I år var det första gången på tre år som Söderköpings Gästabud framträdde i sin forna glans med alla evenemang. Vädret var också till skillnad mot förra året varmt och ganska soligt de två första dagarna.
Marknadsområdet fanns som vanligt runt den medeltida Sankt Laurentii kyrka. (Bilderna går att klicka större.)
Utsikt från den lilla bron som leder till Sankt Laurentii kyrka. Rådhuset och Ramunderberget i bakgrunden. Som synes är det inte så mycket vatten i Storån.
Det var mycket folk i rörelse. Ovanligt många var också i år klädda i vackra (som man antog att de kunde sett ut) medeltidsdräkter och som man även kunde inhandla i ett av tälten. Kanske för att ha till nästa år. Fantasin vad gällde de många hemsydda dräkterna var stor och varierande.
Både expedit och kund var tydligt medeltidsinspirerade. Huruvida man hade trådrullar på medeltiden förmäler inte historien.
Det enda som är riktigt gammalt på denna bild är runstenen från vikingatiden som restes flera hundra år före det att medeltiden gjorde sitt intåg i historien.
Här kunde man handla handdockor som t.ex. enhörningar och spöken. Fina små mössor också.
17 kommentarer:
Flera (många) gånger har du fått mig nyfiken på Söderköping. Varje gång du 'rapporterar' därifrån och lägger upp bilder, ser jag nya saker och vyer från annat håll. St:Laurentii kyrka t.ex. Vilken udda men pampig arkitektur. Gamla stadsmiljöer, ån och Göta kanal...
När du får övermått av tråkig tid att 'fördriva' kan du väl göra ett riktigt ingående porträtt av köpingen i bloggen? Annars kanske jag tvingas att planera en egen resa. :)
Ronny
Vilket härligt gästabud det ser ut att ha varit!
Ha det så gott!
Kram, Ingrid
Skönt att de fick rejält med fint väder och besökare. När jag kom till mässan på söndagen, i ösregn, var det heldött. Vid halv ett var det enstaka besökare när regnet tog en paus.
Jag tyckte att det var kul de första gångerna, men ojojoj vilka priser de tar! En burk honung, som jag ger 70:- hos mina vanliga leverantörer, kostade 140:- Jag var inte framme och tittade ens på sånt jag inte tänkte köpa. När det är så lite folk lägger de all kraft på att sälja då.
Det är roligare att gå där i medeltidsutstyrsel, men… nej. Jag blev nöjd fort och åkte hem.
Ronny:
Söderköping är förstås som bäst på sommaren. Helst ska man komma hit i mitten av juli när alla stockrosor blommar. Och så ska det ju vara vackert väder också.
Vi kan väl satsa på nästa år! Ett dubbelrum med toalett och dusch och egen ingång står till förfogande. Även personlig guide i Söderköping. Hade varit roligt att träffa både dig och din fru irl.
Ingrid
Ingrid:
Ja, men för mig var det lite för varmt och lite för trångt. Men det hör ju till att man ska gå dit en sväng varje år :-).
Kram tillbaka från Ingrid
Bloggblad:
Jag tyckte faktiskt synd om dem som kom i de tjocka dräkterna - ylle väl? Själv led jag av den fuktiga värmen och tröttnade ganska fort. Det var väldigt många som trängdes överallt men jag såg väldigt få som köpte något. Konstigt att ta så höga priser på allt när vinsten (förmodligen) är skattefri ;-)?
Jag har varit på en medeltidsmässa och det räckte.
Ett härligt inlägg! Underbart att se så mycket folk igen, nåt jag saknat under pandemiåren. Marknaden påminner lite om Medeltidsveckan på Gotland.
Minns när jag var liten och de sålde knäckäpplen på marknader eller festivaler. Jag var helt galen i dessa äpplen, men då kostade de ju långt ifrån 50 kr/st. Ett löjligt pris. Där slog säljarens girighet in, och som "straff" sålde h*n ingenting.
Din svägerska är väldigt vacker i sin fina dräkt.
PS. Lärde mig nåt nytt igen - tidegärden. Det ordet fick jag slå upp. Nu vet jag vad det betyder. Blogglandia är fantastiskt. DS.
BP:
Tidegärd tillhör ju inte det centrala ordförrådet i det svenska språket :-). Men jag som jobbat så länge i kyrkan har ju stött på det många gånger. Det finns aldrig annars på agendan men tillhör ju medeltiden så det är därför de hade det nu.
(Förfärligt tråkigt! Men det kunde jag ju inte säga till svägerskan som förmodligen höll i det hela. Min lillebror är (pensionerad) präst och A-S är kyrkvärd.)
Det är inte heller så lätt att sälja en burk honung för 140 kr när en sådan burk kostar hälften i affären.
Håller med om att man lär sig mycket nytt på Blogglandia.
Önskar dig en trevlig fortsatt vecka!
Ingrid
Den svenska tidegärdens fader (dvs han återupplivade den) var präst i Söderköping, Adell, därför är det nog lite mer populärt här.
Ett annat käckt begrepp är ”katekumenat” som många församlingar inbjuder till. Snacka om att locka ”gemene man” som förmodligen aldrig har hört uttrycket. Hur många, mer än redan insatta, vågar komma?
Det var ju ett flott erbjudande, Ingrid. Fast det var ju inte meningen att få! Men i så fall, om det blir en resa, så skulle vi inte kunna resa hem igen utan att i alla fall titta bort till Mogata och hälsa på er, irl. :)
Nej, före nästa sommar blir det inte. Vi brukar pallra oss hem samma dag och då är ljusa kvällar bäst att köra i.
Ronny
Bloggblad:
Måste väl ha något att göra med katekes, antar jag. Husförhör? Jag trodde tidegärden bara förekom på gästabudet. Den finns väl fortfarande hos nunnorna i Vadstena antar jag?
Ronny:
I så fall blir det lagom att ni kommer till lunch här. (Inte bara vegetarisk försäkrar jag.) Sen kan vi åka in till S-g och gå runt en stund tillsammans. (Om jag lever och Jesus inte kommit tillbaka som de säger i Pingstkyrkan.) Därefter åker ni hem när ni vill. Ta gärna med syrran också!
Ingrid
Vilket trevligt evenemang!
Ha det bra!
Älskar knäckäpplen - men 50 spänn???
Lena:
Svar sent omsider.
Ha det gott själv!
Ingrid
Aina:
Bättre att svara sent än aldrig. Har varit dålig på att blogga (och läsa kommentarer på sistone). Nej, det blev inga knäckäpplen för min del :-).
Önskar dig en skön fortsättning på helgen!
Ingrid
Den enda som aldrig någonsin blir trött, är nog din svägerska. Mer energi går nog inte att få fram hos en enskild människa. Minst två ”grejer”varje kväll och språngmarsch mellan dem.
Skicka en kommentar