tisdag 7 januari 2020

1722 Ord som jag vill adoptera

Vi ger ju inte varandra julklappar eller födelsedagspresenter, Kent och jag, men lite lagom före jul eller födelsedag brukar jag tipsa om något jag önskar mig och som ibland kan tyckas vara onödigt. Som t.ex. en prenumeration på Språktidningen. Onödigt eftersom den finns att läsa på biblioteket om man har lust.


Nu blev det i alla fall en prenumeration på denna tidning, som jag har mycket nöje av. En del är mycket specialiserat och mindre intressant för mig, men man lär sig alltid något nytt. Inte visste jag att det fanns en ö i Stilla havet - Pitcairn - där myteristerna på skeppet Bounty slagit sig ner - och som har ett alldeles eget språk. Onödig kunskap kan man ju tycka.

Årets första nummer handlar bland annat om nyord. Många av dessa nyord har att göra med klimatet, som Gretaeffekten, tågskryta och smygflyga, ord som finns på omslaget. Det måste kännas fantastiskt för Greta Thunberg att ha bildat nya ord, förutom det förut nämnda, nämligen klimatstrejk. För det var ju hon som hittade på att strejka för klimatet.

Förutom sidorna med några av nyorden, finns det en lista på 1001 ord på nätet och som förmodligen kommer att försvinna i nästa svenska ordbok. Om man tycker att ett ord från denna lista ska finnas kvar kan man adoptera det. Det har blivit en succé, skriver tidningen. Här är länken: spraktidningen.se/adoptera.


Här kommer några av de ord som jag själv vill adoptera.

Ett bra ord för saker som inte har så stora betydelse är adiafora. Jag har alltid en pärm som heter Adiafora där jag sätter in allt möjligt som man kanske kan ha nytta av någon gång.

Eftersom jag är musiker är det självklart att jag vill adoptera ord som dominantackord, durtreklang, principalstämma (som är ett mycket viktigt orgelregister), xylofonsolo och rasselinstrument. Vad ska förskolepersonalen kalla dessa instrument annars?

Ord som återfinns i mina barn- och ungdomsböcker är lornjett, nipperskrin, pigtjusare och wigwam. Vore tråkigt om de försvann.

Och hur skulle jag kunna berätta för mina barnbarn om den hemska dagen i de tidiga tonåren när min mamma upptäckte att min bästa vän och jag hade löss utan att använda ordet sabadillättika? Det var ingen trevlig upplevelse att sitta där i timmar med huvudet inlindat i en handduk indränkt med den illaluktande vätskan. Men det var effektivt.

Och vad ska man kalla den person  i gamla filmer och som ofta går omkring på gatan i New York med plakat både bak och fram om man tar bor ordet sandwichman?



Kul att få veta om du, som läser det här, har några egna ord som du vill adoptera.

7 kommentarer:

Bloggblad sa...

Däld är ett mycket användbart ord. Det säger jag då och då. Idag kom ordet ”sölja” plötsligt när jag funderade på vid vilken ålder jag lärde mig knyta en slips. I juniorerna behövde vi inte, för vi hade söljor. Då slog det mig att jag inte använt det ordet på många år. Möjligen när Calle var scout för 30 år sedan.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Däld är ett vackert ord som jag också tycker borde vara kvar. Sölja är ju ett typiskt scoutord. Jag har nog inte använt det sedan Mirren gick i scouterna. Det verkar helt ha försvunnit ur modet. Jag hade nästan glömt bort det.

Lena i Wales sa...

Språk är alltid roligt.
Jag brukar lyssna på en pod som heter just Språket. Mycket intressant som tas upp där. Tidningen har jag däremot inte kommit i kontakt med.
Jag tycker det är intressant med nyord, som jag skulle kallat nya ord. Vissa har jag hört och andra du skriver är nya för mig.
Jag hänger inte alltid med i svenska språkets utveckling.

Klimakteriehäxan sa...

Har också funderat på den där tidningen. Ska kolla om jag vill bli mamma till något av de gamla orden!

Uffe sa...

Dü valde en väldigt intressant julklapp åt dig.
Den tidningen kunde vara någonting för mig också som säkert skulle hitta ord som jag vill adoptera.
Pitcarn känner jag väl igen, men med idel ädel sjömän i släkten och bekantskapskretsen är det förmodligen inte konstigt alls. Min bror var dit för länge sedan och hade en souvenir med hem åt mig i form av en sköldpadda.

Skriver Karin

Mia Halvarsson sa...

Den tidningen borde en kompis till mig läsa, hon är s.k språkpolis av stora mått och skulle säkert ha synpunkter på både det ena och det andra :D Kul med adoption av ord, det måste jag kolla!!
Jag har ett ord jag gillar, njutsikt! Mycket vacker utsikt, alltså :) Sen har min granne ett annat ord: Obarmkusligt....det betyder nåt som är så hemskt, så man vill inte ens prata om det :D :D

Lava Showan sa...

Jag läste en kommentar online från en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en sann kärlekspojkvän (maken) 2 månader efter att hennes ex pojkvän bröt upp.
Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa Kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är det verkliga livet bevisar. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
lyckligtvis för mig stötte jag på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa the Great-Love-Stave, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi-kärlek.
Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
kontakta honom via hans personliga amail (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
* Love Spells Win-Back Ex-älskare
* Magi för framgång och marknadsföring
* lycklig charm - BUSINESS STAR
* avdelningar - SKYDDSHOOK
* förbannelse upplösning
* andlig rening
* fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
* dekret magi, STAV LOTTERI & VIN-SPEL STAV
Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
dr.oduduwaspellcaster@gmail.com