fredag 20 augusti 2010

Före och efter 1

Det myckna regnandet de senaste fjorton dagarna har gjort att växttligheten har skjutit fart. På vår innergård prunkade ogräset mellan plattorna. Så idag bestämde vi oss för att försöka få lite snyggt där, MM och jag. Vid plattorna närmast gräsmattan var gräset omöjligt att få bort. MM fick ta spaden till hjälp och vända plattorna och gräva bort det. Annars går det hjälpligt att ta bort med spackelspade.

Så här såg det ute FÖRE.


Det som växer i krukorna är basilika. Det kanske kan bli en liten burk av det. Jag har också två krukor med jätteeterneller. De sattes alldeles för sent så det lär väl inte bli några blommor på dem. Ampeln ska hänga på framsidan av huset, den har inte kommit dit än efter Ölandsresan...


Innergården ligger åt norr så det är mycket mossa på plattorna. Särskilt nu efter regnet. Vi har köpt en speciell tillsats till högtryckstvätten för att ta bort den, men det var inte särskilt effektivt. Tips mottages tacksamt. Bensin vågar jag inte hälla ut, algrengöring är för dyrt liksom ättika. En dunk räckte till 10 plattor ungefär och var heller inte effektivt. Så det återstår väl bara stålborsten...

Så här såg det ut EFTER. Lite snyggare blev det i alla fall efter några timmars hårt jobb.


Min stolthet, piskställningen, har fått återta sin hedersplats. Jag brukar bara flytta undan den om vi ska ha gäster som inte är släktingar...


Rent mellan plattorna, förhoppningsvis för två veckor framåt. Som man kan se på bilderna har min lavendel, som jag oroade mig för i vintras - begravda som de var under ett snöberg på två meter - aldrig varit så fina som i sommar. Jag tackar slottsträdgårdsmästaren för tipset att klippa ner dem helt! Gå gärna in på hans blogg och titta på hans fantastiska bilder av blommor - makalöst vackra!

8 kommentarer:

olgakatt sa...

Jag gillar inte att ogräs i plattskarvarna MEN mossa tycker jag är fint! Dessutom gror inte ogräset lika lätt om det finns mossa. Så låt du den vara så den kommer ner i skarvarna sen!
Lavendel behöver föryngras då och då med ordentlig nedklippning och brukar komma fint igen. Jag gjorde dock misstaget en gång att klippa ner på hösten . Det gick inte bra. Men på våren kan man ta rejält.

Bloggblad sa...

Hm... min lavendel försvann när maken körde gräsklipparen över hela rabatten... men å andra sidan försvann allt spretigt ogräs också.

Vi har ju plattor och grus med mängder av ogräs som hålls undan med ättika. Finns stora dunkar som vi (läs =maken) blandar ut med vatten. Funkar bra, och så våldsamt dyrt blir det inte med trädgårdsättika.

Mossa tycker inte jag är fult - men det kan bli halt om det regnar.

Pettas sa...

Ett arbete som lönade sig; det syns och så snyggt det blev!

Kram!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Mossa har vi tillräckligt av i vår gräsmatta. Den får vara kvar där så länge som MM orkar klippa gräset. Mossan gör ju att allt blir mycket tyngre...

Däremot vill jag ha rena fina trädgårdsplattor utan mossa. men inte till varje pris varken fysiskt eller monetärt...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Blandar han trädgårdsättikan med vatten? Hur mycket i så fall?

Varannan platta på innergården är helt grön idag efter regnet...

Musikanta sa...

Karin:
ALLT trädgårdsarbete lönar sig verkligen! Det är bara så tråkigt...Ungefär som städning hemma. Det är snyggt några dagar och sen ser det likadant ut igen.
Kramar!
PS. Jag vet att du inte håller med mig :-)

Anna, Fair and True sa...

Minns att jag brukade piska mattor med mamma eller pappa på gården när jag var liten. Nu undrar man ju om det är någon som fortfarande använder dem. Det finns en på gården där vi bor nu men har aldrig sett/hört någon där. Vi måste säkerligen ha det dammigare i hemmen nu för tiden!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Mattställningen är utmärkt att ha när man ska vädra sängkläder framför allt. Jag piskar inte mattor särskilt ofta, bara mina små sängkammarmattor och dörrmattorna. Jag har ju direkt utgång genom altandörren från sängkammaren.

Men den är bra ibland om man bara vill hänga ut mattorna så att det blir lite frisk luft när man har dammsugit. Den är lätt, så jag kan flytta den åt sidan när jag vill...