måndag 18 juli 2011

Tovade konstverk


Så har jag lyckligen avverkat lördagens två vigslar och ett dop samt söndagens två mässor och ett dop i sammanlagt fyra kyrkor och en friluftsgudstjänst på en gård nära Rönö. Det är roligt att få jobba så här mycket, jag blir avsevärt piggare av det! MM har också varit med hela tiden, hjälpt mig med synten, hållit reda på orgelglasögon, orgelskor och noter, varit chaufför båda dagarna och hållit mig sällskap.

Mellan dopet och vigseln i Tingstad kyrka utanför Norrköping - som förresten är Vägkyrka* hela sommaren – hade jag ca en och en halv timme** innan nästa förrättning, som var en vigsel, skulle börja. Under denna paus passade jag på att ta foton från en utställning i kyrkan av textilkonstnären Katarina Stening som kallar sig  toverska och är församlingsdiakon i Sankt Johannes församling. Alla hennes konstverk är framställda av ull som hon har tovat och formgivit.


Tingstad kyrka skiljer sig inte så mycket från andra svenska kyrkor på utsidan men inuti är den en pärla. (Bilderna går att klicka större.)


 Interiör från Tingstad kyrka en mil söder om Norrköping

Motiven är bibliska och inspirationen har hon hämtat från Nya Testamentet. Alla figurer är mycket skickligt gjorda i underbara naturfärger som man kan se på fotona. Utställningen beledsagas av bibelcitat, som förklarar betydelsen av verken. Efter att utställningen avslutats den 24 juli i Tingstad kyrka, kommer den att flyttas till Sankt Laurentii kyrka i augusti. Där hoppas jag att den når ut till en större publik, det är den väl värd!


Den tomma graven på påskdagsmorgonen


 Förlåtelsens kärl där du kan tömma alla dina synder


Palmsöndagen. Jesus rider in i Jerusalem på sn åsna och folk lägger mantlar och strör palmblad på hans väg.


Kristi Himmelsfärd. Jesus tar farväl av sina lärjungar och välsignar dem innan han far upp till himlen.


Kopian av den vackra gamla dopfunten från 1100-talet är prydd med tovade rosor och blad. (Originalet står i entrén till Historiska museet i Stockholm.) Till höger syns dopträdet där man hänger upp ett tovat hjärta för varje barn som döps.


Den här vepan till höger om ingången till sakristian har Katarina kallat "Bortklippt och Återvunnet". Det eller den som inte passar in på ett ställe passar in på ett annat.


Lärjungarna på väg till Emmaus innan de möter Jesus, som uppstått.


Änglar flyger omkring lite här och där...

*Vägkyrka – skylt med grön text på gul botten - innebär att kyrkan är öppen hela dagen och att det serveras kaffe med dopp till självkostnadspris. Det är också personal i kyrkan som kan berätta om denna och som gärna svarar på frågor. Man kan också passa på att gå på toa.

** Vid halv tretiden var de flesta av femtiotalet gäster på plats i kyrkan och jag började spela mingelmusik en kvart innan vigseln skulle börja kl. 15. Fortsatte med det tills klockan var halv fyra. Sen tröttnade jag... 15.50 infann sig brudparet, som hade blivit försenat p.g.a. sminkningen (!). Kanske var det brudens vackra krona som hade tagit så lång tid att fixa dit...

12 kommentarer:

Pettas sa...

Så urtjusigt och härligt tovat. Fint att man kan ställa ut även saker av ull på det här sättet. Jag kunde knappt se mig mätt på allt det härliga
Tack Musikanta för att du delar med dig!
Och du ligger då verkligen i, må jag säga:)!

Kramar!

Bloggblad sa...

När jag var på retreat med temat "Källan" där en tovad installation av Katarina stod i centrum, skrev jag en sång som jag fick inspiration till, rumban som heter "Källan" (i häftet från Gehrmans som du nog har fått).

Har du mailat Katarina om att du gjort reklam? Det blir hon nog glad för.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, vissst är det fantastiskt att man kan framställa så vackra saker av ull...
Men jag tänker också på vilket enormt arbete som ligger bakom!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag har inte Katarinas mejladress men jag har skrivit till tjänstgörande präst som kanske kan ge mig den. Kul att du blev inspirerad av ett verk av henne. Får höra mer sen om det...

olgakatt sa...

Jättefina tovade figurer! Urskickligt formade, verkligen!
Katarina Stening har en hemsida med alla uppgifter man behöver inkl prislista med synnerligen modesta siffror!

Men vilket respektlöst sätt att komma nästan en timme för sent till sin vigsel! Ibland är det ju dessutom kö när det är flera vigslar samma dag och du hade ju flera uppdrag också!
Dålig stil!!

Ingela sa...

Vilket härligt inlägg fullt av konst av alla de slag! Så flitig du är!!! Kyrkan är verkligen jättevacker!

Kram Ingela

Musikanta sa...

Olgakatt:
Tack för tipset - nu har jag länkat till henne. Jag tycker att hon gott och väl kan jämföras med träsnidaren Eva Spångberg i Hjälmseryd. Rustika figurer, varma färger och en skicklig konstnärlig utformning. Jag är mycket imponerad.

Det är lite skillnad ibland med att vara sen. Jag vet att när jag en gång tog fel på en timme och kom tio minuter för sent till en vigsel med andan i halsen p.g.a. det - vilket liv det blev! Brudparet var oerhört upprörda och ilskna eftersom de fått stå och vänta tio minuter och krävde en ursäkt...

Här fick varken prästen, vaktmästaren eller jag någon sådan.

Musikanta sa...

Ingela:
Det är roligt att skriva om det man sett och upplevt. Då kommer man ihåg det så mycket bättre efteråt. Och saker och ting får ibland en helt annan dimension när man reflekterar över det senare.

Det är en underbar liten kyrka som byggdes redan på 1200-talet. Det är faktiskt inte så många som vet om det, de flesta susar bara förbi på E22:an.
Kramar tillbaka!

Evatina-beth sa...

Vad duktig du är,som klarar av så många spelningar under en helg.
Vilka fantastiska konstverk !!

Musikanta sa...

Eva:
Det är bara roligt när det går i ett. Det är ju också så omväxlande att det aldrig blir tråkigt. T.o.m de två mässorna var helt olika. D.v.s. musiken till dem. Dop och bröllop är alltid lika roligt, även om det sista bröllopet tog lite längre tid än väntat...

Visst är det underbara konstverk hon skapar, Katarina Stening!
Kramar från Ingrid

HeLena sa...

Jättefin utställning! Kul att du visar och berättar, tack! Flygande änglar är bra, både dom som syns och inte:D.
Fortsatt skön sommar, både i ledighet och jobb!
Sommarkram!

Musikanta sa...

HeLena:
Jag önskar dig också en riktigt skön sommar!
Tack för rar kommentar - det värmer!
Kram från Ingrid