lördag 25 maj 2013

797 Lördagstema - Ödmjukhet och Tålamod.

Eftersom Blogger har strulat har jag inte hunnit med att skriva föregående veckas lördagstema som hade rubriken ÖDMJUKHET utan slår ihop det med det sista lördagstemat för månaden – TÅLAMOD. Det är Olgakatt som har bestämt lördagstemat i maj och jag tackar henne för tänkvärda, om än ganska svåra ämnen att fundera på och skriva om.  Övriga lördagsbloggare står listade till höger i min blogg.

ÖDMJUKHET

Att vara ödmjuk kan vara något mycket positivt samtidigt som det också kan vara negativt.  Åtminstone om man ser till synonymerna.  Det är värdefullt att vara anspråkslös, blygsam, vördnadsfull (till en viss gräns) och from.  Däremot anser jag inte att det är någon positiv egenskap att vara undergiven, underdånig, lydig, foglig och ha skamkänsla som också står som synonymer till ödmjuk.

Som Karin skrev i sitt utmärkta inlägg här, det har gått troll i ordet ödmjukhet. En företagsledare eller politiker som säger att hen är ödmjuk är nog varken särskilt anspråkslös, vördnadsfull eller from. I bästa fall möjligtvis blygsam. Om hen hade varit ödmjuk i den negativa betydelsen hade hen nog inte blivit företagsledare eller statsminister…


Tror inte att denna man var särskilt ödmjuk till sin läggning. Men han har kanske blivit det med tiden.

När Zlatan säger att han är ödmjuk inför en match tror jag inte på honom. Skulle han vara det skulle han inte vara en av världens främsta fotbollsspelare. Men idag verkar det som om nästan den enda betydelsen av ödmjukhet är att inte vara högfärdig, arrogant eller skrytsam eller alltid tycka att man vet bäst.

När jag växte upp fick jag ständigt höra att jag skulle vara lydig, inte yvas över någonting, inte förhäva mig, vara vördnadsfull mot alla tanter och farbröder och foga mig i allt som mina föräldrar bestämde.  Helt enkelt vara ödmjuk. Hade jag varit lite mindre ödmjuk hade mitt liv kanske sett annorlunda ut. Därmed inte sagt att det skulle varit bättre…

Riktigt ödmjuk känner jag mig ibland när jag är ute i skärgården och sitter på en klippa och tänker på att den har funnits i kanske miljoner år och ska finnas i miljoner år efter det jag är död. Då känner jag att min betydelse i universum är så oändligt liten.


Även den gamla eken inger mig sådana känslor av ödmjukhet. Vem vet hur många hundra år den är och hur många människor den har sett gå förbi?

TÅLAMOD

Tålamod är konsten att hoppas läser jag här och det stämmer verkligen.
Att ha tålamod är att kunna vänta och att inte ge upp för minsta motgång.  Att kunna göra om allting från början igen om någonting har gått snett. MM och Mirren är beundransvärda när det gäller att ha tålamod. Jag glömmer aldrig när MM satt i tre timmar och skruvade om samma gångjärn till en garderob innan det blev riktigt bra. Mirren har ett ofattbart tålamod med sina tre barn och blir mycket sällan arg när de bråkar med varandra eller inte gör som hon säger. 


Mirren brukar resa ensam med alla tre barnen på tunnelbanan och byta till spårvagn för att åka till Junibacken och sen hem igen i rusningstrafiken. Då får man inte bli otålig... 

Mitt eget tålamod är mycket varierande. Om jag ska spela något och det blir fel, kan jag spela om det hundra gånger tills det blir rätt. När jag målar är mitt tålamod oändligt. Jag kan måla om en tavla ganska många gånger innan jag fått den som jag vill. När jag ska laga mat däremot har jag inget tålamod alls vilket har till följd att jag ofta glömmer bort vad jag har på spisen för att jag gått för att göra något annat under tiden.  Som väl är står MM för den mesta matlagningen.

Nu är mitt tålamod slut därför avslutar jag inlägget med att tala om vad det blir för rubriker på lördagstemat i juni.

LÖRDAGSTEMA JUNI 2013
1 juni   Sommarplaner
8 juni    Reklam
15 juni  Minnesvärda födelsedagar
22 juni   Midsommar   
29 juni  Halvårskoll

Själv tar jag time out när det gäller lördagsbloggen efter detta.

UPPDATERING:
Den noggranna PettasKarin har naturligtvis sett att det fanns fem lördagar i juni (suck). Inte tänkte jag på det!  Så där ja! Det var inte så svårt att få listan komplett...

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag har förstått att den som säger om sig själv att hen är ödmjuk inte alls är det. Ödmjukhet är en läggning som jag tror att den äkta ödmjuke inte alls vet att hen har - det bara finns. Jag har träffat några som jag har som förebild vad gäller ödmjukhet.

Ofta ofta säger unga kaxiga artister i tv: Jag är så ödmjuk... och så stångas de med armbågarna och tar för sig.

Den ödmjukhet man kan känna inför naturen/livet etc kanske man kan öva sig på att känna inför andra människor? Jag vet inte om jag lyckas... Du vet, det är inte lätt för den perfekte att vara ödmjuk ;)

Tålamod brukar jag be till Gud om. "Ge mig tålamod - men fort!" Jag har inget eget. I jobbet har jag tålamod med barn som inte förstår, men så fort jag lämnar skolan är mitt tålamod borta.

Pettas sa...

Ödmjuk har blivit ett modeord...det är trendigt att vara ödmjuk. Politiker, skådespelare, idrottstjärnor är alla ödmjuka och kanske att de verkligen menar det också..för visst kan man känna sig ödmjuk inför både det ena och det andra. Ett gammalt träd vill man gärna visa sin vördnad, sin ödmjukhet, t.ex..respekt är ett bra ord i sammanhanget.
Tålamod tror jag att man har där man har ett eget intresse, inom hantverk och annat som är A och O för individen men också annars eller inte annars:). Det finns många ansikten på både ödmjukhet och tålamod, precis som med allting i livet.
Tack för dina teman för juni...jag förstod inte om du skulle ta ett uppehåll nu eller efter juni?
Kramar
Karin

Pettas sa...

Nu förstår jag att du tar paus efter midsommar. Såg att den 29 juni är utan temarubrik. :D

Musikanta sa...

Det är ganska lustigt som du skriver. När jag jobbade gick det bra att traggla med barnen i skolan men att läsa läxor med Mirren var urtråkigt. Det är precis som du säger, en del är ödmjuka till sin natur (i den positiva bemärkelsen) en del andra får kämpa för att var det ;-). Jag har i alla blivit bättre med åren...

Pettas sa...

Jag tror nog att du har varit precis som vi andra har varit Ingrid! Varken mera eller mindre men på olika sätt efter våra olika särdrag och intressen. Huvudsaken är att barnen ändå har haft det bra trots oss mammor:). Vi känner alla våra begränsningar och när man jobbar har man inte ork hur mycket som helst eller hur? Jag gick ofta med dåligt samvete, men hade glädjande nog min mor som kunde finnas till när jag själv inte räckte till vad gällde både tålamod och tid.
Ha en fin helg!
Kramar!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Jag hoppas att du såg att jag hade uppdaterat och att listan nu var fullständig. TACK för att påminde mig om att det fanns ytterligare en lördag i juni. Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli fem rubriker när det bara var 30 dagar i månaden, haha!
Den här helgen har börjat fint, ska berätta om det i nästa inlägg.
Kramar från Ingrid som också önskar dig en skön helg.

Musikanta sa...

PettasKarin:
Hade jag fått leva om mitt liv hade jag definitivt varit en bättre mamma med den erfarenhet jag har nu. De har blivit bra ändå, trots alla fel som jag gjorde som ung 22-årig mamma.

Jag hade också hjälp, inte av min egen mamma som bodde långt hemifrån, men av farmor när det körde ihop sig helt.

Jag var 41 när Mirren föddes. Då hade man lärt sig en del under tiden. Och sen var MM en mycket omtänksam pappa och tog helt sitt ansvar som familjefar till skillnad mot exet som var en levnadsglad student och absolut inte mogen för familjelivet...
Kram igen!

Karin sa...

"Tålamod är konsten att hoppas." Det var en intressant definition som jag tycker att jag känner igen. När man håller på och håller på med något som verkar hopplöst, men men testar ändå ännu ett sätt att lösa problemet. Och ett till. Och ett till. Envishet och hopp i förening gan få den mest otåliga att visa lite tålamod.

Kul junitema!

Musikanta sa...

Karin:
Jag tyckte också att det var en bra förklaring. När man väntar på någon person så hoppas man ju att hen kommer så småningom t.ex.
Roligt att du gillade junitemat.
Ingrid

Pysseliten sa...

När jag tänker på det efter att ha läst ditt inlägg inser jag att tålamod och envishet ibland kommer tillsammans. Intressant att jag känner mig helt tålamodsbefriad, men kan gå ganska långt för att driva igenom ett "omöjligt" projekt. Nu måste jag fundera lite till på det. Vad är den stora skillnaden?

Musikanta sa...

Pysseliten:
Om man klickar på synonymerna till tålamod får man fram ihärdighet. Klickar man på ihärdighet får man fram envishet - så visst är det bara olika sidor av samma mynt :-).
Jag tror inte att det är så stor skillnad egentligen...
Tål att diskutera.
Ingrid

gnuttan sa...

Visst känns det som ett modeord alltid, ödmjukhet. Som vissa valt att tolka lite till egen fördel kan man väl säga. Och visst är det lustigt att man i vissa hänseenden har massor av tålamod och i andra nästa ingen. Att behålla ron och tålamodet med tre små knatar är beundransvärt många gånger.

Gnuttan sa...

Och tack för nya teman!

Musikanta sa...

Gnuttan:
jag tycker det räcker med en unge i taget :-). Hade själv nästan 6 år mellan mina äldsta barn och 13 tills Mirren kom. Hon är verkligen ett fantastiskt exempel på tålmodighet.
Visst är det konstig att man har hur mycket tålamod som helst med vissa saker och inget alls när det gäller något annat.
Ska bli spännande att se vad ni kommer att skriva om i juni!
Kramar från Ingrid