fredag 27 november 2009

Fredagstema Show and Tell – Advent

Förutom adventsstjärnor och min mammas gamla adventsljusstake i fönstren är Advent för mig naturligtvis främst mässan på söndag, svenska kyrkans Nyårsdag. Den kommer att bli spännande eftersom kvartetten I Hatten ska sjunga på den. Inlägg kommer så småningom.

Men Advent är också syföreningsauktionernas och julmarknadernas tid. Jag har i år ackompanjerat min goda vän Maj-Grets kör på två auktioner. Hon brukar klara körackompanjemanget själv med sin cittra på dessa – men oturligt nog halkade hon hemma på trappan och bröt nyckelbenet för någon månad sen. Och med armen i mitella kan man inte spela cittra…

Sankt Ragnhildskören och Wijkakören sjunger tillsammans på syföreningsauktionen i Skällvik

Den här gången ägde syföreningsauktionen rum i Skällviks församlingshem vid Stegeborg. Som vanligt var lokalen fullsatt med åtminstone en dryg tredjedel av församlingsborna och en hel del utsocknes.

Många vackra broderade dukar ska auktioneras bort

Kören sjunger advents- och julsånger, samma varje år. Folk tycker om att lyssna till melodier som man känner igen. Det blir både Dotter Sion och Min barndoms jul, Låt mig få tända ett ljus och Julefrid. Publiken sjunger med i den glada psalmen 108, Gå Sion din konung att möta med refrängen Var gla-a-ad, var gla-a-ad… Sen den kom in i 1986 års psalmbok har den varit en favorit på Första Advent. Den var inte riktigt rumsren för svenska kyrkan innan dess…

Lotterierna tilldrar sig som vanligt ett stort intresse

Hur det gick med auktionen vet jag inte, för jag åkte hem sedan vi sjungit och spelat klart. Men jag vet att brödpriserna t.ex. brukar bli höga. En hundralapp för en hembakad limpa är ingen ovanlighet. De som broderat dukarna köper också ofta själva tillbaka dem för dyra pengar. Allt för den goda sakens skull.


Sista fredagstemat för november håller Simone, Fritt ur Hjärtat, i. Hon har också listan över övriga fredagsbloggare.

22 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Advent är också min tid i kyrkan. Auktioner har jag missat men brukar kolla om det är loppis. Handarbete skulle jag behöva ropa in, men plånboken säger nej.
Trevlig advent!

Nilla sa...

Det är så vackert med julsånger och luciasånger i kyrkan. Jag älskar körsång! Ha en fin helg nu.

Musikanta sa...

Fritt ur hjärtat:
Du är också uppe tidigt, ser jag! Jag undviker nogsamt auktionerna om jag kan - priserna brukar vara hutlösa, och man kan ju inte sitta där och bara titta...
Jag brukar trösta mig med att det räcker att jag ställer upp och spelar.

Idag ska jag gå på julmarknad i Söderköping - det brukar vara mycket på gång överallt i vår lilla stad. Tar kameran med mig :-)
Varm kram/M

Musikanta sa...

Hej Nilla och välkomment till min blogg!
Jag har varit inne och kikat på dina teman för december. Ska bli kul att skriva om den - jag har ett digert material att ösa ur, åtminstone vad beträffar de tre sista temana...
En trevlig helg önskar jag dig också!

Annika sa...

Gå sion din konung att möta är ju heeelt underbar!!
Jag älskar den!
Nu har jag fått den i skallen :-)
Härlig är den!
Och likaså alla "måste"-psalmer och julsånger!
HOSIANNA! OCH Dotter SION!! Då jag var liten älskade jag Dotter sion mest av alla psalmer denna tiden på året. nu tror jag att det är Hosianna jag gillar bäst.
KUL helg du har framför dig!
M, ditt mail hittade jag IDAG i en annan folder, en junk-folder...
Ska svara på det så fort jag kan...
Skäms för att jag inte sett det förrän NU. men det låg så fel det bara kunde...
Ska skriva från min "ordinarie" email adress nästa ggn så att breven säkert kommer fram.
Kram!!

Musikanta sa...

Annika:
Jag kommer nästan inte ihåg vad jag skrev, så det ska bli kul när du svarar :-)

Visst är julsångerna underbara och även advents-och julpsalmerna.

Jag fick "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad" i skallen i måndags och den är inte borta än... Hopplöst. En rescencent skrev en gång att "melodin sätter sig som en blodigel på hjärnan" och det tycker jag stämmer ganska bra.

Jag ska klämma i ordentligt på orgeln med "Bereden väg" och "Hosianna" på söndag. Det ska bli skojigt.

Många kramar tillbaka!

Bloggblad sa...

Måtte jag aldrig tycka att det blir roligt med syföreningsauktioner... Det finns väl inget värre än lotterier...

Negativ? jag? Nejdå. Tanterna har piffiga med diskreta körkläder... hade hellre haft knallröd kjol än de vinröda tälten vi har köpt in till kören... ska invigas - om de hinner hit till söndag.

Apropå vinröda tält - läs rutans blogg!

Det finns ingen som ropar in broderade dukar för värdet av materialet ens... alla tanter har ju redan skåpen fulla. Så jag förstår nästan att de köper tillbaka dem själva och får ett gott och härligt samvete när de skänker pengar.

(När barnen skulle ha skolresor fick ju både baka bröd och sen köpa tillbaka det...)

Annika sa...

När jag var liten var jag alltid på adventsfirande i kyrkan med lotterier och fika, det var väldigt mysigt! Ha en trevlig helg!

Musikanta sa...

Annika:
Först måste jag be om ursäkt för stavningen av recensent - jag vet inte var jag fick min konstiga stavning ifrån. Kände på mig att det var fel och kollade upp det i Norstedts. Hoppas jag kommer ihåg det till nästa gång jag skriver detta ord...

Jag tycker också att det är trevligt med lotterier - trots att jag inte vinner särskilt ofta. Jag hade ofta lotterier när jag hade min kör och lotterna gick åt som smör i solsken. Och så fick vi ju in en liten slant till vår körutflykt.
Önskar dig också en trevlig helg!
Kram/M

Musikanta sa...

Bloggblad:
Kommentaren kom inte i rätt ordning, men du får väl överse med det...

Förstår inte vad du har emot lotterier. Jag vann en liten pudel med solglasögon på syföreningslotteriet. Visserligen hade jag betalt 100 kr för två små godispåsar (som var lotterna) - men i alla fall!

Nej, jag vet inte när man använde en broderad duk senast...

Hur kan kyrkan ha råd med körkåpor - de är inte gratis! Ville verkligen alla damerna ha det eller var det bara C. som bestämde själv?

Har läst Rutans blogg och även kommenterat hennes inlägg. Jag avskyr också körkåpor!!!

En broderad duk vet jag inte när jag använde senast...

Skönt att slippa skolresor, föräldramöten, klasskvartar, konferenser, idrottsdagar, dumma ungar, dumma kollegor, dumma rektorer etc.etc.etc.

Grekland nu sa...

Åh, jag är avundsjuk på dej som får spela och sjunga i kyrkan på advent. Älskar alla dessa fina sånger! Sen var det väldigt länge sen jag var på en syföreningsauktion, trodde knappt det fanns kvar längre! Men de är väl fortfarande viktiga när det gäller att samla in pengar till olika ändamål.

Eleonora sa...

Dessa gammeldags auktioner, som duktiga syföreningar håller landet runt, brukar dra in en god slant till sitt ändamål. Minns hur jag som liten fick gå med min mamma till församlingshemmet. Lotter fick jag köpa och det var ju alltid spännande. Och så fick man fika med goda hembakade kakor. Härliga minnen!

Trevlig och skön Adventhelg önskar jag dig - kramisar.

Musikanta sa...

Grekland nu:
Jo då - syföreningsauktioner finns det fortfarande överallt. Den kyrkliga syföreningens absoluta höjdpunkt på året. Jag har spelat på många - ofta var det ju Luciatåg på dessa som min barnkör ombesörjde. De brukar generera häpnadsväckande summor som skänks till olika välgörande ändamål, ofta till missionen.

Första advent är också den en höjdpunkt på året. Sen jag blev pensionerad har jag inte spelat på så många gudstjänster första advent - det är egentligen kantorns och körens dag! D.v.s. den ordinarie kantorns eller organistens.

Men nu så är kantorstjänsten vakant i Ringarums församling, så det är därför jag spelar där detta år. Härligt!
Kram/M

Musikanta sa...

Eleonora:
Jag var också med min mamma när jag var barn på syföreningsauktioner. Hon brukade ofta ackompanjera sångare och psalmer. Hon var en duktig pianist. Det hände också att jag fick stå på en stol och sjunga solo.

Jag har bara ljusa minnen därifrån som du - snälla tanter som klappade om mig och gav mig kakor och karameller. Och kanske någon liten sak. Man var inte så bortskämd då...
Ha en skön fortsättning på adventshelgen du också.
Kramar/M

Bloggblad sa...

Vad jag har emot lotterier? Jo - själva proceduren: En präst som ska vara rolig och dra ut på det hela - gamla tanter som inte ser lottnumren så att vi får vänta medan samma präst leker detektiv och springer runt och läser på lotterna - och så vill jag inte ha en pudel med glasögon... INte ens en virkad duk eller knypplad (jag har skåpet fullt med knyppeldukar efter svärmor... förra året vann jag en, typiskt nog.)

I dag gick jag på kyrkkaffet - hemskt kaffesugen - och åkte på ett lotteri + auktion. Vann en ost. bästa vinsten nånsin.

Prällen auktionerade ut "pulsvärmare" i plastpåse, ingen såg mer än att det var nåt svart. 70 för första paret - sen offrade sig nån för det andra för 50:- bara för att jag visade upp mina handleder och gjorde reklam. Trots att inte jag stickat dem...

Det enda de får in pengar på är brödet - fast idag var det trögt med det också.

Jag kan ge en hundring till nåt bra ändamål, bara jag slipper lotterier.

Hur vi har råd med kåpor vet jag inte. Däremot vet jag att vi har så gräsligt olika klädsmak, så att sober klädsel för den ena är garagestädarklädsel för den andra.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Vänta tills du får se min lilla pudel... Den är väl värd sitt pris!
Du ska väl inte gnälla om lotterier som vann en hel ost!!!

Det måste vara en dålig präst som höll i auktionen när han inte ens kunde ta upp muddarna ur plastpåsen!

Jag tar tusen gånger hellre lotter för en hundring än skänker bort den direkt - men vi är ju alla olika, haha.

Man kunde faktiskt förvänta sig av en sådan elitkör som Sankt Laurentii att man visste vad "sober" klädsmak innebar. I alla fall visste min lilla kör på landet vad man skulle ha (och inte ha) på sig när det var uppsjungningar...

Marianne sa...

Hahahaha, jag skrattade gott åt Bloggblads aversion mot lotterier, och jag håller med om att det inte är kul när det går till på det sättet, då skänker jag hellre en peng och blir klar med det hela : D

Men nu måste jag fråga: Vart går pengarna som de syende och bakande damerna drar in?

Och så måste jag tipsa om vad jag använder mina enda knypplade (eller virkade eller vad de nu är) små dukar till. Jag har dem som mellanlägg melllan fintallrikarna så att de inte ska repas mot varandra. Vi fick jättefint Wedgewood-porslin när vi gifte oss, och nu har vi äntligen börjat använda det också : ) Sånt där har ju en tendens att vara så fint att man inte näns använda det så att det inte ska gå sönder och så står det där. Men nu ska det bli andra bullar om de så ska gå i kras på kuppen. Annars är det ju ingen mening med att ha dem.

Kram!

Musikanta sa...

Marianne:
Lottpengarna och pengarna från auktionen går till olika välgörande ändamål, framför allt till Lutherhjälpen (numera Hela Världen) och andra hjälporganisationer.

Diskar du ditt Wedgewoodporslin i diskmaskin? Jag har en underbart vacker fransk servis, som jag har fått ärva. Den har guldkant så jag vågar inte diska den i maskin. Därför står den i skåpet och används aldrig! Jag kanske skulle pröva med någon liten tallrik...

Man sliter ju lika mycket på servisen om man diskar för hand! jag håller med dig om att det inte är någon mening med att den bara står i skåpet och tar plats...
Många kramar/M

Anna, Fair and True sa...

Jag köpte en julduk för flera månader sedan och hade tänkt brodera färdigt den för att ge till min mamma i julklapp men jag hann aldrig ens börja! Får bli till nästa jul!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Om du sätter igång med julduken right now så hinner du säkert få den färdig till nästa jul! Bra present till din mamma...
Kram/M

Anna, Fair and True sa...

Ja, det är nog bäst att börja snarast möjligt!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Kul att du tittade in efter så lång tid!
Kram!