söndag 8 mars 2009

Ny gång- och cykelväg i Mogata


Kyrkan mitt i byn och skolan bredvid - båda var mina arbetsplatser under 13 år (bilden går att klicka större)

Det händer faktiskt en del i lilla Mogata också. Äntligen – efter alla år – ska vi få en gång- och cykelväg i byn. Äntligen ska alla skolbarn slippa traska eller cykla på den smala landsvägen till och från skolan.

Någon skolskjuts är det ju inte tal om, om man bor mindre än två kilometer från skolan. Men en kilometer kan också vara lång om man tvingas att gå på den ganska hårt trafikerade vägen, där bilarna måste bromsa in bakom cyklarna när det är möte.

Som man kan se är den nyanlagda vägen välbehövlig

Man förstod att något var på gång när alla björkar utmed vägen plötsligt hade huggits ner. Det gick fort på en dag utan att man hann dokumentera det. Hade varit trevligt att ha ett foto av hur det såg ut innan.


Här har alla björkar huggits ner för att bereda plats för vägen


Isoleringen läggs ut innan man lägger på grus (går att klicka större)Milstenen fick inte vara kvar - tyvärr... (går att klicka större)Synd om den nyinflyttade villaägaren som just hade satt en häck här i höstas... (går att klicka större)

21 kommentarer:

Bloggblad sa...

Kunde de inte byggt den ända hit? Jag vågar ju inte cykla till dig längre, det har blivit mycket tuffare på den vägen.

Anonym sa...

Så skönt när kommunerna (eller vem nu än står för dessa byggen) äntligen gör ordentliga promenad och skolvägar.
Liknande bygge pågår även här, en speciellt hårt trafikerad väg får äntligen en bra cykel- och gångbana.

Christel sa...

Vilket fint inlägg, vad skönt att du ska få en cykelväg, mycket säkrare! Roligt att se lite bilder från din by, den liknar min by Röke. Hur många bor det i Mogata? Tänkte bara berätta att det var bensinröret som verkstadskillarna hade råkat flytta på så det gick hål, de fixade det under dagen och stod även självmant för bärgningen. Så nu rullar vi igen!
Igår var jag i Malmö hela dagen på matematikbiennette, massor av ny inspiration och idéer fick jag med mig, och så träffade jag många mattelärarkompisar, kul! fast det var ganska motigt att gå upp kvart i sex en lördag, det sitter i hela helgen... ha en bra vecka! Kram

Mirren sa...

Hej, som alltid är jag sen med mina kommentarer. Vad gäller cykelvägen har jag inte så mycket att tillföra - förutom att jag är skälaglad för att jag slipper att utnyttja den. Däremot har jag en del uppfattningar i frågan "mitt eget rum" - se kommentaren under inlägget!
Många kramar!!!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Ja, det är faktiskt otäckt att cykla där eftersom bilarna inte kan mötas när det kommer en cyklist. Man får ju hoppas då att dom bromsar in bakom...

Men man kan ju cykla t.ex. mellan 10 och 14, då är det mycket lite trafik.

Musikanta sa...

Marskatten:
Man är bara tacksam att det inte hänt någon olycka hittills. Som väl är är de flesta bilister mycket försiktiga när det går barn på vägen.

Sen är det ju väldigt svårt att se hundägare när man kör bil sent på kvällen. De har också varit tvungna att gå på vägen.

Det finns alltså ingen vägren alls. De flesta har skyddsvästar så att de syns, men tonåringar har nästan aldrig reflexer.
Varm kram/M

Musikanta sa...

Christel:
Har Googlat på Röke men tyvärr inte hittat några bilder. Du får väl ta en promenad och fotografera lite så att man får se hur det ser ut där du bor.

Inte ens kyrkan har en hemsida - det är dåligt tycker jag. Hälsa dom det!

Däremot har EFS lagt ut en del på nätet.

Mogata ligger en mil sydost om Söderköping på väg till Stegeborg. Det bor ca 500 personer i byn och 500 i omgivningarna.

Här finns skola, kyrka, församlingshem och bibliotek, som är öppet en dag i veckan. Och så ett föräldrakooperativt dagis som är mycket omtyckt. Enda affären är nerlagd sedan något år tillbaka. (Det var de som flyttat in där som planterat häcken...)

De flesta som bor i byn jobbar och är borta hela dagarna. De som är kvar är antingen pensionärer eller dagmammor.

Det var alltid roligt att få nya tips och idéer till sin undervisning - i synnerhet i matten! Kul också att komma iväg och träffa lite andra människor ibland.

Hoppas att du fick sova ut på söndagen...

Musikanta sa...

Mirren:
Den kan väl vara bra om vi ska gå ut och promenera med Lillmirren och Minimirren så småningom...

Jag har läst din kommentar till fredagstemat och skrivit en lång kommentar till kommentaren också.
Många kramar tillbaka!

Marianne sa...

Så bra med en gång- och cykelväg. Synd bara att vi är så himla effektiva jämt i Sverige så att vi inte kan bygga vägen och integrera milstolpar och i alla fall några av björkarna utan bara river bort hela rasket. Lite vindskydd är alltid bra i det svenska vädret.

Kram!

Miss Gillette sa...

Bereden väg för vägen, tralalaaaa ...

Men vaff...! Milstenen! Vad görs med den? Kunde man inte ha flyttat den lite åt sidan bara? Strax utanför vår by finns en milsten som min morfar jämt tog med mig till när han skulle rensa sly kring den och fylla i texten på nytt med svart färg. Såvitt jag vet var det ingen som hade tilldelat honom det uppdraget, utan han gjorde det på eget bevåg. Till sommaren ska jag ta med mina småtossor dit och återuppta traditionen.

Eleonora sa...

Bra att barnen får en söker skolväg. Det är viktigast tycker jag. Men har ni inte snö och tjäle i jorden hos dig? Går det att bygga vägar då? - tydligen ja.

Ha det gott och kram kram

Musikanta sa...

Marianne:
Tyvärr var vägen för smal och de privata tomterna för nära inpå vägen för att björkarna skulle kunna räddas. På den andra sidan ligger kyrkogården som man inte får röra.
Ha det gott i ensamheten...
Kram/M

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Vilken reko morfar! Och så bra att du för traditionen vidare till dina små flickor...

Inte vet jag vart stenen har tagit vägen, själva röset står kvar än så länge.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det stora vidundret till grävmaskin verkar inte bry sig om ifall det är tjäle eller ej. Han (för det är det väl) har glufsat i sig alla björkstubbarna idag...

De har faktiskt hållit på hela vintern utom när det har varit snö några dagar.
Kramar tillbaka/M

tantlila sa...

Hej!
Jag har försökt kommentera på Mirrens blogg, men vet inte hur gör med min identitet. Det finns liksom gränser för tekniken för min del.
Och sedan kom nog en kommentar här också bort såg det ut som.
Kan någon tala om för mig hur man skickar kommentarerna när man inte är google-blogger, vad nu det är?

Musikanta sa...

Tant Lila:
Jag ska höra mig för.

Musikanta sa...

Tant Lila:
Jag vet inte heller vad en Google-blogger är riktigt. Jag vet bara att jag loggar in på blogger.com/ när jag ska öppna min blogg. Där kan man också skapa en ny blogg om man har lust.

Eleonora sa...

Tittar in och lämnar en liten hälsning bara, kram kram

tant lila sa...

På din blogg finns ju URL- adress men det hittar jag inte på Mirrens.Därför förstår jag inte hur man gör för att kommentera.

Musikanta sa...

Eleonora:
Nu har jag kommit hem från mina tre mässor som jag har haft idag och slagit mig till ro med Ann Cleeves deckare "Svart som natten." Mycket spännande och itressant eftersom handlingen tilldrar sig på Sheltlandsöarna!
Kram tillbaka/M

Musikanta sa...

Tant Lila:
Om du menar bloggadressen är den fussybabies.blogspot.com

Om inte det går att kommentera där kan jag fråga henne om hon vill skicka dig sin riktiga e-postadress.