tisdag 6 juni 2017

1432 Casimir spelar Lova Herren på orgel

Mitt barnbarn Casimir, som är nio år, har börjat spela kyrkorgel för en av Sveriges bästa organister - Mathias Kjellgren. När man går på Lilla Akademien  i Stockholm måste man ta ett biinstrument när man går i årskurs 3 och Casimir valde kyrkorgel. Han spelar gitarr som huvudinstrument. Extra roligt var att han fick en så skicklig orgellärare som också är så snäll och trevlig - jag vet för jag har varit med på en lektion.


Mamma Åsa tog bilden.

Själv tog jag kantorsexamen sommaren när jag fyllde 51 år. Jag hade ju spelat piano sedan jag var liten, men det var ändå väldigt svårt att lära sig spela med fötterna på pedalen. Svårast var det med koordinationen av vänster hand och pedal. Att spela med höger hand och pedal var lätt, men att gå till vänster på pedalen med foten medan man gick till höger med vänster hand på klaviaturen var nästan helt omöjligt.

Jag tränade och tränade under ett år och var nära att ge upp när det plötsligt löste sig en dag - en upplevelse som man kanske kan jämföra med när ett barn plötsligt knäcker läskoden. Det har dock aldrig varit något problem för Casimir, noterar jag en smula avundsjukt. Det funkade direkt för honom och han förstod inte alls varför jag tyckte det hade varit svårt.

Här spelar Casimir koralen Lova Herren på sin första orgelkonsert på Lilla Akademien. Åsa spelade in.

6 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Måste ju kännas helt underbart att ha så musikaliska barnbarn!!
Varm kram, Gerd

Annika sa...

Vad trevligt med bröllop! OCH så mkt fin och underbar s¨ng och musik.
Som du skriver, att få frossa i sommarpsalmer och sommarsånger. Underbart.
Trevligt med festen hemma också. Synd med vädret, men det verkade ju funka fint ändå.
Ja, du har verkligen musikaliska barnbarn.
It runs in the family!!
Kram!!

Musikanta sa...

Gerd:
Det är mycket Mirrens förtjänst eftersom hon övar med pojkarna en timme var VARJE dag! Men visst är de musikaliska och det är klart att jag tycker att det är roligt att de sjunger och spelar och går på Lilla Akademien där de får extra mycket av musiken.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Det funkade förhållandevis väl ändå trots att det duggade av och till. Hade det varit strålande sol och hett hade det väl inte varit särskilt mycket bättre då det inte fanns någon skugga.
Som jag skrev till Gerd ovan - visst är barnen musikaliska, men det är det massor av ungar som är. Det är bara träning sen som gäller om de ska bli duktiga. Och Mirren har ett oändligt tålamod då hon övar varje dag en timme med var och en. Vardag som söndag.
Kram tillbaka från Ingrid.

Klimakteriehäxan sa...

Urduktig!

Musikanta sa...

Aina:
Hans yrkesval är nog ganska klart redan. Och det behövs faktiskt organister fortfarande. Kul att det går att ta lektioner i orgelspel på skolan och att han har haft sådan tur att få en så duktig och trevlig lärare. Han har ju också en likadan orgel att öva på hemma.
Ingrid