fredag 3 januari 2020

1721 - Råttans år 2020

Så här några dagar in på det nya året funderar man ju lite på året kommer att bli. Enligt den kinesiska astrologin är jag råtta och det var tolv år sen sist. Den kinesiska månkalendern eller zodiaken, som har funnits i femtusen år, är uppdelad i tolvårscyklar och varje representeras av ett djur.

Det första av de tolv djuren är råttan och sedan följer oxen, tigern, kaninen, draken ormen, hästen, geten, apan, tuppen och sist grisen.


Den här lilla råttan hänger med de andra elva i mitt arbetsrum och har gjort sedan 1998 då jag köpte den i Kina första gången vi var där. Den är fint broderad på siden som de övriga. (Bilderna går att klicka större.)


Legenden berättar att Buddha utlyste en tävling eftersom människorna inte kunde mäta tiden. De djur som kunde ta sig över en flod skulle få plats i den nya kalendern som han skulle skapa. Det är en spännande berättelse om de tolv djuren, som slutligen lyckades korsa floden. Här är det inte Buddha som utlyser tävlingen utan Jadekejsaren som är himlens herre.
De tolv djuren i den kinesiska zodiaken. Här har jag hängt upp raden i matrummet för att kunna fotografera dem. Kent tog bilden. 

Råttan och katten som inte kunde simma, fick rida på oxens rygg. När de hade kommit till mitten av floden puttade råttan ner katten i vattnet så att hon flöt bort. När de närmade sig stranden på andra sidan hoppade råttan iland före oxen och kom således först i kalendern. Katten kom inte med alls och därför är katten och råttan fiender för alltid.


Bild från Wikipedia.
Råttan är en social varelse och en överlevare. Det bådar gott för det kommande året tycker jag. Råttan har många positiva egenskaper, är intelligent, logisk och realistisk. Människor som är födda i råttans tecken är uppfinningsrika och ambitiösa. De är ekonomiska och sparsamma och har lätt för att tjäna pengar. De värnar om familjen och kommer att leva ett långt liv. De anses enligt Wikipedia vara charmiga och hårt arbetande. 

Samtidigt är de manipulativa, obstinata och vill gärna ha kontroll över allting. De behöver lära sig att tänka på andra och är lättkränkta och hämndgiriga. Med tiden blir de mer toleranta och idealistiska. (Låter ju hoppingivande.)  


Råttor vid Isaniwa-helgedomen. Bild från Wikipedia.  

Yrken som passar råttor är spioner, skrivande, juridik, politik, ingenjörskonst, detektivarbete, redovisning och patologi. Ingenting passar in på mig utom möjligtvis skrivande. Jag skulle gärna bli journalist om jag hade fick leva om mitt liv. Nu får jag nöja mig med att blogga och det är inte det sämsta.

Jag hoppas i alla fall att jag får bli en mycket gammal råtta så jag kan följa mina barnbarn i deras musikaliska karriärer ett tag till.

10 kommentarer:

em sa...

God fortsättning!
Ja, inte är det mycket av dessa egenskaper som passar in på mig - i synnerhet inte det där om att jag ska ha lätt för att tjäna pengar!
Allt gott!
Margaretha

Lillian www.sognafaret.no sa...

Her var det mye jeg ikke visste, det er liksom astrologi og stjernene som er mest kjent blant "Hvermansen" Jeg vet ikke hvor mye som stemmer hverken i det ene eller andre systemet, men når man var ung så måtte man kjøpe blader om de hadde "Årshoroskop" "Sommerhoroskop" "Kjærlighetshoroskop" eller hva de nå hadde på forsiden for å kanskje øke salget sitt litt.

Musikanta sa...

Margaretha:
Du är tydligen också råtta förstår jag :-). Jag kan kanske hålla med om att jag är (har varit åtminstone) ambitiös och arbetsam. Rätt så realistisk också. En viss intelligens har väl både du och jag begåvats med också, antar jag. Annars är det, som du skriver inte mycket som stämmer. Jag är definitivt ingen tekniker! Önskar dig allt gott på det nya året.
Ingrid

Musikanta sa...

Lillian:
Det som är det mest fantastiska med den kinesiska astrologin är att det faktiskt är många kineser som tror på det. För många är det viktigt att veta vilket års djur ens tilltänkta partner är.

En orm och en drake går inte ihop och råttan passar inte ihop med kaninen och hästen :-). Själv är jag mest imponerad av att de som skriver horoskop i veckotidningar här hemma är så skickliga att allt kan stämma in på vem som helst.
Ha det gott önskar
Ingrid

Lena i Wales sa...

Jag har lite av en fobi mot råttor och en stor fobi mot möss, så scrollade ner hit istället för att önska dig en trevlig helg!

Geddfish ♥ sa...

Mitt år är Hundens. Dock är jag ingen stor hundälskare utan mer en kattälskare.
Tack för info!
Kram, Gerd

"LillaSyster" sa...

God fortsättning!
Det blir säkert ett bra år. Intressant läsning det där om katten och råttan. Själv har jag inte en aning om vilket djur jag är. Men i nästa liv ska jag bli katt och bo på ett bra ställe brukar jag skoja om=). Ha det gott!

"LillaSyster" sa...

Tack för Google, jag är ju också råtta ��

Mia Halvarsson sa...

Ohhh vad spännande att läsa, själv är jag kanin :D Måste nog kolla vad det innebär. Tycker du att egenskaperna stämmer på dig??

Uffe sa...

Roligt att läsa det här tycker jag som tydligen är född i kaninens tecken. Uffe är detsamma men egenskaperna stämmer minimalt på oss båda var för sig.
Tack för trevlig läsning !
God fortsättning önskar Karin ö Uffe