torsdag 13 juni 2019

1680 Utflykt till Sigtuna och gosskörskonsert

Efter att ha varit hemma i Mogata två dagar reste jag åter upp till Stockholm för att vara med om två evenemang med barnbarnen. På lördagen var det en konsert i Sigtuna med Stockholms Gosskör, eftersom både Casimir och Caspar är med i deras Konsertkör. Söndagen därpå firade musikskolan Lilla Akademien, där alla mina tre yngsta barnbarn är elever, 20-årsjubileum med en stor konsert i Berwaldhallen med närvaro av kungen och drottningen.


Här poserar Mirren framför det gamla fina rådhuset i Sigtuna. (Bilderna går att klicka större.)

Efter att Mirren och jag lämnat av gossarna i Mariakyrkan i Sigtuna klockan ett på lördagen, i den kyrka där Casimir tre dagar tidigare haft sin orgelkonsert, gick vi ut en sväng och såg oss omkring i den lilla fina staden. Det var en av årets hittills varmaste dagar och endast nere vid vattnet blåste det lite svalkande vindar.


Lite friska fläktar blåste nere vid sjön, där vi satt och vilade oss en stund.

Någon större rundvandring orkade jag inte med utan jag ville helst gå någonstans där vi kunde fika och sitta i skuggan. Från stranden var det inte långt till Tant Brun, ett café frekventerat av många turister. Trots att det inte var säsong än svämmade stan bokstavligen över av sådana.


På väg upp till Tant Brun.


Här är hon själv i egen hög person.

Mirren drack te som vanligt medan jag drack ett glas flädersaft som smakade ljuvligt i hettan. Till det åt vi smarrig rabarberpaj med vaniljsås. Caféet blev helt fullsatt efter att vi kommit dit och vi fick efter en stund sällskap vid vårt bord av två äldre gentlemän som vi hade en angenäm pratstund med tills det var dags att gå till kyrkan där konserten skulle äga rum klockan 16.



Mirren med sin eviga tekopp njuter av värmen vilket jag verkligen inte gör...

Vi kom tillbakatill  kyrkan vid tretiden och fick således vara med när gossarna (av vilka några inte längre med bästa vilja i världen kan kallas gossar) repeterade. Därav den blandade klädseln i kören på bilden. När det väl var dags för konsert var alla klädda i strikt vitt och svart som man kan se på klippet i slutet av inlägget. Det var Diskantkören och Konsertkören som uppträdde denna gång. Kyrkan fylldes snabbt av både turister och stadsbor när klockan närmade sig fyra.


Bilden från repetitionen. Barnbarnet Casimir står som nummer två från vänster och Caspar som nummer fyra i första raden. Bredvid Caspar till höger står Oscar Svensson som utsetts till Årets goss-sopran i hela Sverige. (Han lär komma med i Konsertkören till hösten :-). Han följer även med Konsertkören till Kina i augusti. 



Roligt att det kommit så mycket folk till kyrkan för att lyssna på konserten.

Programmet var digert med bland annat sånger av Heinrich Schütz, Bruckner och Antonio Vivaldi. Som vanligt sjöng alla de yngre pojkarna allt utantill utan någon hjälp av noter. Förvånansvärt eftersom texterna var - förutom dem på svenska - på tyska, engelska och latin.




Här nedan kan man lyssna till musiken till utgångsprocessionen - Intåg i högsommarland av Anna Cederberg-Orreteg. Caspar, som bara är nio år, var så trött mot slutet att vi trodde att han skulle svimma. Då hade alla sångarna stått upp i nästan fyra timmar med någon liten paus emellan. Efter konserten åkte vi till Max en bit därifrån där Caspar blev avsevärt piggare efter en rejäl hamburgare och ett stort glas läsk.


Mirren tog bilden.







Intåg (eller hellre uttåg här) i högsommarland med Stockholms Gosskör från konserten den 8:e juni 2019 i Mariakyrkan i Sigtuna. 

Inga kommentarer: