onsdag 12 februari 2020

1730 Februarinytt från Bonniers Veckotidning nr 8 1927.


Konstnären som skapade det här omslaget till BVT nr 8 1927 är Georg Klinghammer som ofta återkommer som illustratör av tidningsomslagen. (Bilderna går att klicka större.)

Med undantag av pluraländelserna är det nästan som att läsa modern tidningstext, något som jag alltid förvånas över. Skriftspråket har inte förvandlats så mycket på de 93 år som gått sedan det här numret av Bonniers Veckotidning utgavs. Kronprinsparet hade just kommit hem från en jordenruntresa och flera sidor upptas av detta.

Man förväntas veta vad de heter eftersom deras namn inte står nämnda någonstans i reportaget. För sena tiders barn kan jag berätta att han så småningom blev kung Gustaf VI Adolf och hon drottning Louise. Det var hans andra äktenskap som han ingick 1923. Hans första fru, Margareta, dog 1920 i sviterna av en blodförgiftning. Mer om denne kung kan man läsa här.


Översta bilden visar kronprinsen och prins Eugen. Nederst till vänster hälsas kronprinsparet välkommen hem av studenter.

I detta nummer finns förutom en följetong av Agnes von Krusenstjerna och en filmnovell av Hjalmar Bergman, en liten novell av Thora Dardel - De skära rosorna. Hon var gift med Nils Dardel,  var författare och skulptör och medverkade som reporter och fotograf i BVT läser jag på Wikipedia. Det är en tragikomisk historia som påminner lite om H.C. Andersens Den ståndaktige tennsoldaten. Men i det här fallet handlar det om en skär ros.

Det var is och snö den vintern och ett par sidor upptas av bilder på diverse vintersporter. KAK anordnade varje vinter en biltävling med start i Göteborg och mål i Stockholm. Curling var en populär sport redan då och kronprinsen var själv medlem i en C.K. som jag förstår som curlingklubb. Individuell mästare blev mannen i mitten som tillhörde samma klubb som kronprinsen.


Nederst till höger fyra herrar "som lagt sig till med svenska mästerskapet i curling, samtliga tillhörande Engelbrekts C.K." Inga kvinnor, vad jag förstår, utövade sporten på den tiden. 

En artikel om den franska författarinnan Colette finns också med. Intressant, tycker jag, eftersom jag bara kände henne till namnet tidigare. Hon var till och med nominerad till Nobelpriset. Här kan man läsa mer om henne.


Våren kommer med "kalla, blanka tyger och hårda, ljusa nyanser" skriver moderedaktören. Inga långbyxor här inte. Tygerna är lamé (!) satin och alpaga (alpacka väl?) i färgerna grått svart och silver.
Modet har förändrats bra mycket mer än språket. Här ovan några sportmodeller...

På omslagets baksida och insidorna är det alltid stora annonser i färg. Bilmärkena Overland och Willys Knight är saligen insomnade. Jag har aldrig hört talas om dem förrän nu. Med prisomräkning blir 7400 kr 1927 ca 214 000 kr. Ganska normalt för en bil för oss, men med tanke på vad en arbetare hade i lön på den tiden säkert en ouppnåelig dröm.


Den här slipsannonsen hade definitivt inte godkänns idag, eller?
4 kommentarer:

Karin Eklund sa...

Inget nytt under solen trots att nästan 100 år har förflutit.
Jag läser mycket sällan veckotidningar men de gånger det har hänt ( i olika väntrum) så upplever jag att det i stort sett handlar om liknande saker, kungahus, kändisar, mode osv.
I Sverige o övriga Norden går det säkert inte an med så "vågade" slipsar längre, men längre söderut i Europa kan man fortfarande se både det ena och andra.

Tack för trevlig läsning Ingrid!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Roligt att du uppskattade inlägget! Håller helt med dig - kanske är det lite skillnad när det gäller maten. I nutidens veckotidningar (inte Svensk Damtidning förstås) är det ju sida upp och sida ner med recept. Ofta är det snyftreportage om människor med olika sorgliga upplevelser, berättelser om sjukdomar, otrohet, misshandel etc. Men även positiva kärlekshistorier ur livet. Av sådant finns inte en tillstymmelse i BVT. Lite grann kommer dock fram i avdelningen för frågor och svar. Jag ska ta med några sådana i nästa inlägg om BVT.
Ingrid <3

Klimakteriehäxan sa...

Gillar stilen på omslaget, hela tidningen är en jätterolig återblick! Och ser man på, djurmönstrat redan 1927! Men du har rätt: annonsen är inte vad man menar med pk i dag ...

Musikanta sa...

Aina:
Haha, jag kan bara tänka mig hur upprörda en del skulle bli om man satte in en flicka (visserligen ritad som här) med bara bröst i en annons. De får ju inte ens ha en påklädd längre i bilannonserna.
Synd bara att det inte går att återge de jättelånga artiklarna och berättelserna i bloggen. De säger mycket om den tiden.
Ingrid