söndag 4 januari 2015

1047- Luktlös tillvaro just nu

Efter min veckas penicillinkur mot lung- och bihåleinflammation känner jag mig nästan helt frisk. Rösten är inte vad den har varit och fortfarande rinner nästan, men jag kan numera andas genom densamma. Däremot har jag drabbats av anosmi. Det visste jag inte förrän jag googlade på ”sinnena” för en stund sedan.


Idag skulle jag inte kunnat känna den minsta doft från de här blommorna. (Bilderna går att klicka större.)

När jag gick i skolan fick vi lära oss att människan har fem sinnen. Syn, hörsel. känsel, lukt och smak. Numera är balansen också ett sinne. Vad ett sinne är har jag fått förklarat på Wikipedia.  ”Ett ’sinne’ är generellt en förmåga genom vilken uppfattning av externa stimuli sker.

När vi var barn frågade vi ofta varandra vilket vi helst (sic!) skulle vilja vara. Blind eller döv. Jag, som läste massor av böcker, svarade naturligtvis att jag helst ville bli döv. Numera skulle jag nog svarat att jag av alla sinnen helst skulle ha velat ha känseln kvar. Inte så kul om man inte känner något om man skär av sig ett finger eller lägger handen på en het platta.

Som väl är har jag inte tappat känselnser och hör ganska bra och känner en viss smak. Däremot har jag helt tappat lukten. Det är det som heter anosmi på läkarspråk. Lätt att komma ihåg när ”nos” ingår i ordet. När jag äter mat känner jag bara salt, surt, sött och beskt. Jag känner inga dofter vara sig goda eller illaluktande.


Inte någon mat som skulle tilltalat mig idag. Kunde lika gärna ha varit bruna bönor med fläsk.

Det är mycket opraktiskt. Jag kan t.ex. inte känna om jag har bränt vid något på spisen eller om det skulle lukta brandrök i huset. Inte om mina trikåtröjor luktar svett eller om någon rest i kylskåpet luktar gammalt. Jag drar mig för att baka eftersom jag inte kan känna doften av brödet när det börjar bli färdigt.

Maten har blivit helt ointressant. Tyvärr är jag hungrig då och då som vanligt men det kvittar vad jag äter eftersom jag bara kan avgöra vad det är för något jag äter på konsistensen och på synen naturligtvis. Då vill man förstås helst äta något som smakar sött, vilket inte är särskilt nyttigt. Kräm med mjölk och sylt på smörgåsen har plötsligt blivit mycket populärt på menyn.

Jag läste vidare att nässprejen Nasonex, som innehåller kortison, kan göra så att lukten försvinner helt. Jag som använt det i nästan fjorton dagar nu tänker sluta omedelbart. Lite trösterikt står det dock att lukten brukar återkomma efter någon månad. Men säkert är det inte. Det vore mycket tråkigt om man aldrig mer fick känna doften av nyslaget hö eller av en bukett liljekonvaljer eller varför inte av nybakade bullar…

36 kommentarer:

Pettas sa...

Du får säkert lukten tillbaka.
Jag håller alla mina tummar, hundra stycken eller så, för din skull.

Kramar!

Bloggblad sa...

Jag har fått mycket sämre luktsinne efter en mängd bihåleinflammationer - nu har det återkommit delvis eftersom jag varit frisk länge, men det är såpass dåligt att jag blir glad när jag känner dofter. I dag kände jag att en apelsin hade börjat lukta mögel... Yipppeeee...

Gerd ♥ sa...

Jag tror säkert du får tillbaka lukten.
Han Carl-Jan, vinkännaren blev av med ett sinne vid en sjukdom han hade, men fick det åter. Kommer inte ihåg ifall det var lukt eller smak.
Själv har jag haft blåsor på tungen (borta nu) och då kunde det kvitta vad jag åt, för inget smakade, det bara sved.
Så känslig människan är!
Kram, nu blir det nattis för mig, Gerd

Klimakteriehäxan sa...

Jag lever sen länge ett nästan helt doftfritt liv. Man vänjer sig. Och luktminnet funkar! (Detta har fått ett eget kapitel imin senaste bok!)

olgakatt sa...

Jag har bekanta som drabbats, det har haft olika konsekvenser. En av dem är orolig att hon ska lukta illa och tvättar sina kläder alldeles för mycket och byter ideligen. En annan kan inte längre laga mat som förr, kryddningen blir ofta tokig.
Håller tummarna att du återhämtar dig helt inklusive förmågan att njuta av dofter och mat!

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Bloggblad:
Jag skulle också vara tacksam om jag kunde känna det. Tur att man har synsinnet kvar i viss mån i alla fall.

Musikanta sa...

Gerd:
Blåsor i munnen har jag också haft. Det är värre än att tappa lukten. Jag kände lite av Ajaxlukten häromdagen (inbillade jag mig i alla fall) så förhoppningsvis kommer lukten tillbaka någon gång.

Kan inte ha varit lätt för en vinkännare att tappa lukten eller smaken. Tur att jag inte är det!
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Ska låna din bok på biblioteket. Är det den med ungdomen? (Har slutat att köpa böcker - nyårslöfte. Får se om det håller till rean?)
Jag hoppas fortfarande att luktsinnet kommer tillbaka - har haft en släng av det tidigare men inte så här svårt som nu.
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ja, det känns lite så för mig också. Man VET ju aldrig när man inte kan känna någon lukt. Kanske det är därför många väldigt gamla inte luktar så gott. De kanske helt enkelt inte känner någon lukt - jag har aldrig tänkt på det tidigare...
Tack för tumhållning!
Ingrid

Musikanta sa...

PettasKarin:
Tack för tumhållning! Det behövs verkligen. Jag tycker jag börjar ana kaffedoft när jag brygger kaffe åt Kent på morgonen...
Kramar tillbaka från Ingrid

Eleonora sa...

Jobbigt att du inte kan känna smaker eller dofter. MEN du kan ju i alla fall se Kents snörräta rader av goda hackade grönsaker på uppläggningsfatet och då VET du nog hur det brukade smaka. Så snart förkylningen är överstånden kan det nog bli som vanligt igen. Tills dess - håll ut!
Kram från
Eleonora

Anonym sa...

Det är klart att du ska få tillbaka luktsinnet, det måste vi tro på.
Jag blir nästan hungrig då jag ser all denna goda mat, annars har min aptit varit noll, kräkts istället, men det är bättre nu.
Underbar bild med den lilla fina småstaden, med gula hus och grönt också.
Krya på dig och sköt väl om dig.
Kram från wiolettan.

Gunnel sa...

Förhoppningsvis kommer luktsinnet tillbaka så småningom. För många år sedan miste jag hörseln ett par veckor p.g.a. influensa så jag kan förstå din frustration. Man känner sig inte riktigt hel när inte alla sinnen fungerar. Krya på dig. Kram

Oslofru sa...

Hoppas det kommer tillbaka <3

Musikanta sa...

Eleonora:
Haha! Ja, jag får försöka minnas hur det kändes. Fast nu börjar jag och kunna skönja dofter - rengöringsmedlet doftade lite grand så det är hopp om lukten...
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Musikanta sa...

Wiolettan:
Synd om dig att ha varit sjuk under hela helgen. Får väl säga som en vän sa, tur att jullovet inte är begränsat längre. Egentligen är det inte så farligt att tappa lukten, inte om man jämför det med att må illa.
Bilden är från Åpromenaden i Söderköping, det stämmer.
Krya på dig själv och kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Att tappa lukten helt var en ny upplevelse för mig. Jag är ju närsynt och har nedsatt hörsel så jag är ju van vid att inte alla sinnen fungerar som de ska jämt. Men det här var något nytt. Idag kände jag en svag doft av hårschampo så förhoppningsvis kommer lukten tillbaka snart.

Kram tillbaka från Ingrid som önskar dig en god fortsättning på det nya året.

Musikanta sa...

Oslofru:
Hej och välkommen till min blogg. Kul att du hittade hit.
Ja, jag hoppas också det - livet blir lite tråkigare annars.
Kram

Hanneles bokparadis sa...

bruna bönor med fläsk får jag äta ensam ♥
Krya på dej!

Barbro S sa...

Tufft för dig. Du har beskrivit det så bra och målande. Jag har tidvis också drabbats av doftbortfall men dofterna kom så småningom tillbaka och då uppskattar man dem mer. Hoppas att så sker för dig också. En ny fin målning som header ser jag :).

Tove Olberg sa...

Nya bilden är fin! Nästan som på utställning, och dessutom få skriftlig kontakt med konstnären.
Jag har också varit utan lukt och smak, det blev nästan ett år. Trodde inte det skulle återkomma, men så blev det.Lite sämre smak än tidigare. Smak och lukt "minnet" använde jag mig av efter en stund. Önskar dig all lukt och smak åter!
kram

Musikanta sa...

Hannele:
Jag också, eftersom maken är vegetarian. Jag har inte ätit det sedan jag gifte mig med honom för 38 år sedan.
Ingrid

Musikanta sa...

Barbro S:
Tack för rar kommentar om min header.
Jag tycker att lukten redan har börjat komma tillbaka lite så det finns hopp!
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Tove:
Jag hoppas verkligen inte att det ska ta ett helt år innan jag får lukten tillbaka. Det är väldigt tråkigt att inte känna några dofter. Tycker att jag har börjat skönja lite dofter idag...
Kram från Ingrid

Eva Trillian sa...

Hoppas du kryat på dig och börjat känna dofter igen :) En del lukter kan man ju klara sig utan kanske ;) men i långa loppet är det ju ledsamt att vara utan luktsinne!

Andra året i Hjo sa...

Blind eller döv - vår yngsta dotter höll oss sysselsatta med frågor som: vad skulle du helst vilja vara, hund eller utvecklingsstörd? Vad säger man?

Krönikören sa...

Förra vintern tappade jag luktsinnet efter en bihåleinflammation. Det kändes konstigt, tomt, så jag förstår att du saknar det. Men snart är det tillbaka.

Svar: Tack för gratulationer! Det är roligt att överraska.

Spanaren sa...

Så vacker din nya headerbild är! Bara gillar dina målningar så. Ljusa pastellfärger, hoppet, livet och allt som du väver in med din pensel *tack*
Bra att du är nästan frisk! Hoppas att luktsinnet snart repar sig *håller tummarna* Så sant om sinnena det du säger. Känseln är viktigt *sant* Fast det sägs att vi har sex sinnen ;.)
Fortsätt med att krya på dig/ kram

Musikanta sa...

Eva Trillian:
Jag börjar förnimma dofter igen - så det är hopp om lukten :-).
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Ja, vad säger man, :-) ? Det är lika absurt som de här återkommande frågorna på FB : Vilken fågel är du eller vilket djur. Det är skönt att man slipper ta ställning till sådana frågor i alla fall numera.
Ingrid

Musikanta sa...

Krönikören:
Jag tycker att jag börjar känna lite dofter igen. Förhoppningsvis kommer lukten tillbaka så småningom. Men det är tråkigt så länge det varar.
Ingrid

Musikanta sa...

Spanaren:
Tack för den mycket rara kommentaren om min header! Det ger mig inspiration till att börja måla igen - det har varit lite trögt på sistone...
Alla sinnen är viktiga, men lukten är kanske den som man lättast kunde förlika sig med om den kom bort. Nu börjar jag känna lite dofter igen så förhoppningsvis kommer den igen efter ett tag.
Kram från Ingrid

Veiken sa...

Jag läste och läste, tyckte synd om dig, men blev glad igen när jag såg att ditt luktsinnessvinn är av övergående art! Kramar

Musikanta sa...

Veiken:
Jag har fått tillbaka luktsinnet i dubbelt motto! Kan inte vara i köket när man steker lök t.ex. Kroppen beter sig konstigt, åldern kanske. Men det är i alla fall bättre än att inte känna någonting alls :-).
Kram