lördag 5 mars 2011

Vad jag brukar bjuda på när jag har gäster

Ewa står för fredagstemat i mars månad. Övriga fredagsbloggare finns länkade hos henne. Mitt fredagsinlägg kommer lite senare än vanligt beroende på att jag varit uppe hos Mirren i Mälarhöjden nästan hela veckan och inte haft en sekund över för bloggande...

Eftersom vi har ett öppet kök mot matplatsen i det kombinerade matrummet, allrummet och entrén brukar jag alltid bjuda på buffé när jag har mer än fyra matgäster. Det innebär att jag nästan alltid måste laga färdig maten dagen innan. Det som jag alltid har uppdukat på köksbänken är min purjolökspaj, som alla hittills har uppskattat.

En potatisgratäng lagar jag också dagen innan, men väntar med att lägga på riven ost tills jag värmer den i ugnen dagen därpå. Min bloggvän Olgakatt har ett bra recept på en sådan såg jag.

Köttbullar brukar jag göra tidigare och djupfrysa, och dem tar jag fram i mycket god tid eftersom de tar flera timmar att tina. Har man fryst pajen/pajerna måste man ta fram den/dem redan på morgonen om man ska ha gäster på kvällen.

En ostbricka hör också till buffébordet och rökt lax och/eller kokt skinka och ibland vinmarinerad rostbiff om det är extra festligt. En grönsallad är förstås också ett måste, dressing bredvid. Det enda jag brukar handla samma dag är färsk baguette. Kaffe och tårta till efterrätt. Ibland hemgjord mandeltårta, ibland Frödinge små djupfrysta som jag tycker är alldeles utmärkta.

Purjolökspaj är bra mat för vegetarianer, räcker till 5-6 personer

RECEPT PÅ PURJOLÖKSPAJ


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
(ett kryddmått salt)
150 g kylskåpskallt smör (jag använder ALDRIG margarin i matlagningen!)
1-2 msk iskallt vatten.

Fyllning:
1 stor purjolök
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl röd mjölk
ca 2 dl riven ost (man tager vad man haver)
3-4 ägg, beror lite på hur stora de är
Örtkrydda

Pajdegen:
Lägg mjölet i matberedaren och skär ner smöret i små bitar. Mixa några sekunder tills det blir grynigt. Häll ner vattnet droppvis så att degen går ihop sig. Lägg i plastpåse i kylskåpet minst 1 h. Gärna över natten. Kavla ut mellan mjölade smörpapper. Täck en rund pajform med degen. (Fick ett tips på nätet om att man skulle vika en folieremsa och lägga kring kanten när man ska förgrädda så att inte degen kryper ner, måste pröva nästa gång! Man tar förstås bort den innan man häller i fyllningen...) Förgrädda i 200 grader ca 10 min. Ta ut pajskalet ur ugnen och häll i fyllningen.

Fyllningen:
Skölj purjolöken noga och skär i strimlor. Fräs den mjuk i stekpanna på svag värme. Låt det svalna något. Vispa samman mjölk, grädde, ägg, den rivna osten och tillsätt därefter den frästa purjolöken samt någon örtkrydda. Smaka av så att det blir lagom salt och häll röran i det förgräddade pajskalet. Sätt in i ugnen i 200 grader. Efter ca 20 min sätt ner värmen till 180 grader. Passa noga så att inte pajen blir bränd.

12 kommentarer:

Bejla sa...

Det var en ganska tidskrävande enkel middag, men gott och trevligt lät det ju. Jag brukar också duka upp buffeer - gillar att finns något för alla. Sedan har vi ett ganska litet middagsbord, så vi behöver ofta ändå ställa ifrån oss maten någonstans. Takc för receptet också! :-)
Trevlig söndag!

✿Ewa sa...

Så härligt att vara på en liten mysvecka här uppe! Antar att du nu är fullmatad av kramar. :D

Jag gör oftast precis som du gör, dukar upp buffé. Enkelt, alla kan ta av det de gillar och det blir en liten pratstund om allt som finns på buffén. Purjolökspaj, så gott! Det ska jag göra nästa gång. :)

Kramar

Äventyret framtiden sa...

Att göra en liten buffé sitter alltid bra. Dessutom behändigt, man kan ju alltid ha någonting hemma för att plocka fram när man vet att någon skall komma över på en bit mat, även spontangäster. Kräver litet framförhållning men är en mycket god idé.
Ha en fin söndag!
kramar
Karin

Musikanta sa...

Bejla:
Jag har en köksbänk som är 1x2,5m som delar av "köket" från "matrummet" så det är perfekt att sätta fram all mat där.

Tyvärr måste man sätta disken på samma ställe, så det brukar bli lite stökigt efter maten. Men jag har aldrig några eleganta supéer så det gör inget...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ewa:
Barnen var tyvärr sjuka men AT var det inget fel på. Mirrpappan var hemma en dag så Mirren och jag kunde åka till stan några timmar på onsdagen. Hon kommer sällan hemifrån annars...

Det är underbart att få komma upp ibland till Kungl. Hufvudstaden och andas lite storstadsluft och framför allt att få träffa sina små barnbarn!
Lycka till med pajen!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Karin:
Du har väl inga problem med gäster, haha! Frysen ständigt full antar jag. Och har ni några timmar på er kan ju ju alltid skicka ut Uffe och fiska...

Jag tycker om att planera i god tid, jag gillar inte att stå och laga mat in i det sista. Mirren och jag är helt annorlunda - hon kan ställa sig och baka bullar på förmiddagen om hon ska ha gäster efter lunch! Och hon hinner alltid med...
Jag tror att ni är lite lika där, eller?
En skön söndag önskar jag dig också!
Kramar från Ingrid

olgakatt sa...

Purjopajen är inlagd i min receptmapp!

Antar att röd mjölk betyder den fetaste, färgmärkningen är nog olika i olika mejerier.

Buffé är aldrig fel! Och inte ska man vara rädd för färdigköpta godsaker heller! Till vårt nyårsfirande bjuder vi alltid på "tropisk planka" från vår ICA-butik! Enkelt och gott, mysigt att sitta och plocka i. Men inte så "fiint" förstås. Fast det struntar jag i!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Röd mjölk= 3%-ig eller standardmjölk om man så vill. Trodde att färgerna var samma över hela landet. Grön=mellan och Blå=lättmjölk. Intressant att ta reda på!

Buffé är också bra, tycker jag, eftersom gästerna får röra på sig lite och prata med varandra medan de plockar för sig. Annars blir det ju lätt så att man bara pratar med dem bredvid sig eller precis tvärsöver bordet.

Jag köper gärna smörgåstårta t.ex. när jag vill ha minimalt med jobb eftersom den brukar vara bättre än den jag gör själv. Ofta är den "fina" maten inte godare än det som man numera kan köpa färdigt. Ska pröva "mammas köttbullar" vid något tillfälle :-). Tropisk planka låter spännande!

Miss Gillette sa...

Tack för receptet, det är inte alls omöjligt att jag testar det en vacker dag. Fat när det vankas matpaj får Maken alltid göra degen, för det är det träligast jag vet. (Omvänt _avskyr_ han att göra smulpajdeg, vilket jag tycker är lätt och roligt, så vi har ett gott utbyte där.)

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Håller med om att det är lite jobbigt att kavla ut degen. Men om man gör det mellan mjölade smörpapper går det ganska bra.
Men det är ju bra med arbetsfördelning i hemmet!

HeLena sa...

Buffé är praktiskt och så himla gott låter det om din!

Frödinges frysta pajer/kakor är urgoda! Även Almondys mandeltårtor(glutenfria).

Mat ska vara trevligt och lustfyllt tycker jag, då passar ofta plockmat.
Kram!

Musikanta sa...

HeLena:
Visste inte att Almondys tårtor var glutenfria - bra tips! Det är klart, man har ju inte mjöl i mandeltårtor i vanliga fall!

Sittande bord kan man ju ha när det är är få gäster som man känner väl, annars blir det för stökigt när man inte har någon hjälp annat än MM :-)!
Kram tillbaka!