onsdag 11 november 2009

Lite höststädning i trädgården

Vädret inbjuder inte precis att gå ut utanför dörren, men jag känner mig mer energisk sedan jag började med den förkättrade LCHF-dieten så jag bestämmer mig för att gå ut i trädgården och räfsa lite löv under eftermiddagen.

Innegården – vår uteplats – är en sorglig syn med gamla vissna blad omkring dammen och högar med löv. Krukor med vissna blommor som måste tas bort. Kanske undrar någon varför jag har min piskställning på uteplatsen. Det är min stolthet. Blank är den fortfarande efter många år. Dessutom ligger sovrummet i direkt anslutning till uteplatsen så jag behöver inte gå så långt med sängkläderna eller småmattorna. Jag flyttar undan den de få gånger jag har många gäster…


O, vad jag avundas alla dessa som bara ÄLSKAR att vara ute och gräva upp rabatter, påta i jorden, rensa ogräs och kratta löv. Jag försöker sjunga den gamla scoutvisan varje gång jag känner mig illa tvungen att lämna min mysiga inomhustillvaro, den som går så här:

Tag fram det bästa humör du har,
var morgon när solen går upp.
Försök att hålla det ständigt kvar,
fast jorden går runt i sitt lopp.

För om du bara tänker så:
Det här var skojigt det måste gå.
Då finns ingen väg som är svår för dig.
Gå fram med ett jublande "Hej!"

Med ett något mindre jublande ”Hej” går jag så ut i det gråmulna och kyliga vädret med mina två plasträfsor och min hink med trädgårdsredskap. Lite snyggare blir det i alla fall efter ett par timmars jobb. Varför jag har två räfsor?


Den bästa kunskapen som jag bär med mig efter fem års studier vid Linköpings Universitet efter min pension är nämligen denna: När man räfsat ihop en stor hög med löv tar man TVÅ plasträfsor, håller dem mittemot varandra och kniper ihop dem om en liten hög med löv som man lägger i korgen, snabbt och smidigt! Det såg jag två trädgårdsarbetare göra på en av universitetets innegårdar vid ett tillfälle och det har besparat mig mycken möda sedan dess…

Jag räfsar också lite löv på framsidan av huset. Vårt nya, stiliga fågelhus måste ju få en passande omgivning. Två skator satt redan i det lilla trädet i morse och väntade på att det skulle fyllas med solrosfrön.


Med anledning av att vi snart kommer att få tillökning i bilfamiljen och behöver större parkeringsplats har MM grävt upp alla Ölandstokarna. Det ser lite naket ut men samtidigt blir det en rabatt mindre att rensa…14 kommentarer:

Grekland nu sa...

Nu har du varit DUKTIG och ska klappa dej själv på huvudet, tycker jag! För inte är det särskilt kul att kratta löv inte...(säger en som bara har balkong och knappt sköter den). Men man blir ju väldigt nöjd när jobbet är färdigt, eller hur!

Musikanta sa...

Grekland nu:
Ja, jag tycker att jag var så duktig att jag kunde unna mig att sitta framför datorn en hel dag och bara läsa igen vad mina bloggvänner har skrivit under de senaste veckorna.

Jag började vid tiotiden när jag var klar med mitt inlägg, och nu är klockan tre på em. och jag har ännu inte hunnit vara inne och läsa hos alla...
Kram/M

Bloggblad sa...

VA??? Ska man räfsa?

Förresten läste jag i dag att de undersökt hur pigg man blir av olika dieter - och det är själva viktminskningen som gör en pigg... metoden är sekundär.
Fast - de som körde kött+fettversionen blev tröttare med tiden, medan fettsnåla blev piggare.
Jag fortsätter min vanliga: ÄT MINDRE - GÅ MER - och gå ner..

Eleonora sa...

Så fint det blir i din trädgård nu. Skönt när alla löven kommer bort samt alla vissnade krukbrommor.

LCHF metoden har jag hållit på med sedan i juli och tappat 5 kg men jag har nog slappat av på sista tiden och inte varit så där jätteduktig som jag var i början. Men nu när jag sålt bilen blir det i alla fall mer promenader. Det får ta den tid det tar men 1-2 storlekar till bara SKA jag ner.

Ha det gott och kramisar

Musikanta sa...

Bloggblad:
Visste du inte det - alla löven äter inte daggmaskarna upp ju...

Jag läste också om undersökningen i tidningen idag. Skillnaden på dieterna är i mitt fall att jag får äta sån mat jag tycker är riktigt gott - och det var längesen...

Sen är det nog så som en viss doktor AD skriver i sin blogg att livsmedelsindustrin har stora intressen i all margarintillverkning, basvaror som müsli, pasta, etc.etc. och att många av professorerna vid WHO får sina anslag för sin forskning från denna industri.

De rön som är positiva för kolhydrat-fiberindustrin tar man fram, de andra göms undan. Det är nog kolossalt mycket pengar med i spelet...

När nu någon säger att smör är bättre än margarin blir det ett ramaskri - tänk om folk plötsligt slutar att köpa margarin! Bönderna blir naturligtvis glada, men i jämförelse med livsmedelsjättarna är de i klar minoritet...

I alla fall fick man ungefär samma utfall från båda dieterna - man gick ner i vikt av vilken som. Dom som åt fettsnålt blev piggare med tiden tyckte man - hur 17 mäter man det förresten? Det kan ju hända att dom var piggare innan också...

Men det är ganska intressant att få reda på vad som händer i kroppen med insulinet när man får i sig en massa kolhydrater! Än så länge har jag inget som helst sug efter bröd eller sötsaker, men det kommer väl. När vi ses i morgon kan vi fortsätta diskussionen...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Här kan du förresten läsa vad Annika Dahlqvist skriver om den australiensiska utredningen:
blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag har ju bantat efter VV-metoden förut och då fick man inte heller äta smörgås, tårta eller kakor. Det som jag hade svårast för då, var att jag inte fick äta smör - det är bland det bästa jag vet.

Jag är inte särskilt förtjust i potatis, pasta, bröd etc.etc. så det är inte så svårt för mig att hålla den här dieten. Så länge jag mår så bra av den som jag gör nu kommer jag att fortsätta med - det har ökat min livskvalité!

Tänk att få äta gorgonzola, majonnäs, tjock grädde, nötter etc. etc. med gott samvete. Har inte gjort det på många herrans år...Och dessutom slippa vara hungrig!

Det känns väl skönt att ha gått ner fem kilo! Bilen är ju en stor bov i sammanhanget. På den tiden när jag inte hade bil och cyklade överallt behövde jag aldrig tänka på någon diet... Men då var jag ju mycket yngre förstås!
Varm kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Läste just i kommentarerna till hennes blogg att undersökningen gjordes på 106 (!) personer. 53 i varje grupp som lottades = inte själva hade valt vad de ville äta.

Vad säger en sådan undersökning och med så få personer? Om man tvingas att äta något som man kanske inte tror ett enda dugg på måste man väl bli mindre pigg och glad, antar jag.

Personer med diabetes hade också uteslutits ur undersökningen. Och det är ju många diabetiker som bevisligen blivit hjälpta genom LCHF-dieten.

Mirren sa...

Tror du att "livsmedelsjättarna" tillverkar müsli medan "bönderna" tillverkar smör? Jisses! Och sedan att professorer i medicin skulle anpassa sina forskningsresultat efter "livsmedelsjättarna"? Skulle inte tro det - efter att ha jobbat väldigt länge inom akademin. Så många "köpta" professorer finns det inte. Bara för att en metod fungerar är det inte säkert att den är bra - det tycker jag är den första läxan att lära sig. Dessutom har just det bespottade WHO kommit med en rapport som just säger att smör inte är så farligt...

Musikanta sa...

Mirren:
Jag har t.ex. läst om hur man framställer margarin! Det är inte särskilt lustig läsning...
Nu använder jag ju väldigt lite margarin överhuvudtaget i matlagningen så det spelar ju ingen större roll om det är ohälsosamt eller ej.

Men det är klart att Becel etc. blir vansinniga när en kostdoktor skriver att det är direkt livsfarligt!
Kom ihåg hur det var med Nestlé och mjölkersättningen...
M&P

Mifflan sa...

Ojojoj...vi som knappt fått in barnens plaskbassänger ännu. Vi gick in någon gång i slutet av augusti och sedan har livet forsat på... Vill du komma hit och räfsa?

Marianne sa...

Ja den där dietdebatten lägger jag mig inte i, jag har ju inga egna erfarenheter. Här är det HCHF som gäller : D

Det kan inte vara något vidare kul att hösta sin trädgård, mycket roligare att våra den. Tror jag!

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Jag vet! Jag glömmer inte att du fick rida en shetlandsponny ifall du ville...

Det är inte särskilt roligt att våra den heller, trädgården. Rensa ogräs och ta bort maskrosor...
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Mifflan:
Välkommen till min blogg! Jag hade gärna kommit och hälsat på och räfsat lite - tycker att det är ganska roligt eftersom man ser resultat.

Jag förstår inte varför jag inte har svarat på din kommentar tidigare - skyller på den mänskliga faktorn!
Kram/M