lördag 13 augusti 2011

Resa till Frankrike dag 7 – Marseille


Tillbaka i Marseille. Kyrkan/klostret Notre Dame - de- la- Garde i bakgrunden. (Bilderna går att klicka större.)

Hemresa denna dag. Men bussen till flygplatsen gick inte förrän på eftermiddagen, så vi hade hela förmiddagen på oss att strosa runt i Marseille och bekanta oss lite mer med staden. Efter att ha försett oss rikligt av den dignande frukostbuffén på hotell Ibis (videon på hotellsajten visar fina bilder från Marseille) gick vi ner alla trapporna till avenyn nedanför i riktning mot Le vieux  port.


Vi fortsatte vår promenad längs kajen och klättrade uppför några trappor varifrån vi hade en underbar utsikt över Vieux Port

Underbart väder och blå himmel inramade alla lustjakter och övriga båtar som låg för ankar i hamnen. Eftersom vi var nyfikna på den riktiga hamnen, Frankrikes största, gick vi vidare längs kajen. Vi klättrade uppför några trappor, passerade en gammal kyrka och där, på andra sidan, låg hamnen med alla sina lyftkranar och stora båtar. Hit är det som de unga männen från Nordafrika kommer, dem som man ser överallt på caféerna och på gatorna.


Église Saint-Laurent, kyrka i romansk-byzantinsk stil byggd på 1100-talet på vägen till hamnen.


Hamnen i Marseille


Cathédrale Sainte-Marie-Majeure

Den enorma katedralen Cathédrale Sainte-Marie-Majeure, byggd mellan 1852-1896  i byzantinsk-romansk stil, var tyvärr inte öppen. Det hade varit intressant att se hur interiören hade sett ut också. På hemvägen gick vi igenom La Vielle Ville i Marseille. Skillnaden mellan gamla stan här och den i Nice var slående. Här fanns inga eleganta boutiquer eller restauranger som i Nice. Inga turister heller för den delen…


Några män spelar boule utanför katedralen

Hela området verkade fattigt och befolkat av familjer med många barn och kvinnor i muslimska slöjor. Soptunnor utanför ingångarna till husen. Några män såg vi också, som spelade boule utanför katedralen. Barn på ett litet torg lekte och hade roligt i det vackra vädret.


En av gränderna i La Veille Ville i Marseille


Här fanns inga caféer - inga bilar heller - men bra utrymme för barnen att leka på...


Ett överflöd av grönsaker på en av gatorna

Efter en god lunch på restaurangen precis nedanför trapporna upp till järnvägsstationen, hämtade vi vårt bagage på hotellet och gick över gatan till centralstationen och bussen för vidarebefordran till Marseilles flygplats. Hemresan gick helt komplikationsfritt och när vi landat på Skavsta var det bara en dryg timmes resa hem till Mogata, där allting var sig likt…


MM på restaurangen som serverade god vegetarisk mat


Utanför hotellet med allt bagage i väntan på att åka buss till flygplatsen


Unga män i  massor på caféerna under platanernas skugga


Skyltfönster med kläder kanske avsedda för den den kvinnliga delen av den mångkulturella befolkningen i Marseille ...

8 kommentarer:

Pettas sa...

Japp, då har jag också varit en stund i Marseille:) Vilka grönsaker..där skulle jag gärna handla
Tack för "rundturen".

Karinkram!

Maggan sa...

Hej Ingrid! Jag tackar också för rundturen som fått mig att minnas min egen tur i ungdomen. Jag väntade ensam i Marseille på att tåget skulle ta mig till Paris och flyget hem. En ensam ung svenska väckte nyfikenhet hos en del herrar, så jag fick sätta mig i en bio för att få vara i fred.

Kram

Musikanta sa...

karin:
Kul att du hängde med trots allt jobb som du har!
Kramar från Ingrid

Maggan:
Nej, även jag upplevde det besvärligt att vara ensam, ung och blond svenska då det begav sig. Förmodligen gick inte franska familjeflickor ut ensamma på den tiden, vi var ju ganska frigjorda i Sverige redan på 50-talet, som i mitt fall.
Kram tillbaka!

Eleonora sa...

Tack igen för rundturen. Som alltid så bra skriv och fina bilder lyckas du klämma ur kameran! Vilken trevlig semestervecka ni hade vid Medelhavet.

Ha det gott hela denna veckan. Kram.

Evatina-beth sa...

Härligt att se nya platser,men skönt att det mesta är sig likt då man kommer hem.
Kram från Eva

Musikanta sa...

Eva:
Ja, man får vara tacksam nu för tiden att allting är som det ska när man kommer hem och att snälla grannar har tagit hand om posten och vattnat blommor!
Kramar från Ingrid

Marianne sa...

Marseille är väl en ganska ovanlig destination för att turista? Tror aldrig jag har hört någon som har åkt dit. Men det måste vara intressant, just med hamnen. Den har man ju hört talas om!

Tack för att vi fick följa med, chansen att man kommer dit är kanske inte så stor!

Kramar!

Musikanta sa...

Marianne:
Anledningen att vi överhuvudtaget kom till Marseille är bara den att Ryan Air inte längre flyger till Nice utan till Marseille...

Men det var intressant att besöka den stad som man hört så mycket om under årens lopp.
Kramar från Ingrid