torsdag 26 april 2018

1556 Vårnytt från Bonniers Veckotidning nr 16 1926


Georg Klinghammer skapade omslagsbilden till detta nummer av BVT. (Bilderna går att klicka större.)

Även om det finns många inslag av mer allmän karaktär, som t.ex. "Där sälarna klubbas" eller "Arresterad som högförrädare" kan man inte undgå att tidningen i sin helhet mest riktar sig till kvinnor. Många av annonserna är däremot riktade till män som bilannonser och stora annonser för cigarrer och slipsar t.ex. Det senare är ganska otänkbart att man skulle slå upp jätteannonser för idag.


Det här inlägget kommer därför att visa en del bilder som mest kvinnor kan vara intresserade av. Prinsessan Ingrid som just har konfirmerat sig är med på en helbild i början av tidningen. Hon blev ju sedermera Danmarks drottning som bekant.

Ett roligt kåseri om "Damskrädderiernas Förlåt" finns med. "Stockholmskan genom de ögon som sett henne intimast" lyder underrubriken.

Citat från kåseriet:
"Något så otidsenligt som chemiser av 'Tuppens tvättäkta väv' och snörliv existerar inte längre för henne. Det enda hon fördrar under sin sylfidiskt lätta dräkt är luftiga plagg av crêpe de chine eller silkestrikå och möjligen en smidig gummikorsett, om höftvidden har benägenhet att trots kroppskultur och inskränkning av näringskalorierna överskrida det vedertagna antalet centimeter."


Ett porträttgalleri finns alltid med i tidningarna. Här är man noga med att tala om vad damerna (för det är alltid damer som är med på de här sidorna) hade för namn innan de gifte sig. Man berättar också om de hade något yrke. 

Jag slås varje gång av hur sorgsna eller allvarliga alla porträtten är. Ett litet blekt leende är det enda som modellerna någonsin kostar på sig. Även de som visar kläder. Återigen en enorm skillnad mot dagens fotomodeller. 
Nu är vårmodet igång och veck och rynkor ska det tydligen vara detta år.


Det är också alltid med några sidor med matrecept. Den här gången får man bland annat tips om en rabarberkompott. Den kan inte göras enklare efter vad jag förstår. Här kommer receptet.Och här är resultatet. Man får väl ha lite fantasi för att sätta färg på bilden.


Jag avslutar med en helsidesannons för bananer som man anser att man inte ska äta förrän skalet har blivit lite brunprickigt. Något som faktiskt stämmer med dagens forskning.


10 kommentarer:

Ingrid sa...

Så roligt att se och jag håller med dig, modellerna ser väldigt melankoliska ut.
Hoppas att du har en fin torsdag!
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Roligt att du uppskattade inlägget. Önskar dig en fin och skön helg.
Kram tillbaka från Ingrid

olgakatt sa...

Den stackars fru jur kand gillade nog inte att bli fotograferad!
Helt rätt att bananer ska vara fräkniga innan man äter dem! Då först är de ju goda. Men jag visste inte att forskning håller med mig. Vad har man kommit fram till, tro?

Pettas sa...

Roligt är det med dina gamla tidningar och modet på den tiden.
Modet är som hjulet, det rullar på och allt kommer igen och igen.
Ja, varför är de så melankoliska egentligen?
De ser nästan rädda ut för kameran. Farlig manick det där ungefär.
Ja, bananer ska vara fräkniga...då framträder smaken bäst.

Gunnel sa...

Jag tycker att dåtidens modebilder, som är tecknade, är mycket bättre än de som finns idag. På de gamla bilderna kan man nästan se hur sömmar och skärningar går på plagget ifall man vill kopiera. Idag är det så mycket krimskrams i vägen så man ser knappast hur plagget ser ut. Kram

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag läste någonstans att man inte ska vara rädd för att äta riktigt mogna bananer eftersom dessa innehöll mest vitaminer och andra nyttigheter. Och att äta gröna bananer var direkt olämpligt. Det var en artikel som INTE var sponsrad av något banankompani i alla fall :-).
Kanske var det så att många av dåtidens kvinnor hade dåliga tänder och det var därför de inte visade dem? Eller kanske de upplevdes som "lätta" damer i så fall?
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, du har tydligen också hört att bananer ska vara ordentligt mogna. Det är konstigt när man ser på de här gamla bilderna att modellerna ser så uppenbart ansträngda ut. Men att fotografera sig var ju en stor händelse.
Ingrid som önskar dig och Uffe en skön helg.

Musikanta sa...

Gunnel:
Håller helt med dig. Det fanns ju alltid mönster med till de mest intrikata klänningar i varje nummer också som man kunde beställa.
Kram tillbaka från Ingrid

tant Hannele sa...

helt underbart!

Musikanta sa...

tant Hannele
Roligt att du uppskattade mitt inlägg! Ha det gott önskar
Ingrid