fredag 27 november 2020

1797 Fem en fredag vecka 48 - ETT HEM

 Det är ElisaMatilda som varje fredag kommer med fem frågor som hon tycker vi ska svara på. Vecka 48 är rubriken - ETT HEM. Fler som antagit utmaningen hittar man på hennes hemsida. 

1. Vad är nytt i ditt hem?


Den här laserskrivaren som skriver ut i färg och som jag köpte för några år sen. (Bilderna går att klicka större.)

2. Vad är äldst i ditt hem?


En oljelampa från romartiden? Jag har tagit fotot i kvällsbelysning så lampan har en mycket svagare rosa färg i verkligheten. 

När jag var i Tunisien 1975 på charterresa gjorde jag en utflykt till gränsen mot Sahara och besökte en oas där det bodde berber. Vi besökte en familj som bodde i ett tält och ett av de få minnen jag har därifrån är av en liten undernärd pojke i femårsåldern. Hans otroligt lilla magra gestalt har för evigt ristat sig in i mitt minne. 

När vi skulle åka därifrån omringades vi av män som ville sälja souvenirer. Jag köpte den här lilla oljelampan i bränd lera som jag är ganska säker på är väldigt gammal. Det finns ju massor av lämningar i dessa trakter från romartiden.

3. Vad skulle behöva bytas ut?


Det är några 
av de saker som Kent och jag är helt oense om. Nämligen den stora och klumpiga schäslongen som jag ärvt och är från slutet av 1800-talet. Min käre make gillar nämligen att ligga på den och titta på TV. Även soffgruppen i skinn som vi köpte när vi gifte oss 1976 - som ser ungefär likadan ut som då - skulle jag gärna vilja byta ut. 

P4. Vad fattas som egentligen "ska" finnas i ett hem?
Absolut ingenting. Vi har alldeles fruktansvärt för många prylar redan!  

5. Vad önskar du fanns i ditt hem?
Just nu ett löpband eftersom jag inte vill gå ut och promenera när det är dåligt väder. (Inte gärna annars heller...)

19 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Schäslongen ser fin ut, skulle gärna ha, skrivare har vi inte haft på flera år, saknar det inte heller.

BP sa...

Gillar din nya laserskrivare, men tycker ännu mera om den röda tavlan bakom skrivaren. Läckert!
Den där lilla oljelampan är så fin, oavsett om den är äkta eller fejk.
Skrattade gott åt din mans schäslong och skinnfåtöljerna. Det är fantastiskt att schäslongen fortfarande klarar av att användas med tanke på åldern. Å soffgruppen i skinn ser lika bekväm ut som min, alltså blir varken din eller min utbytt;-)

Mrs Calloway sa...

en gåbräda vore inte fel. ibland vill en bara inte gå ut. schäslongen ser fin ut, tycker jag och soffgruppen är säkert skön att sitta i

Geddfish ♥ sa...

Schäslongen är jättefin!
Min man förde med sig en skinngrupp när vi slog våra påsar ihop 1997. Jag hade då en fin vinröd bäddsoffa. Så vi körde med dubbla soffor i trean. När jag flyttade till tvåan åkte hans soffgrupp ut och jag köpte en ny bäddsoffa i mörkgrått. Så kan de va.
Fin oljelampa!
Trevlig lördag, kram!

Lena i Wales sa...

Roligt med dessa frågor och kul att få titta in i ditt hem.
Måste säja att jag gillar den gamla schäslongen.
Trevlig advent!

Ingrid sa...

Jag har ju faktiskt också en ganska ny skrivare, det hade jag totalt glömt när jag rannsakade mitt minne efter nyförvärv. Den är faktiskt nyare än tv:n.
Din schäslong ser ju väldigt bekväm ut, man jag kan förstå att den kanske känns lite klumpig.
Önskar dig en skön första advent!
Kram, Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Har man plats för en schäslong är det väl bara att njuta! Har full förståelse för att du tröttnat på skinnmöbeln, vi hade en med soffa och två fåtöljer, jag var glad när jag lyckades sälja dem ...

Linda Odelmar sa...

En gåbräda kan ju vara bra att ha, fast den tar förstås lite plats om man har mycket saker i övrigt.

Musikanta sa...

Hannele:
Visst är schäslongen fin men den tar upp jättestor plats och är kolossalt tung. Men jag städar inte så ofta i vardagsrummet numera när det inte kommer några gäster :-).
Ingrid

Musikanta sa...

BP:
Skinnmöbeln håller säkert längre än jag gör så den lär inte bli utbytt under min livstid.
Den röda tavlan bakom skrivaren är kinesiskt klipp. Det är alla djuren i den kinesiska zodiaken. Makalöst skickligt gjort.
Ingrid

Musikanta sa...

Mrs Calloway:
Det heter löpband har jag fått lära mig nu. Och om allt går som det ska åker vi in till Norrköping och köper en sådan i morgon. Bra att hålla sig i för mig också eftersom jag har lite problem med balansen. Svårt att gå med stavar när det är halt.
Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Skinnmöblerna är gjorda för en stor karl så att jag måste ha kuddar bakom ryggen om jag ska få knäna vid kanten. Så jag sitter i den lilla fåtöljen som syns bakom schäslongen. Men det var ju modernt då för snart 44 år sen.
Min dröm är två tvåmanssoffor från Svenskt Tenn. Men de kostar ungefär 60000 kr styck så det förblir nog en dröm.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Lena:
Gillar schäslongen gör ju Kent också så den kommer nog att överleva mig här hemma.
Önskar dig också en fortsatt trevlig advent!
Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Inte nog med att den är klumpig, schäslongen, den är fruktansvärt tung också. men Kent hjälper gärna till att flytta på den när jag någon gång städar därinne. Rummet används bara när jag övar på flygeln och när vi ser på Rapport och På Spåret.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Jag skulle bli överlycklig om jag fick skänka bort schäslongen. Men som det nu är kommer den säkert att överleva mig. Tyvärr kan vi klämma in den i vardagsrummet - synd.
Ingrid

Musikanta sa...

Linda:
Nu har jag lärt mig att det heter löpband, men du begrep ju vad jag menade. Det finns sådana att fälla ihop och vi är bara två i vårt stora hus så den går att ställa bort. Men jag kan lika gärna ha den framme i köksavdelningen nu när det inte kommer någon och hälsar på längre :-(.
Ingrid

Bloggblad sa...

Det finns bättre alternativ. Per har ett löpband som han springer på rätt ofta, men jag blir yr och vinglig av att det är så slätt, jag har bara gått på det och får hoppa av när yrseln sr till. Jag går ute mellan 5 och 8km varje dag och blir aldrig vinglig trots tuffa vandringar ibland.
Jag har köpt en crosstrainer för regniga hala dagar. Den är tuff men effektiv. Cecilia har köpt en roddmaskin som hon tycker är bra.
Gör du gympa med Sofia i tv? Det är kanonbra, jag blir alltid mjukare i stela kroppsdelar och känner mig lite starkare efter.

Men att traska ute är bäst! På skogsstigar tränar man balansen så jättebra.

Bloggblad sa...

Vi gifte oss ett år tidigare och köpte så fina soffor som vi älskade ... i femton år. Bytte när vi flyttade till Sparvstien. Bytte igen efter femton år...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har en crosstrainer (motionscykel?) men jag få ont i rumpan av att cykla på den. Jag gillade gåbandet som vi hade på gymmet. Behöver hålla mig i något när jag går. Rollator är inte aktuellt än så länge. Jag får klara mig med stavarna utomhus.