onsdag 18 april 2018

1554 Månadens illustratör april 2018 - EWK

Två berömda män har hjälpt till att sätta fokus på vår lilla by Mogata, som ligger en mil öster om Söderköping. Det är Bo Beskow, känd konstnär och son till Elsa Beskow som bodde  i Mogata prästgård den sista tiden han levde. Han som bland annat har skapat de stora kyrkfönstren med sina glasmålningar i Skara domkyrka och porträttet av Dag Hammarsköld, som hänger i FN-skrapan i New York.

Den andre som blev något av en världskändis är den politiska karikatyrtecknaren Ewert Karlsson med signaturen EWK. På Söderköpings stadsbibliotek Stinsen pågår nu en utställning med ett tjugotal av hans alster. Utställningen pågår till den 12 maj och är väl värd att besöka. En permanent utställning med många av hans teckningar finns på Arbetets museum i Norrköping. Men de här som visas här har jag inte sett tidigare utom en. Den nedan som är en kopia av hans mest kända verk.


Originalet till teckningen är i färg och finns på Arbetets Museum i Norrköping. På jordgloben där finns utritat en karta över Afrika. (Alla bilder har Kent tagit. De går att klicka större.)

EWK är mycket sparsam med titlar på sina alster.Teckningen ovan heter kort och gott "Moder Jord". Det är inte meningen att man ska behöva fundera över vad budskapet är - det ska vara tydligt och direkt. Med "Moder Jord" vann Ewert Karlsson en guldmedalj vid International Salon of Cartoon i Montreal 1967.


Nelson Mandela som spräcker apartheidstängslet.


Nils Ferlin höll ju till mycket i Klarakvarteren där tidningarna trycktes på den tiden. EWK träffade honom säkert där på något av caféerna.

EWK föddes i Rävbrinken - ett litet skogshemman som fortfarande finns kvar vid vägen mellan Mogata och Stegeborg. Han övergav Mogata och jord- och skogsbruket för att förverkliga sin konstnärsdröm och flyttade i början av 50-talet till Huddinge. Sin första anställning hade han på Stockholmstidningen och när den lades ner 1966 övergick han som politisk satirtecknare till Aftonbladet.

Journalisten Dieter Strand och EWK gjorde många reportageresor tillsammans. Bland annat till Kina där dåvarande statsministern Torbjörn Fälldin fick träffa den kinesiske premiärministern Deng Xiaoping. Året var 1981.


Rubriken är "Folkets stora sal" Peking.

Många var politikerna som han avbildade. Här är det finansminister Gunnar Sträng som är i skottgluggen.


Gunnar Sträng som var känd för att ha både hängslen och livrem på sig.

EWK:s menageri. EWK använde sig gärna av den urgamla metoden som kallas antropomorfism, att teckna människor som djur eller tvärtom för att framhäva mänskliga egenskaper som kanske inte alltid var så smickrande. Här kommer tre teckningar av svenska politiker som framställs som djur.


Mona Sahlin framställs som en påfågel...


...Göran Persson som en mallgroda...


...och Carl Bildt som en giraff. 

EWK var representerad i New York Times och i andra utländska tidningar och vann många tävlingar i den politiska karikatyrgenren. Han arbetade fram till 1995 då han fick en stroke. Han avled 2004 och ligger begravd på Sankt Bodvids begravningplats i Huddinge. Här kan man läsa mer om honom.


Rykande aktuell tecknng även idag.


Kunskapens frukt. 

Här kommer länkar till några av 2017 års månadsillustratörer.

2 kommentarer:

Pettas sa...

Bo Beskow känner jag till sedan tidigare men EWK var ny för min del, trots att jag nog känner igen de politiska målningarna han har gjort.
Mycket intressant konstnär! tack Ingrid!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Roligt att du uppskattade inlägget. Den här utställningen ger ju bara ett mycket litet smakprov på vad han har åstadkommit. 2000 teckningar finns ju samlade på Arbetets museum. Klickar man på databasen där så visas ju en hel del av dessa.
Kram från Ingrid