tisdag 1 augusti 2017

1453 Sommarlätt musik i Farledskyrkan i Skällvik

I måndags var det upptakt för en veckas musikgudstjänster i Skällviks kyrka - med rubriken Musik i sommarkväll. Denna årliga musikvecka kallas för Farledskyrkan. Programmet i måndags svarade duon Lotta Källström och Roland Engdah för. Den kvällen har jag jag berättat om här.

På fredagen skulle det egentligen ha varit ett musikprogram med två unga musiker, men en av dessa råkade ut för en olycka och därför kunde paret inte ställa upp. Så kyrkoherde Ola ringde mig för en dryg vecka sen och undrade om inte jag kunde ordna ett program till den påföljande fredagen.

Jag blev glad och tackade ja trots kort varsel och frågade Linn Svensson - en sångerska som jag jobbat med tidigare både på begravningar, dop och bröllop - om hon kunde ställa upp som sångsolist. Hon sjunger även tillsammans med brodern Adam och mitt barnbarn Isabelle i gruppen Mash Up, som jag också skrivit om tidigare.


Linn och jag under repetitionen i kyrkan. (Kent tog alla bilder. De går att klicka större.)

Lyckligtvis var hon ledig och vi satte ihop ett program med sånger som Linn hade föreslagit och några som jag tyckte skulle passa. Det blev ett lättlyssnat program med många örhängen från förr som t.ex. Min soldat, Swing it magistern, Ta mig till havet, och Tunna skivor. Den sistnämnda finns att lyssna till i slutet av inlägget.

Kent har gjort samtliga inspelningar. En ny sång för Linn var Kom nära mig, som tillhör en av mina favoriter och som hon lärde sig på några timmar. Den finns också att lyssna till i slutet av inlägget.


Linn med den gamla träskulpturen av Maria i bakgrunden.

Jag spelade själv två stycken själv på piano för att Linn skulle få en paus. Det blev As times goes by och What a wonderful world. Den sistnämnda finns också som videoklipp.

Församlingen fick sjunga med i Man ska leva för varandra och i Min soldat. Det var då Linn gick ner i kyrkan på Allsång på Skansen-maner och gav micken åt några av åhörarna. En av dem hade en mycket vacker basröst som jag efteråt fick veta tillhörde hennes pappa.


Linn leder allsången nere i kyrkan. I bakgrunden är kyrkkaffet uppdukat.

Mot slutet av musikgudstjänsten höll min vän, prästen Kurt Enström, en kort och tänkvärd betraktelse som inramades av två psalmer - I denna ljuva sommartid och Bred dina vida vingar. När Linn och jag sedan sjungit och spelat de sista sångerna avtackades vi med varma applåder och var sin bukett blommor. De flesta av åhörarna dröjde sig kvar och tog för sig av kaffet och de goda kakorna, som Eva Strand hade bakat och som kyrkan bjöd på.


Trogna supporters på första bänken. Från vänster Johan, Caspar, Clarissa, Mirren och Casimir.

Det var extra roligt att min nyvunne vän Svante från Vikbolandet (han som tagit min nya headerbild från friluftsgudstjänsten på Arkö som jag berättat om här) hade tagit sig tid att komma till kyrkan och lyssna. Han kan skymtas på fjärde bänken bakom Mirrfamiljen.


Linn och jag är glada och tacksamma över att allt avlöpte väl.

Kent spelade in alla videosnuttarna under repetitionen i kyrkan före gudstjänsten. Han tyckte att det var lättare innan det hade kommit folk till kyrkan. Inspelningarna är därför ganska otvungna...Linn och jag sjunger och spelar Siw Malmquists succélåt från 1960 - Tunna skivor. Musiken är av Jack Keller och den svenska texten av Ben Hur. Inspelat vid repetitionen före musikgudstjänsten i Skällviks kyrka den 28 juli 2017.Kom nära mig. Text och musik av Lennart Jakobsson. Jag spelar What a wonderful world som Louis Armstrong gjorde sin berömda inspelning av 1967. Musiken är av George Weiss och texten av Bob Thiele. Kompositören har fått mycket inspiration (enligt min mening) från den gamla barnvisan "Blinka lilla stjärna där".

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Har ni ofta konserter i er kyrka? Det verkar så trevligt. Kram

Musikanta sa...

Gunnel:
Under sommaren har vi konserter i Sankt Laurentii kyrka varje torsdag och friluftsgudstjänster varje vecka dessutom. Under Farledskyrkan (en vecka i slutet av juli i Skällviks kyrka) har vi konserter=musikgudstjänster måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag. Under Söderköpings gästabud i slutet av augusti är det också konserter med medeltida musik. Under resten av året är det ett musikevenemang i de olika kyrkorna i församlingen minst en gång i månaden. Jag är säker på att även din församling har ett stort utbud - gå in och titta på hemsidan!
Kram tillbaka från Ingrid