tisdag 22 april 2014

919 Lördagstema PÅSK

Eftersom lördagstemat inföll på påskaftonen tyckte jag att det passade med rubriken PÅSK. Alla har ju sina traditioner och det har varit roligt att läsa alla trevliga och intressanta inlägg i detta ämne. Vilka som är med och skriver lördagstema finns listade i höger marginal på bloggen.

Själv har jag nu lagt påsken bakom mig och är alltså väldigt försenad med temat. Samtidigt är det ju bra att ha fått lite perspektiv på helgen. Efter passionsgudstjänsten som jag spelade på i Rönö gamla fina kyrka på onsdagskvällen kom hela Mirrfamiljen ner för att vara hos oss några dagar.

På Skärtorsdagen var pojkarna, Mirren och jag ute i skogen och klippte björksly till påskriset. Efter lunchen letade barnen efter sina påskägg. Klubborna i dessa var det som tilldrog sig det största intresset - jag är ju inte någon expert på smågodis...


Mirren, Casimir och Caspar klipper björksly till påskriset. (Bilderna går att klicka större.)


Casimir, Clarissa och Caspar har hittat sina påskägg. Lissan går gärna topless (och helst även byxlös) så fort hon får tillfälle.

Familjen drog därefter iväg till badhuset i Norrköping med alla barnen för att inte komma hem förrän till kvällen. Under tiden de var borta hade vi många besök från Blåkulla och även av påskgubbar. Jag brukar alltid köpa hem ett par kilo smågodis till påsk och Allhelgona - denna gång gick allting åt!


Två stiliga påskgubbar.

På långfredagen gav sig Mirrfamiljen iväg för att bestiga Ramunderberget i Söderköping. Som väl var hade jag lagat en ansenlig mängd köttbullar i förväg som gick snabbt att värma till pastan eftersom alla var uthungrade när de kom hem därifrån.

På eftermiddagen var vi bortbjudna så Mirrfamiljen åkte hem efter att ha mellanlandat på en av Norrköpings större lekplatser. Inte för att den går upp mot de fantastiska lekplatserna i huvudstaden, men det gick i alla fall att klättra och springa sig trötta i lekparken innan de for tillbaka till Mälarhöjden.

Det var föräldrarna till flickvännen som bjöd på överraskningsfest för sonen Kalle, som just fyllt 50 år. Paret hade varit bortresta över själva födelsedagen. Vi blev serverade en utomordentligt läcker påskbuffé där allt fanns med som bör vara på en sådan. Tårtan var också delikat i synnerhet för en som numera går på fem-tvådieten. Hittills har det gått bra och man FÅR ju äta tårta på femdagarna - om än med viss måtta.


Även mat för en vegetarian på bordet. Broccolipaj, potatisgratäng och rödbetor med fetaost. Ägghalvor UTAN räkor eller kaviar. Bröd, smör och ost på annat ställe.För övrigt är ju Kent vegetarian så långfredagsbuffén var den enda utsvävning i påskmenyn som förunnades mig. Lika bra det med tanke på kalorierna. På påskaftonen målade jag tillsammans med mina målarkompisar på förmiddagen och på eftermiddagen planterade jag resten av mina penséer och fyllde jord i mina stora blomkrukor. Det är meningen att jag ska bedriva trädgårdsodling i dessa eftersom de står mot den enda söderväggen på huset. Vi får väl se om det blir något.

På natten var vi i Sankt Laurentii kyrka och var med om påsknattsmässan där. Konfirmanderna framförde ett påskdrama och gospelkören sjöng. Min vän Margaretha höll en fin och tänkvärd predikan. Stor sångglädje efter dramat och hela kyrkan upplyst efter att ha legat i dunkel som det ska vara på påsknatten innan Jesus uppstår.

23 kommentarer:

englundskan sa...

Oj vilken innehållsrik påsk.

Och du skämmer nog bort påskkäringarna tror jag, kul med påskgubbar, det har vi inga här. Det var bara fyra små käringar som kom och lämnade påskbrev, den minsta käringen var så blyg så hon vågade inte ta godis, men kompisarna var tjänstvilliga.

Suss sa...

Det är roligt med påskäggen till de små. Här fylldes de med olika innehåll till barnbarnen, beroende på ålder. Lilla Otto, 1 år, fick en smoothie, osötade kexpinnar och ett leksakslejon. Flickorna som är 3 år fick också varsitt leksaksdjur och mycket godis. Kram!

Bloggblad sa...

Tycker du att 5:2 metoden är bättre än de andra du har prövat?

Annika sa...

Trevlig påsk du hade!
Mysigt med påskägg.
Aha, 5:2!! Hur gillar du det??
Kramar!

Tove Olberg sa...

Du, så trevlig påsk du har haft med dina.Upplevelsen i kyrkan gillade jag också. Fina bilder som du brukar så jag har nästan varit med ju!

Tove Olberg sa...

Du, så trevlig påsk du har haft med dina.Upplevelsen i kyrkan gillade jag också. Fina bilder som du brukar så jag har nästan varit med ju!

Karin sa...

Men vart tar mina kommentarer vägen? Försöker igen:
Vilken massa härliga upplevelser på ditt påskprogram!

Den där 5:2-dieten tänkte jag också försöka, men jag har ännu inte lyckats lista ut när de där 2-dagarna infaller…

Musikanta sa...

englundskan:
Här fanns det inga blyga varken påskgummor eller -gubbar. Alla var i alla fall glada över sitt godis i korgen eller kaffepannan.

Musikanta sa...

Suss:
Trevligt med små presenter i äggen. Förstår att barnen var lyckliga!
Kram tillbaka!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Hittills tycker jag att den fungerar alldeles utmärkt. Det är ju mest mentalt när det kommer till kritan. Har man bestämt sig har man. Dieten är i alla fall "roligare" än VV.

Musikanta sa...

Annika:
Jag tycker att det går väldigt bra med 5:2 dieten. Man bestämmer sig bara för att äta 5-6 points eller ca 500 kalorier två dagar i veckan och som vanligt de andra dagarna.

Men det är klart att man blir lite hungrigare de andra dagarna - då gäller det förstås att inte proppa i sig godis eller fikabröd utan ta en morot eller ett äpple i stället. För övrigt ska man ju kunna äta som vanligt då.

Det måste förstås vara svårt om man har många vänner och ofta är bortbjuden att fixa de där två fastedagarna...
Kramar tillbaka.

Musikanta sa...

Tove:
Ja, påsken var trevlig och omväxlande. Så hade vi ju ett sådant underbart väder med undantag av långfredagsmorgonen då det regnade. Men sen dess har solen lyst hela dagarna.

Musikanta sa...

Karin:
Jag antar att du inte skämtar, eller? Man kan ta de där fastedagarna, som ju egentligen inte är några riktiga fastedagar utan att man får äta väldigt lite bara, när man tycker.

Bara man är noga med att ha minst två vanliga matdagar emellan, annars ställer kroppen in sig på svält. Högst 500 kalorier eller 4-6 points brukar jag äta.

Grönsakssoppa på en grönsaksbuljontärning och ett paket alaskapinnar till respektive lunch och middag. En tallrik naturell yoghurt och ett äpple till kvällsmat. Jag mår bra och tycker att jag känner mig lättare. Jag går i alla fall SAKTA men säkert nedåt i vikt.

Ailas sa...

Du har haft en fullmatad påsk, underbart. För så blir det när man kan umgås med sina kära små och stora! Tack för alla fina bilder som du så generöst visar.

Varm kram från gröna och blommande Småland. Tänk så underbar det är just nu... man dör en smula, nästan.

Musikanta sa...

Aila:
Tack för din rara kommentar! Den värmer.

Visst har påskhelgen varit helt underbar med alla soliga och varma dagar. Och visst är det härligt att de små med sina föräldrar kommer och hälsar på då och då.

Varm kram tillbaka!

Ölandsvindar sa...

EFter nästan ett år gör jag ett uppehåll i 5:2 nu tills det har lugnat ner sig igen efter midsommar.Då får det väl bli några 4:3-veckor för att komma ikapp igen, hahaha! För att komma till "Rostiga tanten" eller I&I-design, som företaget egentligen heter, kör du 136:an norrut. Vid Alvara strax söder om Böda är det skyltat in till vänster och sedan är det bara att följa hennes skyltar. Absolut värt ett besök!
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Tack för tipset om Rostiga Tanten. Alla utflyktsmål är välkomna. Sommarhuset ligger ju inte så långt ifrån.
Jag tycker 5:2 fungerar alldeles utmärkt. Vi är inte borta så ofta så det är inte svårt att få ihop dagarna.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Sista kommentaren var förstås till dig Kerstin!

HeLena sa...

Härlig påsk!
Påskäggsgodis är svårt, det finns så mycket att välja på och alla gillar olika...
Kram!

HeLena sa...

Härlig påsk!
Påskäggsgodis är svårt, det finns så mycket att välja på och alla gillar olika...
Kram!

Anonym sa...

Det låter som en härlig påsk!!

Musikanta sa...

HeLena:
Jag trodde i min enfald att allt påskgodis smakade ungefär likadant - utom salta bitar och lakrits förstås. I fortsättningen får Mirren själv köpa godiset så jag kan lägga in i äggen :-).

Musikanta sa...

Bejla:
Det var det också!
Kram