söndag 21 augusti 2011

Trädfrågor

Fortfarande är det ingen som gissat vilka träd som är nr 1 och nr 2. Nr 3 var ju en platan, har man en gång lärt sig att barken flagar av på stammen är det lätt att känna igen.

Några tips om träd nr 1. Förr gjorde man skaften till golfklubbor av detta träd. Trumpinnar och skidor tillverkas ofta - eller kanske mest förr - av detta material. Tillhör familjen valnötsväxter.


Träd nr 1.

Tips om träd nr 2. Vi har ett träd av samma familj som är vanligt här hemma. Vad jag vet äter man inte frukterna av detta träd som man gör med släktingens. Rostade med smör är det väldigt gott.


Träd nr 2 är alltså det lilla trädet som står till vänster om Mirren.

6 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Låter som om nummer 2 skulle vara ett kastanjeträd, inte en hästkastanj som vi har här. Men släktet Castanea är inte släkt med hästkastanjen, som tillhör Aesculusfamiljen (läser jag på wiki).

Golfklubbor vet jag ingenting om, så om jag ska gissa på den måste jag googla först. Och det är ju lite fusk ...

Musikanta sa...

Miss Gillette:
Alldeles rätt gissat. Det är en äkta kastanj - går att googla på så får man upp en fin bild. Hade inte haft en aning om det om jag inte hade läst det på plattan framför.

Vad beträffar träd nr 1 kan jag berätta att plankstek brukade tillagas på detta trä, numera utbytt mot ek som är hållbarare. Ringer någon klocka nu, annars ska jag tala om det för dig. Har bara läst om detta träd i romaner...

Cecilia N sa...

Med de ledtrådarna gissade jag också på kastanj på nr 2.

Men nr 1? Jag drar till med en gissning på släkting till sälg.

Men nu har jag googlat.
Hick. Istället för svälj.

Musikanta sa...

Cecilia N:
Alldeles riktigt :-)!
Kram!

olgakatt sa...

Kom också just fram till ett annat mycket hårt träslag än ek-hickory.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det stod bara Hickory på plattan, men det är väl samma träd. Har aldrig sett detta träd förut men läst om det i böcker. Förr i världen var tydligen mycket gjort av detta träslag, skaft till yxor bl.a. och skidor som jag skrev.
Inga hemligheter längre :-)!