torsdag 15 januari 2015

1052 Mitt nyårslöfte 2015

Jag brukar inte ge några nyårslöften eftersom jag vet hur svårt det är att hålla dem. Men i år tänkte jag att jag skulle försöka bli lite bättre på att öva piano. Märker ju hur tekniken sakta men säkert blir sämre för varje år trots att jag spelar ganska mycket ändå. Jag avgav alltså löfte till mig själv att jag skulle spela piano eller orgel minst en timme per dag.


Mitt gamla Schimmelpiano som börjar bli lite skraltigt nu efter 54 års användning. (Bilderna går att klicka större.)

Det är egentligen oerhört liten tid jämfört med den tid som jag tillbringar vid datorn. Visserligen rör jag på fingrarna här också, men datortangenterna är väldigt lättspelade, om man får säga så, i jämförelse med pianotangenterna. Även i jämförelse med orgelns och digitalpianots.


Mitt digitalpiano står bredvid. Det är för lättspelat för att öva på. Klara fördelar är att man inte behöver stämma det och att man kan väldigt roligt med det. Det går ju att spela både cembalo och vibrafon och även andra instrument på det om man har lust.

Så ska man få upp tekniken är det bara ett riktigt piano eller en flygel som gäller. Mitt gamla Schimmelpiano är ganska tungspelat, så det är ett utmärkt övningsinstrument. Hittills har jag lyckats hålla löftet och till och med spelat en halvtimme extra ibland. Det är rätt fantastiskt att jag efter så här kort tid redan märker att jag blivit bättre.


Min Gemorgel som jag har väldig nytta av när jag ska öva inför gudstjänster. Orgeln är försedd med fullpedal som inte syns på bilden.

Men jag har långt kvar till den färdighet jag hade som ung. Jag ser med sorg på de stycken som jag då kunde spela och som jag nu inte har en chans på. Massor av svart, som min lärare på kantorskursen sa, när det svämmade över av 16- och 32-ondelsnoter på sidorna. Rachmaninoff, Brahms och Debussy - bara att glömma. För att inte tala om Chopin. Jag klämde faktiskt hans Fantasie Impromptu när jag var 14 år. Fast jag spelade bara mellandelen i samma tempo som den fantastiske kinesen på videon :-). Men det övriga gick relativt fort ändå kommer jag ihåg...
Den underbara pianisten Yunid Li spelar Chopins Fantasie Impromptu.

Men skam den som ger sig. Nu försöker jag ta mig an en engelsk svit av Bach, en sonat av Haydn och ett impromptu av Schubert. När det gäller Bach är fingersättningen helt avgörande. Det går inte att fuska. Ungefär som att skriva kinesiska tecken, som jag har skrivit om här. Strecken och fingrarna måste komma i samma ordning exakt hela tiden - annars lär man sig aldrig tecknen eller löpningarna på klaviaturen.

Har du avgett något nyårslöfte? Berätta!

32 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Det gäller att ligga i. Hörde Putte Wickman en säga att om han slutade öva så märkte han det omgående.

Margaretha sa...

Oj så imponerande!! Har förstått att du är duktig och eftersom du har hållit på så länge förstår jag att du också har fått ganska höga krav på dig själv. Och så blir det nog. Du skulle nog kunna spela de där styckena om du verkligen gav dig den på det ... Tror jag.
Skulle verkligen önska att jag kunde spela något instrument över huvud taget.
Kalle Johansson kan jag. Nästan ... :-)

Anonym sa...

Nej, jag har inte gett något nyårslöfte, vet av erfarenhet att jag inte brukar klara av dom.
Jag säger lycka till och tror att du har alla förutsättningar att klara detta löfte.
Litet plus är det att du tycker att det är roligt och lustfyllt att spela och sedan är du duktig. Fint att du tänker på att bevara den smidigheten som trogen övning ger.
Jag tycker att det är strongt av dig att träna så mycket varje dag.
Kram till dig från wiolettan.

Ingrid sa...

Det var inget dåligt nyårslöfte, men jag förstår att det måste kännas väldigt tillfredsställande när du märker att övningarna ger resultat.
Du har min fulla beundran!
Lycka till i dina föresatser!
Själv har jag inte avgivit något nyårslöfte mer än det vanliga, motionera mer och äta mindre.
Ha en skön torsdag!
Kram, Ingrid

Pettas sa...

Du är verkligen duktig! Jag förstår att det är viktigt att hålla sig i "form" när det gäller spelandet, du som fortfarande är så imponerande aktiv och med lite överallt i olika musiksammanhang. Heja, heja...
Nej, inget som helst nyårslöfte har avgivits här. Jag brukar inte ge några sådana överhuvudtaget

Kram

Gerd ♥ sa...

Det är som med allting, det är färskvara.
Man kan inte säga, att en gång... och tro att det sitter kvar.
Men du verkar otroligt skicklig, må jag säga, så det är ett fint nyårslöfte att kunna/vilja hålla! ♥
Jag har lovat mig själv ett storverk, och jag hoppas det blir så, jag jobbar på det.
Kram, Gerd ♥

cissi sa...

Vad du är duktig som håller i ditt nyårslöfte! Och jag är faktiskt helt övertygad att du kommer att nå ditt mål att förbättra tekniken!
Ha det bra!

Musikanta sa...

Hans:
Jag blev väldigt förvånad över att det gick så snabbt att öva upp sin teknik. Än är det långt kvar till den jag hade som tonåring. Men jag kanske inte var lika noga då som jag är nu?
Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
Kalle Johansson är en bra början. Oscar Peterson, den berömde jazzpianisten började sin bana som liten med att bara spela på de svarta tangenterna.
Det dröjer nog ett tag innan jag vågar mig på styckena jag spelade då. Jag har börjat så smått med några lite enklare.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Wiolettan:
Det är faktiskt inte så lång tid om man jämför med den tid jag tillbringar vid datorn. En duktig pianist övar 3-5 timmar varje dag. Men bara den här regelbundna träningen har gjort att jag har fått lust att öva igen.

Sen tror jag också att det hjälper till att hålla fingrarna rörliga - inte att förakta i min ålder när reumatismen brukar slå till i lederna.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är samma nyårslöften som jag brukade ge mig själv förr om åren. Att gå ner i vikt. Nu bryr jag mig inte längre, så länge vågen stannar på samma vikt äter jag som jag brukar.

Jag tror att det här löftet är lättare att hålla - i synnerhet som jag märker att jag blivit bättre redan efter en så här kort period. Och nu har jag ju talat om det för alla bloggvänner och FB-vänner också - bara det gör ju att man måste leva upp till det.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag tänkte jag skulle pröva i år, jag brukar heller inte avge några nyårslöften. Men det verkar roligare än att börja banta...

Om man inte har massor att göra - även en del utom hemmet - kan man lika gärna lägga av. Jag kommer nog att försöka hålla mig sysselsatt så länge jag lever.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Nu blev jag nyfiken. Storverk! Det måste du berätta om snart.

Jag tror att det är ett nyårslöfte som inte är alltför svåruppnåeligt. Vad är en timme vid pianot eller orgeln egentligen mot alla de timmar jag tillbringar vid datorn eller med näsan i mina böcker?

Men, det är förstås inte alltid lika kul att sitta och spela skalor...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Cissi:
Ja, det verkar som den gamla tekniken redan är på väg trots att det inte gått så lång tid. När man sen märker att man blir bättre är det också roligare och det blir lättare att sätta sig och öva.
Ha det gott själv!
Kram från Ingrid

Krönikören sa...

Nu fick jag tankar. Är det vanligt att pianospelare får musarm, eller vad det kan heta? Tangentarm? Om inte, varför inte då?

TantGlad sa...

Jättebra om man kan hålla nyårslöften.
Du får ta det i piano nu.

Musikanta sa...

Krönikören:
Många som spelar fem timmar om dagen får inflammation i händerna har jag hört. Det är bara fingrarna man ska spela med, armen från axeln ska vara avslappad, annars orkar man inte. Men med det lilla jag spelar är det ingen fara :-)
Ingrid

Musikanta sa...

Tant Glad:
Välkommen till min blogg - jag tror inte du har varit här och kikat tidigare, men jag kanske har fel.

Haha, jag ska följa ditt råd!
Ingrid

Spanaren sa...

Imponerande vad du är duktig! Du verkar vara ett riktigt musikbarn som kan spela det mesta. Du bjuder oss också på otroligt skön musik i denna video *tack* Intressant att du berättar om din musikvärld både med nytt som gammalt *uppskattas verkligen* Ha en bra dag fina vän/ kram

Ps Ser dina fina tavlor på väggen också ;.)

TantGlad sa...

Tack.
Jag har hittat genom vår bloggvän spanaren
Jag kommer tillbaka.
Fin blogg.

Eva Trillian sa...

Vilket bra nyårslöfte. Lite som att lova att hålla kontakten med en kär vän! Värdefullt!

Musikanta sa...

Spanaren:
Tack för din rara kommentar. Den värmer.
Något musikbarn är jag inte längre, haha, mer musiktant då. Hade jag fått leva om mitt liv hade jag definitivt lagt lite mer tid på att öva.

Visst är han fantastisk, kinesen! Men han övar nog inte bara en timme om dagen...
Stämmer att det är min tavla ovanför pianot.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tant Glad:
Roligt om du tittar in igen!
Kram

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Nu är jag ju så illa tvungen att hålla mitt nyårslöfte när jag har berättat det för så många!
Maken påminner mig också :-).

Hanneles bokparadis sa...

Bra! jag tycker att det är så roligt att maken tränar flitigt (han lärde sig spela som vuxen vid 38-års ålder med sonens hyr-saxofon, nu spelar han med storband)

själv är jag helt omusikalisk (?), fick i 7-års ålder min dom av den nästan pensionsfärdiga gubben, vår musiklärare.

Annika sa...

Nej, inga löften. Brukar inge avge sådana.
Du har avgett ett bra löfte, men jag kan ju tänka mig hur duktig, och flink i fingrarna, du redan är på piano och orgel!!
SO go for it :-)
Kram!

Veiken sa...

Jag hörde en gång en världsberömd pianist säga: Om jag inte övar en vecka så märker jag det, om jag inte övar på två veckor så märker min fru det och övar jag inte på en månad så märker min publik det. Man kan verkligen säga att övning ger färdighet, även för de som kan. Kram på dig!

Musikanta sa...

Hannele:
Du är säkert inte omusikalisk - att man inte kan sjunga så bra när man är 7 beror ofta på att man inte har tränat. Tycker man om musik är man musikalisk.
Det är inte första gången jag hör sådant som du berättar - en musiklärare som skadat ett barn för livet.

Fantastiskt att din man lärde sig spela så sent och nu spelar i storband! Jag är djupt imponerad, han måste ha tränat något enormt.
Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Jag är så glad att jag äntligen kom till skott. Märker att det går bättre för varje dag.
Hittills har jag hållit mitt löfte i alla fall. Kent är på mig också...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Haha, det ska jag komma ihåg! Jag tror dock att publiken skulle märka det redan efter två veckor...

Det är ingen skillnad på tennisspelare eller skidåkare i det fallet. Träning varje dag är det som gäller. Jag har ju varit dålig på det tidigare, kyrkomusiken har jag i allmänhet inte behövt mer än spela igenom några gånger.
Kram tillbaka

Anna/notonmusic sa...

Inga nyårslöften men är inne på samma spår som du, spela mera piano! Det är notläsningen jag vill hålla igång. En timme om dan hinner jag nog inte men en stund varje dag ska jag försöka. Vad härligt att ha en egen orgel att öva på!

Musikanta sa...

Anna:
Om du tar en stund varje dag så gör det skillnad även om det inte är en timme. Jag som är gehörsspelare tycker att notspelandet går mycket lättare nu - även om det är svårare verk.
Jag ska berätta om orgeln i något inlägg så småningom och varför jag köpte den. Lite speciell anledning.