fredag 11 mars 2011

Fredagstema Show&Tell – Längtan

Fredagstemat denna månad står Ewa för. Övriga fredagsbloggare finns länkade på hennes hemsida.

Jag började läsa engelska först som elvaåring. Förutom orden i nybörjarbokens gloslistor lärde jag mig en del ord som förekom i den tidens schlagers. Jag kunde t.ex. bewitched, bothered and bewildered eftersom just de orden förekom i en melodi jag tyckte om och så förstås longing. En av mina älsklingslåtar var nämligen Cole Porters Night and Day. Några strofer i refrängen lyder:

Day and night, night and day, why is it so?/ That this longing for you follows wherever I go…

I videoklippet nedan sjunger Fred Astaire till en början men har man tålamod 
bjuder han på en fenomenal dansuppvisning tillsammans med Ginger Rogers. Undrar vad Let’s dance-juryn hade gett dem för poäng om de hade visat upp denna, i mitt tycke, häpnadsväckande och sensuella dans i TV…Längtan är inte precis något nytt fenomen. I den 119:de psaltarpsalmen, som skrevs för ungefär 3000 år sedan står det:

Min själ trängtar efter din frälsning, jag hoppas på ditt ord/Mina ögon trängta efter ditt tal, och jag säger: ”När vill du trösta mig?” Trängta = ivrigt längta efter, tråna, åtrå etc.

Ett drygt sjuttiotal av psalmerna tillskrivs Kung David och några hans son Salomo.

Kung David spelar harpa. Bilden från en artikel i Aftonbladet

Många är poeterna som skrivit om längtan. Edith Södergran, som dog så tragiskt i lungsot endast trettioett år gammal, har skrivit en av de vackraste dikterna jag vet – Landet som icke är. Dikten börjar så här: ”Jag längtar till landet som icke är, ty allting som är, är jag trött att begära.” Här finns den i sin helhet.


Längtans blå blomma?

Verner von Heidenstam i Ensamhetens tankar sätter också ord på sin oerhörda längtan. Intressant är att notera att bara två strofer rimmar...

”Jag längtar hem sen åtta långa år/I själva sömnen har jag längtan känt./Jag längtar hem. Jag längtar var jag går/man ej till människor! Jag längtar marken,/jag längtar stenarna där barn jag lekt.”


Övralid vid Vättern

En poet som också beskriver sin längtan är Erik Axel Karlfeldt i dikten Längtan heter min arvedel, en dikt som jag också tycker mycket om. Så här lyder första versen.

Längtan heter min arvedel/slottet i saknadens dalar/Sakta ett underligt strängaspel/tonar igenom dess salar. Fortsättning här.

Ett foto från Karlfeldtsgården i Sjugare by i Dalarna. Här kan man läsa mer om trädgården.

Karlfeldtsgården

Listan över längtande poeter och författare kan göras oändligt lång, därför sätter jag punkt här. Undrar om det skrivits någon avhandling om längtan i poesin och litteraturen? Annars vore det ju dags. Sen undrar jag också vilken blå blomma som är den speciella längtansblomman. Någon som vet? Själv längtar jag inte efter något speciellt just nu…

23 kommentarer:

Annika sa...

Night and day är en sådan otroligt fin låt. Tänker mest och helst på Frankie Boy då jag hör den. Som han sjunger den sjunger ingen den.
Ja, och Fred och Ginger...Vad kan man säga? Världsklass, elegans och vilken LÄTTHET de visar upp!
Ett tag i min ungdom var jag nästan besatt av Edith Södergran, och visst skrev hon vackert.
Ja listan över författare och temat längtan kan göras lång.
Kom just att tänka på Nils Ferlin nu också--inte ens en grå liten fågel...
Kram till dig!!!

em sa...

Det vore något att bita i, en avhandling om längtan i litteraturen - det finns nog nästan mycket längtan som kärlek i litteraturen. Varje författare med självaktning har nog ägnat minst ett par rader åt längtan; rydberg, topelius plus en hel del pekoral.
Minns inte ens om det framgår av boken vilken blomma det var - den blå - det blir till att återvända till tonårslitteraturen.

Bloggblad sa...

Längtan - ett av de vacraste ord jag vet.

Stiligt par, men Tony Irving hade nog tyckt att Freddan skulle satt ner hela foten...;)

olgakatt sa...

Hjärta och smärta, längtan och trängtan hör nog till det mest besjungna i poesin, eller hur?

Jag har också ett fint minne av en upplevelse på Karlfeldtsgården i Sjugare by för 4 år sedan!

Cecilia N sa...

Längtans blå blomma borde enligt min logik vara förgät-mig-ej.

Grekland nu sa...

Ja oj, den som vill göra en avhandling om längtan i litteraturen får nog lite att bita i! Borde finnas massor. Och vad roligt att få se en bild på Karlfeldtsgården igen! Den tyckte jag om när jag var där för länge länge sen. Åh nu längtar jag efter att få återse Dalarna...

Musikanta sa...

Annika:
Jag tänkte också på Ferlin och slutraderna "men den vackraste dagen som sommaren ger har det hänt att jag längtat dit." Han hade platsat väl i min lilla exposé...

Jag älskar också Frank Sinatras insjungning av Night and Day, men jag fastnade för Fred Asataires dans...
Jag önskar dig en skön fortsättning på helgen!
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Margaretha:
När det gäller pekoral tycker jag att "Av längtan till dig" med Åsa Jinders text nästan tar priset: "Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig."

Fattar inte att den är så populär som bröllopssång. Melodin är jättesöt men inte skulle jag velat höra om någon som hade lämnat en massa famnar när han till sist gifte sig med mig...

Att blå blomman är förgätmigej har jag fått förslag om. Jag var lite inne på lavendel själv eftersom det pryder omslaget till diktsamlingen.

Man kunde kanske avgränsat sin avhandling något - längtan i den engelsspråkiga poesin under 1800-talets första decennium eller något sådant.
En skön helg önskar Ingrid som f.n. inte har några planer på att återvända till akademiska studier.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Haha, du är alltid lika rolig! Visst är det ett vackert ord - längtan. Förekommer ju ofta i psalmer också.

Olgakatt:
Längtan och trängtan förekommer precis som du säger ofta i svensk lyrik av äldre datum. Kanske inte så mycket i musiktexter nu för tiden eftersom ungdomarna förmodligen inte vet vad trängta betyder. Hjärta och smärta är mer vanligt...

Har tyvärr aldrig varit på Karlfeldsgården. MM vill aldrig resa norröver = norr om Stockholm.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Det är i alla fall en jättebra gissning. Jag köper den!

Ingabritt:
Som jag skrev till Margaretha, man kanske var tvungen att göra en liten avgränsning :-)...

Tänk vad mycket fint det återstår att besöka i Sverige. Jag har inte varit i Dalarna på över trettiofem år och då hann jag bara med Tällberg och Nusnäs.
Kramar!

olgakatt sa...

Man kan ha idéer om vart man vill resa! En kompis till mig var i Nikkaloukta och träffade en gammal Sarri-gubbe som blev förtjust i hennes skånska dialekt."Tänk" sa han, "jag har aldrig sett bokskog. Och ändå åkte jag till Skåne en gång, men inte såg jag nån bokskog inte." Kompisen undrade var i Skåne han varit för att helt ha missat bokskog.
"Ja, Skåne och Skåne, det var kanske Dalarna".
En viss skillnad...

Pettas sa...

Längtans blåa blomma, tror jag att inte alls att handlar om en blomma utan mera om en längtans känsla.

Längtan i sig själv är för min del också en strävan att komma framåt i livet. Utan längtan...vart kom vi då?

Kramar
Karin

✿Ewa sa...

Vilket härligt inlägg!
Ja längtan, detta ord som rymmer så mycket och som är så omskrivet. Verner von Heidenstams rader ger mig alltid en klump i halsen av sorg medan Night and day väcker en helt annan känsla. :)

Ha en underbar helg! Kramar!

Cecilia N sa...

Håller med om Jinderlåten på vigslar.
Hur är det med Orsa spelmäns melodifestivallåt? När jag hörde den tänkte jag att den blir poppis på vigslar!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Haha! Ungefär så resonerar MM. Men bor man i Nikkaluokta är det ju inte så stor skillnad på Dalarna och Skåne - långt till varje...

Musikanta sa...

Karin:
Det är klart jag längtar efter saker och ting - efter barnbarnen, efter en härligt Budapestbakelse, efter sommaren etc. etc.

Men jag har också lärt mig med tiden att inte längta efter saker som man inser är oeuppnåeliga när det gäller fysiska eller materiella ting. Det gäller att njuta av livet som det är just nu och inte drömma för mycket!

Ha en skön fortsättning på helgen och kramar från Ingrid.

Musikanta sa...

Ewa:
Roligt att du gillade mitt inlägg! Ja, Heidenstam måste verkligen ha haft hemlängtan...
Fred Astaire kan man aldrig få nog av - han är helt underbar fortfarande att titta på!
Ha en skön helg du också och kramar från Ingrid.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Jag vet faktiskt inte - har inte spelat den på något bröllop än i alla fall. Men Av längtan till dig är väldigt vanlig!
Önskar dig en trevlig helg!

HeLena sa...

Det är en härlig låt! och som dom dansar! Jag saknar sådana gamla härliga sång och dansfilmer i dagens television.
Dikt och poesi, är mycket synonymt med längtan.
Fint inlägg!
Kram

Musikanta sa...

HeLena:
Tack för din rara kommentar! Ja, vem saknar inte de gamla dansfilmerna? Det är verkligen sällan man ser sådana i de tre kanaler som vi har tillgängliga. Det är väl förmodligen för att de flesta är i svart-vitt, men vad gör det när Fred Astaire dansar?
Kramar!

Bejla sa...

En annorlunda och bra tolkning av temat! Ja, längtan är väl en av "drivkrafterna" för många författare och diktare. Man skulle kunna skriva massor på ämnet om man bara tänkte till.

Miss Gillette sa...

Såg ett annat steppklipp nyligen -- där fick man veta att steppljudet var föstärkt, eller pålagt efteråt, och det skulle inte ha suttit fel här heller. I övrigt håller jag bara med. Det är ett väldigt uttrycksfullt dansnummer. Och vilken klänning!

Musikanta sa...

Bejla:
Ja, egentligen handlar väl den mesta poesin om kärlek och längtan - åtminstone i schlagertexterna, om man kan kalla dem för poesi :-)!

Miss Gillette:
Jag märkte inte att han steppade förrän jag läste din kommentar och gick in på videon igen och kollade! Så det hade nog varit bra om man förstärkt ljudet, som du skriver.

Hon var väl känd för att ha vackra klänningar, Ginger Rogers, om jag inte minns fel...