omsvängningar, för att förstå andemeningen egentligen.
Det lät som om det var skrivet för en chic fransyska.
Ordet tvättklänning har jag då aldrig hört.
Nu är ju tidningen snart 100 år så, det kanske stämde på min mamma ;)

Men skoj att läsa.

Kram, Gerd

Musikanta sa...

Ingrid:
Margaretha har svar på det i nedanstående kommentar.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Margaretha:
Tack för informationen. Ska uppdatera med din kommentar.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Du får också titta på Margarethas kommentar :-).
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Gerd:
Roligt att du uppskattade inlägget. Som sagt, vad tvättklänning innebar har ju Margaretha talat om ovan. Nej, chic i den meningen som krönikören skriver om har jag aldrig varit och kommer aldrig att bli. Tänk vad de skulle förfasat sig om de hade vetat hur modet ser ut idag. När de flesta kvinnor går i långbyxor till vardags...
Kram tillbaka

Annika sa...

Omslaget är ju bara SÅ ballt och KUL!!
Älskar det.
Du skulle kunna måla av det.
Älskar annonsen, sista bilden, CLASSIC!!!