onsdag 13 juli 2011

Chagall i mitt hjärta

Tidig tavla med motiv från Vitebsk i Vitryssland där Marc Chagall föddes 7 juli 1887. Man ser ofta den fiolspelande farbrodern, geten, akrobater och clowner i hans målningar. 1923 flyttade han till Paris som man kan ana av Eiffeltornet som reser sig i bakgrunden. (Bilderna går att klicka större.)

1954 tror jag det var som jag drabbades av Marc Chagall för första gången. Jag var med föräldrarna i Paris den sommaren och vi gick på en utställning med hans tavlor på Grand Palais. Av någon underlig anledning hade jag inte träffat på denne konstnär tidigare och blev helt hänförd av hans målningar då. Så betagen blev jag av de underbara färgerna att jag länge ritade och målade allting i blått och grönt och lila när jag kom hem.

Chagall och Matisse kämpar nu om första platsen bland konstnärerna i mitt hjärta. För närvarande har den intagits av Chagall, sedan MM och jag besökte Chagallmuseet i Nice i maj. Det invigdes 1973 och var då det första nationella museet i världen ägnat åt en levande konstnär. Chagall dog i Saint-Paul-de-Vence 1985 – en plats som är den första vi ska besöka nästa gång vi kommer till Nice.


Utanför museet

Namnet på museet är: ”Musee Message National Biblique, Marc Chagall, Nice”. Det är till största delen en exposition av hans målningar från 50-och 60-talen med motiv från Gamla Testamentet, men det finns även några av hans tidigare verk representerade som visar hur han utvecklats som målare under sitt liv.


MM. på väg in i museet som invigdes 1973.

Vi hade den stora turen att det var museernas kväll den femte dagen vi var i Nice, så strax efter hemkomsten från Vence klättrade vi de många trapporna upp till museet. Det var öppet när vi kom dit vid åttatiden och var fortfarande öppet när vi gick därifrån vid halv tiotiden.


Många, långa trappor upp till museet...

Det var en fantastisk upplevelse att se de jättelika målningarna - tyvärr hittar jag inga uppgifter om hur stora de är men skulle gissa på ca 3x4 m - som hängde på de vitkalkade väggarna och ta del av de fantastiska färgerna och den flödande fantasin som strömmade mot oss från konstverken…
Adam och Eva i paradiset
Skiss till Adam och Eva i paradiset

 Abraham på väg att offra sin son Isak

Ett av utkasten till Abraham och Isak
Gud driver ut Adam och Eva ur paradiset
Jakobs stege


Noaks Ark har lyckligen landat på Ararat

Intressant var också att se de många skisserna till målningarna. Chagall nöjde sig inte med att bara måla, han skapade också – liksom Matisse – väldiga glasmålningar i det israeliska parlamentet Knesset och reliefer i lera. I museet fanns några sådana skulpturer och ett mindre fönster i underbara färger. 

Sara och Rebecka

Omtumlade ger vi oss iväg hem till hotellet efter ha tagit mängder av foton. Här fick man ta foton utan blixt, något som inte är tillåtet i Norrköpings konstmuseum! En härlig konstbok fick vi också med oss hem för vidare studier och en oförglömlig konstupplevelse.
Abraham och de tre änglarna

6 kommentarer:

Eleonora sa...

O Ingrid vilket underbart inlägg! Tack snälla för alla vackra och fina målningar och skisser som du bjuder på. Lyckans du som har fått se detta museum, jag har bara läst om det och fått det berättats för mig.

Ha det gott min vän.
Kram från Eleonora

olgakatt sa...

Sällar mig mycket gärna till Chagallbeundrarna och kan f ö hälsa från Matisse på Tate Modern där jag tillbragte hela gårdagen. Jag hade tur att de fyra ryggrelieferna fanns att se. Dessutom en gigantisk Miró- utställning...
I'll be telling you more soon.

Musikanta sa...

Eleonora!
Ja, det var ett fantastiskt museum och en helt ny upplevelse av Chagall. Jag hade ju bara sett mindre målningar av honom tidigare och inte några med de här bibliska motiven. Väldigt intressant!
Kramar tillbaka!

Musikanta sa...

Olgakatt:
Hade gärna varit med dig på Tate. Längesen jag var i London nu, så det är dags att åka dit igen! Man börjar ju få ont om tid i min ålder...

Du får berätta om de fyra ryggrelieferna av Matisse, dem vet jag ingenting om.

Miróutställningen hade inte varit så dumt att titta på heller...

Ingela sa...

Vilket härligt inlägg!!! Tack för att du delade med dig av dina underbara bilder och din kunskap!!!

Förstår att du fastnat för färgerna blicken bara dras in i bilderna och där finns massor att utforska! Ha det gott Kram Ingela

Musikanta sa...

Ingela:
Ja, det var alldeles för kort tid på museet. Det tar tid att smälta alla intryck!
Kram tillbaka
Ingrid