tisdag 24 november 2009

Blogglek

Nu har jag suttit ett par timmar och lekt med Layouten på min blogg. Det tog lång tid innan jag fick fram en bild som passade till min rubrik! Men skam den som ger sig. Femte gången som jag krympte och beskar bilden passade den in precis. Bilden är från min lilla by och den togs precis när byns stolthet - den nya cykel- och gångvägen var färdig.

Jag försökte ett tag med ljusgrön textbakgrund, men tänkte sen att kanske någon blev illamående av den. Jag tycker att jag fått lite mindre kommentarer sedan jag ändrade till den färgen...

Jag försöker nu med en varm off-white färg med lite rosa och gult i, som synes. När jag går in igen i min blogg och tittar på den ser jag att den har exakt samma nyans som min vinterbleka hy innan jag smort in mig med brunkrämen...

Men jag tycker fotona gör sig ganska bra med den bakgrunden. Kanske någon av mina bloggvänner kan ge tips om någon bättre bakgrundsfärg?

Sen skulle jag gärna vilja ha lite snirklar och arabesker på sidorna som en del bloggar har. Man jag vet inte hur man gör för att först få tag i dem och sen få dit dem, tyvärr.

Har varit och spelat och sjungit idag med min VIS-kör på ett härligt födelsedagskalas för alla i Ringarums och Gusums församlingar som fyllt åttio år och däröver under sista halvåret. Glömde förstås kameran när jag skulle iväg med alla noter!

Sångerna vi sjöng gick i nostalgins tecken, med gamla pärlor som När ljusen skall tändas därhemma, Barndomshemmet, En gång jag seglar i hamn, Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad - en av mina favoriter - och Man ska leva för varandra. VIS-kören var i högform och många av de sjuttio församlingsborna, som var med och åt en trerätters lunch, sjöng med i refrängerna. Härligt!

20 kommentarer:

olgakatt sa...

Tänk, jag tycker det finare utan snirklar och arabesker!
Less is more!
Några bloggar är svåra att läsa p g a för mycket krims-krams. Bättre med egna bilder på en ren bakgrund och den här blekgula är fin!

Musikanta sa...

Hej Olgakatt!
Välkommen till min blogg! Tack så mycket för kommentaren - den besparar mig en hel del tid i fortsättningen. Då kör jag så här i fortsättningen. Jag tycker att båder rubriker och länktext syns ganska bra också.

Miss Gillette sa...

Det är nog många som läser sina bloggar i RSS-läsarens fönster, och då ser man inte hur bloggens startsida ser ut såvida man inte kommenterar. Egentligen är det kanske synd, för det kan ju hända en del på en blogg förutom själva anteckningarna, men har man ont om tid är man så illa piskad att spara in de sekunder man kan.

Annars håller jag med olgakatt om att bilden är snygg och att snirkellöst är snyggare (generellt). Men man kan ju roa sig med att byta stil emellanåt och då även ha en krusidullperiod!

Eleonora sa...

Vilka trevliga och välkända sånger din VIS-kör framförde.Jag förstår att de äldre lyssnarna kunde vara med på dessa låtar, alla så välkända och populära då de själva var unga (nåja yngre)

Du är duktig som ändrar Layouten på din blogg. Tänk vad mycket du kan och inte på vad du inte kan!!
Jag kan absolut NADA, så därför ser min blogg ut som den gör, år ut och år in. Men det är OK för mig. Tills jag finner en assistent som kan utföra mina önskemål.

Ha det gott kära Ingrid och kram

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Hade ingen aning om att man kunde läsa bloggar på annat sätt än så här! Spännande med RRS-fönster, vet inte vad det är...

Jag lovar! Inte en snirkel ska komma in i min blogg...

Om jag ska byta teckensnitt är det i så fall till Times New Roman. Det är det i särklass mest lättlästa.

Musikanta sa...

Eleonora:
Din blogg är fin tycker jag - men det är roligt att kunna ändra då och då...
Det är inte särskilt svårt - man går bara in på redigera och sen klickar man på layout, så kommer det upp alla fönster med bakgrundsfärg, textfärg etc.etc. Men jag skulle vilja lära mig mer om hur man redigerar bilder. En del bloggar har så jättetjusiga collage av sådana.

De flesta av sångerna var populära när jag var ung. "När ljusen skall tändas" och "Barndomshemmet" när jag var barn. Min pappa stängde alltid av radion när sånt spelades...

Det är väl därför jag tycker om de här gamla melodierna, antar jag.
Många kramar tillbaka!

Bloggblad sa...

Jag har inte heller fattat det där med RSS. Har fullt upp att hinna med det jag fattar... Inte heller ger jag mig tid att ändra min blogg. Vissa ändrar så radikalt att jag inte känner igen mig...

Jag känner i alla fall VÄL igen vyn däruppe...

Nu ska jag sticka vidare... håller på med en F:klav med genomskinliga silverpärlor....

Musikanta sa...

Bloggblad:
Kanske vi kan fråga Miss Gillette om RRS-fönster - hon har ju koll på det.

Jag tycker att det är kul att ändra lite då och då, men nu får det vara bra för ett tag framåt. Jag ska ändra till Times New Roman i alla fall. Det är mer läsvänligt.

Låter förföriskt med genomskinliga silverpärlor (hur nu dom kan vara genomskinliga?)och F-klav - något enklare än G-klav kanske?
Eller är muddarna till någon tenor eller bas, månne?

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det gick inget vidare med Times New Roman så jag försöker med Georgia i stället. Det blev bara två inlägg med TNR som ändrades (varför?) och då fick de andra inläggen - fortfarande Verdana, jättestor text.

Jag ville nämligen ha TNR med större text och det smittade av sig på de gamla inläggen. Jag tycker den här texten syns ganska bra. Tycker du att den är för liten?

Miss Gillette sa...

Här är adressen till den RSS-läsare jag själv använder, men det finns andra också.

www.google.se/reader/

Det är helt enkelt en prenumerationsservice: man talar om vilka bloggar man vill abonnera på, och så fort nån av dem uppdateras talar läsaren om det: antingen när man öppnar programmet eller också precis som i ett postprogram där breven trillar in i den takt de anländer.

Jag har ständigt RSS-läsaren öppen på en flik i webbläsaren -- på fliken syns direkt om jag har olästa uppdateringar. Väldigt smidigt, och så slipper jag springa runt och kolla alla bloggar för hand. Just nu abonnerar jag på ett fyrtiotal bloggar av olika karaktär, och det är lätt att glömma dem som inte uppdateras så ofta men som man ändå gärna vill läsa.

Läser postningarna gör man i själva RSS-läsarens fönster (förutom vissa som man bara får smakprov på men ändå måste gå till för att läsa hela. Men då vet man i alla fall att det finns nåt nytt där så man behöver inte gå dit i ogjort ärende). Där syns text och bilder och inbäddade filmklipp, men inte själva bloggens layout, såvida man alltså inte kommenterar, för då hamnar man på själva bloggen.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tusen tack för den mycket pedagogiska och ingående informationen om RRS-fönster! Jag ska genast pröva.
Många kramar/M

Miss Gillette sa...

musikanta: Jag vet, jag babblar alltid för mycket. ;-) Men jag tycks inte kunna rå på det, hur jag än anstränger mig.

Nå, lycka till i alla fall!

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Det var INTE ironiskt menat - jag var uppriktigt glad över att du berättade för mig precis hur man gör. Annars brukar jag inte begripa någonting när folk förklarar hur man ska göra si och så, framför allt på datorn.

Kan du förklara lika bra hur man gör för att få bildtexten i mitten på bilden utan att hela texten också följer med, vore jag mycket glad!Jag har nämligen gett upp att försöka.
Kram/M

Miss Gillette sa...

musikanta: Första gången (den då blivande) Maken körde hit till huset beskrev jag vägen så noga att han körde fel av den anledningen ...

Hmm hmm hmm, så här skulle jag tro: du måste markera det som ska vara bildtext innan du väljer centrerad text. Då centreras bara det du har markerat. Eller gör du redan så och det funkar inte ändå? I så fall får du beskriva hur du går till väga, så tar vi det därifrån. (Finns ju bergis fler här som kan hjälpa dig med detta.)

Miss Gillette sa...

PS: Om du alltså är i det läge som heter Skriv, inte Redigera html, för då får man göra på ett annat sätt. Jag tycker det är enklare i Skriv.

Marianne sa...

Jag tycker det här är fint och jag håller med Miss Gillette om att less is more. Ibland blir det lite väl krusidulligt så det är svårt att hitta väsentligheterna. Eller svårt, men det blir lätt plottrigt. Jag har också som framtida projekt att ändra lite hos mig, men jag har inte hunnit och inte orkat, så det ligger som sagt i framtiden.

Jag är inte förtjust i RSS, även om det har sina fördelar som Miss Gillette säger. Jag tycker det är roligare att gå in så här på originalsidan och mer känna sig hemma hos den jag besöker. Jag vill liksom att bloggläsandet ska vara som att komma hem till någon och ta en fika, inte bara att läsa en text. Men det är olika för oss alla hur vi trivs bäst och det är ju bra med RSS om man följer vissa faktabaserade bloggar i samband med ens yrke osv.

Kram!

Miss Gillette sa...

marianne: Jag -- jag törs nog rentav säga man -- har olika relation till bloggvänner precis som afk-vänner. Några vill man ha det där fikahörneförhållandet till, och det är väl dem man också brukar kommentera hos. Så då hamnar man "hemma" hos dem ändå. Den omständigheten bidrar ju till att ytterligare markera hur nära man valt att ställa sig den ena eller andra bloggaren, när jag tänker efter. Tja. Ja.

Musikanta sa...

Marianne:
Jag är som du, vill gärna känna mig lite hemma hos mina bloggkompisar. Tycker det är trevligt med hemsidorna.
Varm kram/M

Miss Gillette:
Förlåt min bottenlösa okunnighet, men vad är afk-vänner? Intressant resonemang som alltid när det gäller Miss G om än kanske lite kryptiskt.

Miss Gillette sa...

Afk är vad folk börjat säga istället för irl, som ju står för in real life. Invändningen är att vänner man umgås med i cyberrymden faktiskt också är på riktigt, i det riktiga livet, och därför säger man hellre away from keyboard för att markera att det är ett fysiskt möte som ägt rum. Och jag håller helt med.

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Tänk att jag inte kunde räkna ut det, haha! Jag KUNDE ju förstås ha googlat men det är så mycket roligare att få svar från Miss Gillette!

Fast i mitt fall kanske det kan bli lite missförstånd. Away from keyboard skulle ju kunna betyda att det är folk som just då inte håller på och spelar på sin synt...