fredag 20 november 2009

Fredagstema Show and Tell – Skyltar

Fredagstemat denna vecka är kul eftersom man plötsligt upptäcker att man är omgiven av tusentals skyltar. Jag spelade på en begravning i Norrköping i morse och gav mig alltså iväg med bilen med siktet inställt på skyltar. Bara under resan förstås...Jag såg skyltar överallt, mängder med skyltar på landsvägen naturligtvis, men också överallt på hus och affärer som jag for förbi.

Min första skyltbild är den som alltid ger mig mest välbehag, i synnerhet när jag har varit ute och åkt bil någon längre sträcka. (Bilderna går att klicka större.)


HEMMA! Nu är det bara fyrahundra meter kvar till huset där jag bor och då kan jag pusta ut och (nästan, i alla fall) vara helt säker på att jag ska komma hem med både livet och bilen i behåll. Och även utan att köra på någon annan eftersom farten är nedsatt till 30 km/h i den lilla byn.

Nästa skylt är kinesisk. Den tog jag uppe vid Olympiastadion i Peking när vi var där i augusti i år. Hade jag vetat om detta tema DÅ, hade jag spanat in fler skyltar. Det finns en uppsjö av dessa med exempel på underbara kinesiska översättningar till engelskan. De är också ofta mycket drastiska.


Skylten nedan är kommer igen, år från år. Samma skylt på samma plats. Man klistrar bara över datum och skriver ett nytt varje år. Klockan 10 står det och inte KLIO som jag trodde första gången jag såg den.


Den sista skylten
är en uppmaning till alla mina bloggvänner!


Simone eller Fritt ur Hjärtat svarar för fredagstemat i november. Övrig fredagsbloggare finns på hennes blogg.

14 kommentarer:

Grekland nu sa...

Inte lätt att översätta till engelska alla gånger, det har jag sett exempel på på flera andra bloggars skyltar också. Men viljan är ju god...Och veterantraktorplöjning - det visste jag inte att det fanns! Trevlig helg!

Bloggblad sa...

Jodu, tänk vad vi skulle slå i lexikon om vi skulle översätta till ett annat språk... men det var gulligt.

Fritt ur hjärtat sa...

Vilka fina skyltar du hade. Hemm, den var bra:-) Akta gräset var fin o klio läste jag....

Eleonora sa...

Det var trevliga skyltar du plockat fram!

Tack för din rara kommentar hos mig. Hoppas Mirren har blivit bättre i ryggen så hon orkar med de små barnen. Förstår att du jobbade hårt när du var där som hemhjälp. Man lägger fort av sig när det gäller småbarn och glömmer bort hur tunga dom är och hur mycket dom egentligen kan prata (och ev skrika) I vart fall inte vara tysta - och det tar krafter av en stackars mormor.

Ha det skönt nu i hemmets lugna vrå. Många kramar

Musikanta sa...

Grekland nu:
Jag visste inte heller om att det fanns något som hette Veterantraktorplöjning innan vi flyttade hit, haha.

Men det är en stor begivenhet har i Mogata med många gamla traktorer inblandade och gammal hederlig plöjningstävlan. (Jag gissar förstås att bonden som anordnar det tycker det är skönt med lite hjälp att plöja upp sin stora åker!)
Trevlig helg önskar jag dig med. Kramar/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Du anar inte vilka vansinniga skyltar det finns i Kina. Jag gick in på Skyltar på Google (efter det att jag publicerat mitt inlägg tyvärr), klickade på bilder och fick upp en del helgalna skyltar, många från USA faktiskt. Väldigt roligt!

Musikanta sa...

Fritt ur hjärtat:
Tack för snälla ord om inlägget! Ja, en liten punkt efter KL hade gjort susen...
Ha en trevlig helg!

Musikanta sa...

Eleonora:
Ja, man förstår inte hur man orkade - men man var ju yngre förstås! Men Mirren är väldigt trött eftersom hon ammar i genomsnitt tre gånger per natt. Så när hon blir sjuk funkar det sämre, som du förstår.

Som väl är bor farmor till barnen 10 minuters bilväg därifrån och hjälper också till upp om det behövs. Mirrmaken ställer upp till 100% när han är ledig - men han jobbar 60-70 timmar i veckan så han är ju inte alltid hemma...

Jag är ledsen om du fått intrycket av att jag bara var "hemhjälp" och jobbade hårt när jag var där...

Mest var jag nog bara sällskap åt Mirren och lite avlastning - d.v.s. jag höll Minimirren medan Mirren lagade mat eller svarade i telefon...Det blev också många testunder och promenader mellan varven.

Diskning räknar jag inte till "hårt arbete", haha. Däremot var det hårt arbete att dra upp och ner vagnen för de höga trappstegen upp till huset.

Det fick Mirren klara själv trots ryggskott, för det klarade inte jag. Inte heller att lyfta in och ut den tunga vagnen i bilen...
VArm kram/M

Marianne sa...

Så fin grässkylt! Ja, hur hårdhjärtad kan man vara?

Hihi, jag läste också KLIO!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag får inte det minsta dåligt samvete när jag går över en gammal uppvuxen gräsmatta, jag vet ju hur svårt det är att få upp rötterna på gräset i rabatten...Och den här såddes väl till Olympiaden året innan, antar jag!

Jag tycker att veterantraktorplöjningsskylten (jag ska skicka in detta ord om det blir någon tävling om ord med många bokstäver någon gång) är en underbar skylt, och att de sparar den år från år är ju fantastiskt och sätter ut den på precis samma ställe...
Många kramar!

Marskatten sa...

Underbart!
Vilka härliga skyltar du visar, jag gillar den kinesiska riktigt skarpt!
Även den sista är rar: "Välkommen åter" känns fint efter ett besök i Mogata.

Musikanta sa...

Marskatten:
Kul att du tittar in igen! Du är faktiskt den enda hittills som kommenterat min sista skylt - jag som tyckte den passade så bra. Jag tog den på vägen hem från Norrköping i fredags...
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Kinesiska skylten var ju söt! Inte för att jag vet vad de menar med "tender fragrant" men det är sant att det är hemskt att vi trampar på det stackars gräset hela tiden! :)

Välkommen åter var ju ett klockrent slut på inlägget!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Tender, fragrant får man en vision av något ömt, väldoftande, mjukt - ungefär som en baby - som man absolut inte ska trampa på. Åtminstone assicierar jag till det. Man ska i alla fall tycka synd om gräset är nog meningen...
Sista skylten tyckte jag faktiskt själv var välfunnen - jag hittade den på vägen till Norrköping.
Kram/M