måndag 14 mars 2011

Sankt Annakören i Skällviks kyrka

Skällviks gamla vackra kyrka ligger tvärsöver viken från Stegeborgs slottsruin sett. Kyrkan byggdes redan på 1100-talet men byggdes om av Johan den III, som vissa tider bodde på Stegeborgs slott vid Slätbakens inlopp till Söderköping.

Skällviks kyrka vid Stegeborgsviken. Klicka gärna på bilden så syns kyrkan bättre

Kyrkan är mycket populär som bröllopskyrka och har en underbar akustik, som det är lätt att sjunga i. Här och i Mogata kyrka var jag kantor från 1988 till min pension 2001. Orgeln är också unik, en Wisteniusorgel från 1762 med kort oktav. Det innebär att tonerna i basen inte sitter där de ska och att vissa inte alls finns. Det gäller därför att hålla tungan rätt i mun så att man inte trampar ner fel pedal eller tangent…

När jag var och hörde den lilla Sankt Annakören för en tid sedan blev jag förvånad över att den lät så bra trots att den, förutom körledaren, bara bestod av fem körmedlemmar. Jag tyckte det skulle vara roligt att få vara med och sjunga och mottogs till min glädje mycket välvilligt av både körmedlemmar och körledare!

Vi har mycket trevligt på våra övningar och eftersom vi är så få blir stämningen ganska familjär. Jag lär mig en hel del också som jag kan ta med mig till min egen damkör. Det är skillnad att stå framför en kör och att sitta med i den!

Marie och Leif, som är med i kören, känner jag väl sen tidigare – vi har spelat och sjungit mycket tillsammans genom årens lopp på olika evenemang. De är också med i Dagsbergsgänget. Putte, tenoren i kören, är en skicklig saxofonist och honom har jag ackompanjerat vid många tillfällen på olika förrättningar i kyrkan. Brita, med dottern Yrsa är också gamla bekanta. Yrsa är yngst och går på musikgymnasiet och har en underbar röst, som man kan höra på videosnutten.

Körledaren Roger har jag ju träffat i många olika sammanhang – det var han som blev kantor efter mig så småningom. Han delar gärna med sig av nyttiga dirigenttips och även noter, när jag behöver…

Här sjunger vi en av våra fyra sånger på första söndagen i fastan. Herre jag ropar till dig du min räddning,/ jag tar min tillflykt, min tillflykt till dig.
 

16 kommentarer:

Bloggblad sa...

Men jag ser ingen film!!!! Vill se - och höra!

Jag hör er ju lite svagt från ovanvåningen när vi har övning där nere. Fast det hörs inte hur ni låter, bara att nån spelar och sjunger.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det låter faktiskt förvånansvärt bra - men Blogger vägrar att lägga in videon fast det ser ut som det var helt OK. Efter en stund säger den bara att det uppstod ett fel. Trots att jag ser att videon finns där fast svart med frågetecken. Kanske jag ska vänta till i morgon när nättrafiken har minskat.

olgakatt sa...

Blogger kan vara tjurig emellanåt. Häromdagen gick det bara att markera en bild i taget för import, suck. När jag ville köra över alla konstbilderna i ett svep, grrr.
Hoppas vi får höra sången i morgon!

Musikanta sa...

Olgakatt:
MM gjorde om videon i ett annat program och si, det lyckades :-)! Men Blogger är ovanligt tjurig så här dags på natten så jag trodde att det eventuellt berodde på det. så nu går det bra att lyssna!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det funkade när MM gjorde om videon i ett annat program, som jag skrev till Olgakatt.

Bloggblad sa...

Nu har jag lyssnat! Mycket fint och rent och jämnt i klangen. Jag hörde S:t A-kören vid sammanläggninsmässan förra året och blev förvånad att så få kan låta så mycket.

Sången känner jag inte igen, annars har jag ju hört en del körsånger genom åren.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Tack för komplimangen till kören. Den är värd det, tycker jag. Marie sjunger ju också väldigt vackert i den här sången!

Eleonora sa...

O Ingrid så vackert! Det var en fin sång! Tack för det och kram till dig som åter igen givit oss läsare ett så intressant inlägg. Kram på dig!

Marie A sa...

Skällviks kyrka är så vacker, åk och titta på den om ni har möjlighet.
Roligt att se och höra klippet.

Ailas sa...

Tack för denna musikstund så här i lunchtid. Mycket vackert. Det måste kännas underbart att vara delaktig i något sådant här; att bidra med harmoni och glädje för andra samtidigt som man själv blir upplyft.

Hoppas att du har en bra dag.
Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Tack för din rara kommentar - den värmer! Jag måste snart komma upp till Stockholm igen - bara det blir lite varmare. Just nu hade vi minus 3 grader här i morse...
Många kramar från vännen Ingrid

Marie A:
Kul att du gillade klippet! Visst är Skällviks kyrka iofs ett utflyktsmål. Man kan ju passa på att titta in i kyrkan på sommaren när den är öppen hela dagarna och sen ta en sväng i slottsruinen med åtföljande lunch på Hamnkrogen.
Kramar!

Musikanta sa...

Ailas:
Roligt att du uppskattade sången. Man blir alltid glad över att sjunga i denna kyrka eftersom man mer eller mindre låter som en operasångare p.g.a. den fantastisk akustiken.

Det är rätt skönt för en körledare att bara vara med och sjunga i en kör och slippa allt ansvar med noter och instudering etc.etc. Här är det ju extra kul eftersom vi är så få...

Ha en skön fortsättning på denna soliga dag själv - här åtminstone skiner solen!
Kram från Ingrid

Maggan sa...

Hej Ingrid!
Kom just hem från övning med min kyrkokör och lyssnade nu på er fina klang. Så vackert!
Kram,

Musikanta sa...

Maggan:
Tack för din uppmuntrande och rara kommentar. Ska framför den till kören nästa gång vi träffas (om inte de läser kommentaren själva :-)! Du får berätta mer om din kyrkokör någon annan gång på bloggen!
Kramar tillbaka från Ingrid

Cecilia N sa...

Är inte så säker själv att jag kan vara så stor procentandel i en stämma. Men skulle vilja ...

Musikanta sa...

Cecilia N:
Nej, det är lite pirrigt, i synnerhet om den enda kompisen i stämman är frånvarande... Varje lilla misstag hörs ju tydligt!