torsdag 25 november 2010

Fredagstema Show&Tell - Vad jag samlat på under årens lopp

Detta fredagstema är det sista för november. Nu är det fritt fram för nästa bloggvän att ta sig an stafettpinnen och komma med nya fredagsteman för december. Hör av er till mig ska jag tala om vem det blir i mitt nästa inlägg!

Ända sen jag var liten har jag samlat på böcker. Först böcker ur Sagabibliotekets Sagaserie, sen flickböcker och Biggles och sen alla böcker jag kom åt. När jag började läsa litteraturhistoria på universitetet köpte jag Svensk Litteraturhistoria i fem digra volymer på avbetalning, som min snälla pappa betalade så småningom. När jag övergick till att studera engelska i stället fick jag ännu en tjock hög med böcker till min boksamling. För att inte tala om alla konstvetenskapliga praktband som jag inhandlat på senare år när jag läste konstvetenskap. Många av dem var ju så nedsatta på rean...

En av bokhyllorna i mitt lilla arbetsrum


Den andra i arbetsrummet, där jag ska sortera böckerna när jag får tid. Mapparna som ligger huller om buller är noter...

MM förde med sig lika mycket böcker i boet när vi gifte oss som jag samlat på mig under trettio år. Själv hade jag fått pappas gamla uppslagsverk i trettioen delar utgiven 1937 när han köpte sig ett nytt. MM bidrog också till allmänbildningen med sitt eget uppslagsverk i trettiotvå delar utgivet 1957. Så nu äger vi tre fullständiga uppslagsverk.

Det var innan datorn och internet, så det hände att vi slog upp ett och annat ord...Tre uppslagsverk trängs i bokyllan i smatten utanför våra arbetsrum

Uppslagsverket utgivet 1955 i trettiotvå volymer, som min pappa köpte nytt när han gett mig sitt gamla, ärvde jag när min mamma dog. Ingen av mina bröder ville befatta sig med det. Inte heller de trettiosju volymerna av Världslitteraturens klassiker. Serien är utgiven 1927 så språket är inte det allra modernaste. Men banden är fina i skinn.


Världslitteraturens klassisker får hedersplatsen i vardagsrummet. (Diabilderna ovanför bokhyllan ska MM göra om till digitala när han får tid...)

Ett annat verk jag ärvt av min far är Lärdomshistoriska Samfundets Årsbok från 1945 t.o.m. 1976. Där kan man läsa mycket intressanta saker om bl.a. Gravskick och gravtraditioner i sydöstra Skåne och Ett medeltida företal till Magnus Erikssons stadslag.Lärdomshistoriska Samfundets Årsbok - i blå band - har förpassats till det kombinerade orgel och gästrummet. Här är det dubbla rader böcker på några av hyllorna

Jag ärvde också sex praktband av Tusen och en Natt som jag dock är mycket glad över. De är illustrerade av Gumund Hentze med vackra färgbilder.


Varje år säger vi till varandra, MM och jag, att i år ska vi inte sätta vår fot på bokrean. Och varje år hänger vi på låset och kommer hem med ett antal nya volymer.


I mitt "skräprum" där jag stryker MM:s skjortor och förvarar symaskin, strykbräde och barnbarnens leksaker hittade jag det fina fotot av min pappa häromdagen.I "skräprummet" finns ytterligare intressanta saker att hitta om man har lust och tid. Jag ser att jag behöver städa nothyllan...

Förr var jag med i en och annan bokklubb. Numera tittar jag inte ens i kuverten när de kommer utan slänger dem direkt. Fast bokcirkeln i bokhandeln kunde jag inte motstå. Så mycket fina nya böcker att läsa!

Jag lärde mig av mina föräldrar att man aldrig ska slänga några böcker. Det är en lärdom som jag gärna hade varit utan. Jag sätter in gamla flickböcker och skolböcker och sånt i garderoben i stället...


I garderoben kan man också göra ett och annat fynd

Sen samlar jag också på noter som jag har lite överallt som man kan se på bilderna. Det mesta dock i orgelgästrummet.


Halva bokhyllan i groventrén är full med noter

Om ni vill läsa vilka andra som fredagsbloggar kan ni antingen gå in Karins på Ålands blogg, som redan har skrivit ett väldigt roligt inlägg om samlande eller läsa här.

38 kommentarer:

HeLena sa...

Åååh!! Kära böcker! Ett härligt spännade sparande har du! Tack för trevligt november Show and Tell!! Jättekul!
Nu måste jag köra till jobbet.
Varm kram i huttret!

Pettas sa...

Ja, böcker ja!:D
Jag har ungefär samma historia som du, dels hade det samlats en stor del under ungdom och det första äktenskapet. Sedan när andra äktenskapet blev av, så fanns det ännu flere böcker i den makens bo.
Vi har fortfarande väldigt många böcker, däribland en ansenlig mängd matböcker). Men mycket har vandrat vidare till Antikvariat Pierre i Mariehamn och försvunnit till någon annan bokintresserad via våra sommarloppisar.
De böcker som har största betydelsen får stanna men mycket har fått vandra vidare. Finns nog ändå många bokhyllor fyllda.

Ekorrkram
Karin

Annika sa...

Åh, jag älskar att bläddra i böcker! Min pappa har en underbar bibel som är från 1800-talet hemma med så tunna sidor att man knappt vågar röra den. Det är något särskilt med just gamla böcker. Det andas så mycket historia. Trevlig heög och tack för roliga teman!

Lotta sa...

Ja, böcker är underbart! Helst skulle jag vilja ha ett eget bibliotek. Och ändå har jag sålt av och gett bort mina böcker i minst två omgångar. De fick helt enkelt inte plats och faktum var att en del böcker inte var värda att spara. Och var ska man göra av all facklittertur som jag nu har på jobbet??? När avhandlingen är färdig har jag ju ytterligare en samling som jag inte har plats för!
Trevlig 1:a advent och tack för fina fredagsteman!

Anonym sa...

varför ska man inte slänga böcker? måste vara från förr i tiden när böcker var dyra.

Jag gör mitt lilla boktest:
1) vill jag läsa denna bok igen?
2) vill jag att nån annan ska läsa den?

Nej på båda = bok som slängs

Musikanta sa...

HeLena:
Inte särskilt spännande - massor av böcker som jag aldrig kommer att öppna tyvärr. Men jag ska ta mig samman en dag och verkligen gallra...
Ha det gott i snön och trevlig första advent önskar Ingrid.

Karin:
Ja, det är helt klart när jag själv läser mitt inlägg och ser bilderna att en del böcker måste vandra vidare. Till tippen eller något antikvariat - jag vet bara inte riktigt var jag ska börja...
Varm kram från Ingrid.

Musikanta sa...

Annika:
Tack för snälla ord. Jag älskar också att bläddra i böcker, det är därför det tar så lång tid att eventuellt sortera eller gallra.
En del av mina böcker andas tyvärr lite för mycket historia, inser jag. Jag ska nog packa ner det äldsta uppslagsverket och städa i bokhyllorna...
Ha en skön första advent och många kramar från Ingrid.

Lotta:
Jag ska börja med att slänga alla gamla skolböcker och skolpärmar som jag har stående lite överallt. Alltid något - jag kommer aldrig att skriva de där läroböckerna som jag tänkte när jag blev pensionerad, haha! Det blev kantorsvik och bloggskrivande istället...
Trevlig första Advent själv och kram!

Erica Pettersson sa...

Oj, det var mycket böcker! Vad roligt :D
Jag tycker böcker är roligt att både läsa och samla på, men tyvärr så är jag lite mer av en "periodläsare" (jag kan läsa flera böcker efter varandra, men sedan ha ett uppehåll i flera månader innan nästa bokperiod sätter igång).

Tack för novembers teman! De har varit riktigt intressanta att klura på :D

Hoppas att du får en bra helg och första advent!
MVH /Erica Pettersson

Erica Pettersson sa...

Jag glömde skriva:
Jag vet inte om det är klart vem som tar över Show&Tell i december, men om det inte är någon som anmält sig så kan jag ta över :)

MVH /Erica Pettersson

Musikanta sa...

Hej Anonym!
Kul att du tittade in igen i min blogg. Jag anar nog av den korta men kärnfulla texten vem som kan vara författaren bakom kommentaren, haha! I alla händelser ska jag ta dina råd ad notam. Jag börjar i morgon eller på söndag!

Annika sa...

Tack för trevliga teman, Musikanta!!
Ser att Erica tar över i nästa månad, bra.
Böcker ja!!
Det är ngt jag också älskar. Ständigt en bok på g. Peter har skaffat läsplatta och har nu ett helt bibliotek i den. Bra med tanke på plats i hyllor, men lite trist också. Jag har ingen längtan efter en sådan.
Men, visst kan böcker ta över. Jag brukar inte slänga dem heller, men det skulle faktiskt behövas en utrensning.
Kram!!

Nilla sa...

Slänga låter väl lite drastiskt, det kanske finns något antikvariat eller loppis man kan lämna dem på?

Tack för novembers teman! Ha en skön helg.

em sa...

Jag slänger inte heller gärna böcker - av samma skäl som jag ogärna slänger användbara saker. Men visst blir det problem när det inte finns fler väggar att ställa bokhyllor mot.
Har du tips på hur man förvarar noter, som alla har olika storlek, tar jag gärna emot tips.
Margaretha
som har alldeles för mycket av det mesta

Fritt ur hjärtat sa...

Fantastiskt! Mest fantastiskt att du inte rensat ut och kastat,att du haft plats att fylla på.

Anonym sa...

Det här med böcker förstår jag verkligen. Jag älskar böcker och har alltid sagt att om jag hade haft en rum över så skulle jag vilja ha ett litet bibliotek. Myysigt!

Tack för bra teman i november!
Trevlig helg!

Mrs Clapper sa...

Åh så mysigt! Härligt med så mycket böcker, det ser så hemtrevligt ut... och vilken fantastisk tillgång! Det är ju så härligt att plocka fram "gamla vänner" bland böckerna och hälsa på dem igen.

Marianne sa...

Hahaha, förlåt om jag märker ord, men är det gästande orglar som bor i orgelgästrummet? : D

Jisses vad med böcker ni har! Ni är värre än vi. Vi har bara 10,5 bokhyllor fulla : ) Fast det går fort mot att bli 11, jag vet inte hur många böcker jag redan har köpt sedan vi kom hem till Sverige.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Jag samlar också på böcker men inte medvetet :) Har också en helt uppsättning uppslagsverk. Använder ju inte det så ofta nu men det är kul att ha ändå. Vi har också fått en massa gamla böcker från Peters mormor som jag ska fixa. De har så vackra pärmar och ännu vackrare kommer de bli när jag smörjt in dem med bokläderoljan jag köpt.

Musikanta sa...

Erica Pettersson:
Kul att du vill ta över fredagstemat. Jag ska skriva ett inlägg och tala om det för alla i morgon.

Jag läser mycket numera när jag inte har så mycket spelningar som förut. Jag brukar ha en lättläst och en lite litterärt tyngre på gång samtidigt. Roligt också att du gillade mina fredagsteman i november. Ska bli spännande att se vad du kan hitta på :-)!

Trevlig advent önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Erica Pettersson:
Kul att du vill ta över fredagstemat. Jag ska skriva ett inlägg och tala om det för alla i morgon.

Jag läser mycket numera när jag inte har så mycket spelningar som förut. Jag brukar ha en lättläst och en lite litterärt tyngre på gång samtidigt. Roligt också att du gillade mina fredagsteman i november. Ska bli spännande att se vad du kan hitta på :-)!

Trevlig advent önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Annika:
Jag gillar inte att läsa böcker på datorn så läsplattan är nog ingenting för mig. Men visst skulle det bli mer plats i hyllorna :-)! En utrensning behövs absolut. Du läste väl Anynyms korta inlägg här ovan!

Nilla:
Jag ska börja med att packa ner ett av uppslagsverken så jag får lite mer plats...Böcker är inte något som är intressant på loppis men jag kanske ska försöka med något antikvariat.

Ha en skön helg du också!

Musikanta sa...

Margaretha:
Problemet är att det finns inte en enda vägg kvar i huset att ställa nya böcker på. Därför behövs utrensning!

Noterna har jag i högar i lagerbokhyllan i korridoren till orgelrummet. En hög för begravning, en för bröllop, en för dop, en för piano etc. etc. När jag ska leta efter en speciell not får jag ta hela stora högen och lägg på ett bord och vända på. Jag hittar ofta många intressanta noter som jag inte visste jag hade :-)!
Ha en skön adventshelg önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Simone:
Det får bli ett nyårslöfte - att göra en grundlig bokutrensning - det har jag bestämt...

Maioui:
Vi hade ett speciellt, ganska stort rum som bara användes som bibliotek i mitt föräldrahem. Tyvärr ärvde jag det mesta därifrån...

Mrs Clapper:
Om jag så levde tills jag var hundra år och var vid mina sinnens fulla bruk skulle jag aldrig kunna läsa alla böcker som jag har. Därför behövs det en rejäl utrensning av sådant som jag vet att jag aldrig ens VILL läsa - som årsboken t.ex.
Trevlig helg önskar jag dig också!

Musikanta sa...

Marianne:
Det förstår du väl att det BÅDE är för gästande orglar och vanliga gäster...
Fast de vanligaste instrumenten som brukar hälsa på i rummet är nog syntarna, jag har två stycken.

Jag ser till min förfäran när jag tittar på mina egna bilder i inlägget att det ser ut som hemma hos dem som TV fyras städpatrull brukar hälsa på... Här ska rensas ut efter nyår!
Kram och ha skön första advent!

Musikanta sa...

Anna, Fair and True:
Fint tips med bokläderolja. Visste jag inte att det fanns. Det är ju det som är så svårt, att slänga böcker som är vackra. Men jag kanske kan fråga i något antikvariat, som Nilla föreslog.
Ha en trevlig helg önskar Ingrid.

Londongirl sa...

När vi flyttade från en trea till en sjua så bestämde vi att vi skulle göra ett bibliotek i ett rum. Vi trodde att då skulle vi kunna ha alla (nästan) böcker samlade i ett rum.....men nej och nej så blev det ej! ;-)

Böcker har en tendens att bo in sig i alla rum här...

Vi har precis som ni ärvt böcker också i olika omgångar och vårt förråd är fullt av boklådor som jag inte ens hunnit gå igenom....helt galet helt enkelt.

Jag har gett bort massor av böcker till kyrkans bokbord och till skolbarnens loppis....men det är alldeles för många kvar här än....

Nästa gång vi flyttar så vet jag att det måste bli en rejäl utrensning....vi vill ju bo i en mindre lägenhet igen.

Musikanta sa...

Londongirl:
Jag vill inte ens tänka på hur det skulle vara att flytta ifrån vårt hus. När vi flyttade hit från vårt gamla (som var hälften så stort) blev den en hel container med extra väggar med prylar som vi slängde. Jag får försöka ordna loppis själv på vår gata till sommaren...

Jag har ju tyvärr inga skolbarn längre som behöver grejor till loppis, det får bli barnbarnens så småningom :-).
Ha en skön och fin advent önskar Ingrid.

Musikanta sa...

Londongirl:
Jag vill inte ens tänka på hur det skulle vara att flytta ifrån vårt hus. När vi flyttade hit från vårt gamla (som var hälften så stort) blev den en hel container med extra väggar med prylar som vi slängde. Jag får försöka ordna loppis själv på vår gata till sommaren...

Jag har ju tyvärr inga skolbarn längre som behöver grejor till loppis, det får bli barnbarnens så småningom :-).
Ha en skön och fin advent önskar Ingrid.

em sa...

Problemet är många gånger att antikvariaten är så nedlusade med böcker att de bara vill köpa rariteter - och just de böckerna vill jag ha kvar!
Gamla uppslagsverk tror jag inte att de är roade av. Fast det är jag, skulle inte komma på tanken att göra mig av med något av mina - de kompletterar moderna uppslagsböckerna, och inte minst nätet. Det är precis som med lexika, det är guld värt med äldre sådana när man läser äldre böcker.
Tack för notrådet. Jag behöver ju inte sortera dem i samma kategorier som du, men något måste göras det är klart. En del gamla nothäften har så vackra omsalg att de borde få stå framme!

Grekland nu sa...

Visst är det härligt med böcker! Har själv levt hela mitt liv bland bokhyllor, först pappas, sen mina egna och nu makens. Och det tar verkligen emot att slänga! Men med åren har jag ändå gjort mej av med ganska många, jag lämnar till föreningens bokbord eller till andra svenskar som vill läsa här i Grekland. Men bokbeståndet här hemma är ändå konstant eftersom maken fortfarande samlar på sej...

Musikanta sa...

Margaretha:
Du låter precis som MM, haha - han använder precis samma argument för att spara uppslagsverken...

Du kan väl ha andra kategorier på noterna - Bach, Mozart, Romantiskt, Sånger etc.etc. Eller kanske bara Svåra, Medel, Lätta att spela :-)!

Musikanta sa...

Ingabritt:
Jag tror jag ska börja med att slänga gamla skolböcker och pärmar som jag inte rört på 20 år. Det finns åtskilliga sådana...
En trevlig adventshelg önskar Ingrid.

Bloggblad sa...

Vem har hittat på att böcker inte ska slängas? Jag lämnar fina ex till återvinningen (de är måttligt förtjusta, vill bara ha moderna böcker) och trasiga böcker eldar jag med, eller åker till tippen med.

Jag känner ju igen ditt hem på bilderna, men har aldrig tänkt på att ni har så många böcker. Vi har nästan inga, men så har vi bara en massa fönster och snedväggar. Jag läser gärna och mycket, men vill absolut inte spara böcker som jag inte tänker läsa om. Jag sparar inte tidningar heller. Lånar böcker för att slippa slänga...

Musikanta sa...

Bloggblad:
Mina föräldrar tror jag. De slängde åtminstone aldrig en enda bok.

Konstböcker och gamla fina ärvda band är svårt att slänga. Jag fick massor när min mamma dog. Men alla mina nästan nya bokklubbsböcker kan jag kanske gå upp till Mogata bibliotek med. De gnäller ju alltid över att de aldrig har pengar till inköp.

Jag lånar numera alltid också på bibblan, det är bara reorna som det är svårt att avhålla sig från...

Fröken Anki sa...

Visst ar det harligt med bocker. Jag har ocksa ett antal. De flesta fran barndomen ligger dock fortfarande nerpackade i kartonger hos min mamma, och nagra i forrad i Sandviken efter att vi flyttade till usa. Men en dag, da ska jag ta hand om dem, och forhoppningsvis finns det nagon som vill lsa eller bladdra i dom. For jag minns att jag tyckte det var jattespannande att fa min mammas gamla flickbocker att lasa.

Kul att ha sa manga bocker och uppslagsverk men jag forstar dilemmat md forvaring ocksa. Kanske du ska oppna bibliotek?

Kram

Musikanta sa...

Fröken Anki:
Haha, det kanske kunde vara en god idé - biblioteket här i lilla Mogata är nedläggningshotat varje år. Men då måste jag förstås katalogisera alla först...

Gamla flickböcker är roliga att läsa - slutar alltid lyckligt :-)!

Västmanländskan sa...

Vilken härlig samling!

Musikanta sa...

Västmanländskan:
Lite mindre kunde den dock vara...