lördag 19 augusti 2017

1459 Vad är lycka?

Läste häromdagen en artikel av en som forskade i - ja just LYCKA - och vad det innebar att vara lycklig och vilka människor som var mest lyckliga. Han kom fram till att man inte var särskilt mycket lyckligare än andra även om man hade massor av pengar, var ung och vacker eller hade en massa framgångar i sitt liv. Själv var forskaren som mest lycklig när allt rullade på som vanligt i hans liv, som han uttryckte det.


Lycka är att ha målat en tavla alldeles själv av sin älskade enhörning. Det är Clarissa som är konstnären. (Bilderna går att klicka större.)

Jag håller helt och hållet med honom efter nästan tre dagars sängliggande med feber och ont i halsen. Första sjuknatten kunde jag inte andas genom näsan eftersom bihålorna var helt tilltäppta av snor. Jag hade dessutom värk i dessa.Tänkte på den stackars kvinnan som blev nekad operation på Karolinska efter en misslyckad skönhetsoperation med resultat att det inte gick att andas genom näsan. Så fruktansvärt för henne. Jag som vaknade minst tio gånger den natten eftersom jag var så torr i munnen.


Lycka är att ha bakat bullar utan att någon har blivit bränd. 

Näsdroppar var inte aktuellt heller eftersom jag hade ont i halsen. Det svider hemskt om man tar sådana då, vet jag av erfarenhet. Och så var det ju det här med lycka. Inte tänker man på att man är lycklig när man är fullt frisk och inte har ont någonstans. När livet rullar på som vanligt, som forskaren sa. Alla problem blir små i jämförelse med att vara sjuk. Problem går för det mesta att lösa, bara man är frisk.


Lycka är att få följa med Mirren, Caspar, Clarissa och Casimir till skolavslutningen på Lilla Akademien.

Nu känner jag mig lycklig igen när jag slipper yra runt i ett rum med väggar av bomull, där alla ljud är dämpade och där det enda som lockar är sängen. Där allting känns svårt och besvärligt som t.ex. att duscha eller läsa en bok.

Jag har heller inte haft någon aptit. Att jag inte har gått ner flera kilo beror bara på att Kent lagat mat och mer eller mindre tvingat mig att äta. Hans pizza kunde jag inte säga nej till även om jag inte var särskilt hungrig.


 Lycka är att han en snäll och rar man som förutom att passa upp mig när jag är sjuk lagar god pizza.

Nu har jag lovat mig själv att alltid vara glad och tacksam varje dag jag stiger upp utan att ha feber eller värk i någonstans kroppen. Att inte gnälla över småsaker eller att inte ta åt mig om folk säger eller gör något dumt. Inte reta mig på saker och ting. Inte oroa mig för framtiden, inte sörja över sånt jag missat i mitt liv eller gjort fel. Bara vara här och nu och njuta av att livet rullar på som vanligt.

Vad är lycka för dig? Skriv och berätta!

10 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tips: spola bihålorna med koksaltlösning, det funkar och det är även bra mit halsont. Då gurglar du i det.
Krya på dig!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Synd att jag inte visste det då. Det var en hemsk natt - jag har visserligen haft täppta bihålor tidigare men inte sådan värk i huvudet av dem. Nu är jag feberfri men ganska trött. Tror att det var influensavaccinet som gjorde att det blev bättre så snabbt även om jag snorar fortfarande och är väldigt hes. Är hemma i morgon från kyrkan.

Gunnel sa...

När man är sjuk är den största lyckan att få bli frisk. Jag tycker att lycka är när jag får träffa mina barn och barnbarn, att kunna göra sånt som jag är intresserad av. Det är nog mest små just vardagliga saker som gör mig lycklig, och det bästa av allt är att just vardagliga saker händer ofta så jag känner mig ofta lycklig. Kram

Pettas sa...

Lycka för mig är det lilla som händer i det stora. Det är stort. Att få vara nära sina käraste, att få vara frisk (det hör man ofta men har man och är man sjuk förstår man att det är som att få högsta vinsten när man blir frisk igen). Lycka handlar inte om rikedomar, det handlar om att få ta del av livets rikedom, kärlek, vänskap, hälsa osv.

Hoppas du känner dig helt återställd snart! Tummarna upp för det från mitt håll! Krya på dig!

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, även om du naturligtvis inte skriver om alla privata sorger och bekymmer på din blogg andas den alltid glädje och förnöjsamhet med livet. Det är därför den är så populär, antar jag. Att träffa sina barn och barnbarn tycker jag också är ett av livets högsta glädjeämnen. Och en lycka för dig måste väl vara att kunna skapa så mycket vackra saker med dina händer. Du får visa lite igen vad du har gjort på sistone på bloggen!
Kram tillbaka från Ingrid

Ronny sa...

Hoppas att du snart blir helt återställd, Ingrid. Och jag tycker att du själv har en bra definition på lycka: ungefär som frånvaron av olycka. Jag tror att medelvärdet i livet inte är något sorts "neutralläge", utan just lycka. Sen kan ju rena euforier, glädjefnatt och lyckorus inträffa, men om såna perioder blev permanenta... Det hade inte varit möjligt - eller ens något att önska sig. :)

Musikanta sa...

PettasKarin:
Kanske det kommer med åren - att allt som man önskade och drömde om inte är så viktigt längre? Håller helt med dig om att lycka är att få ta del av det bästa i livet, kärlek, vänskap och hälsa t.ex. Jag vet ju också hur lycklig du är när de första sparrisarna visar sig eller när rådjuren kommer och hälsar på er på vintern.

Jag har fortfarande bihåleinflammation (får det alltid som ett brev på posten) men det värker inte längre så jag är van vid att gå och snora en längre tid. Det brukar gå över av sig själv med tiden. Kan i alla fall andas genom näsan igen och har inte tappat lukten helt - än i alla fall. Sjunga får jag också vänta med, haha.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ronny:
Din definition av lycka är perfekt! Frånvaron av just olycka. Men det tänker man ofta inte på när allt flyter på som vanligt. Inte går jag och tänker - så lycklig jag är just nu när jag är frisk, har en bra relation med alla i min närhet, kan säga och göra nästan vad jag vill, äta mig mätt och gå in och sätta mig vid flygeln och spela när jag har lust. Eller ta fram penslarna och färgerna och måla. När allt verkar grått och tråkigt ska jag tänka på det i fortsättningen.
Ingrid

Karin sa...

Fint inlägg om lycka. Just barnbarnen har en fantastisk förmåga att se till att det blir stunder av lycka. Inget stort eller spektakulärt utan mer det där stillsamma pysslandet, kanske en skogspromenad, eller en simtur, eller en eftermiddag då man försöker klura ut hur det funkar med perspektivritning. Det är är trivsam vardagslycka för mig.

Musikanta sa...

Karin:
Jag känner också stor lycka varje gång barnbarnen kommer hit, springer in och kastar sig om halsen på mig och kramar mig. Det blir tyvärr inte så ofta. Det är synd att alla människor inte får uppleva den lyckan.

Att barnbarnen sen sätter sig vid sina paddor eller leker med varandra och inte ägnar mig en tanke får man leva med. Men jag har också stunder med dem då vi ritar eller målar, spelar spel eller lägger pussel. Stunder av lycka då också.
Kram från Ingrid