måndag 6 juni 2016

1284 Trädgårdsarbete

Man lär sig en hel del genom att blogga och får dessutom en massa tips. Som t.ex. att man kan sätta potatis i en tunna eller kruka, som min bloggvän Hans i Hjo tipsade om för en tid sen. Jag hade en stor blomkruka över sedan jag sått dill och persilja i några stycken och tänkte att jag kunde sätta en potatis i denna för att se hur det blev. Jag har aldrig tidigare satt potatis i vår trädgård.


Vågade bara pilla ner en enda potatis - tänkte att det måste få plats med många små sådana också. (Bilderna går att klicka större.)

Till min stora glädje har det vuxit upp några små gröna blad så det kanske blir några egna potatisar till hösten att skörda. Inspirerad av detta kom jag att tänka på mina små land på västsidan av huset där aldrig någonting annat har växt utom gräslök och tistlar. Kanske jag skulle peta ner några potatisar där också?


Mina fyra små trädgårdsland innan jag gav mig på tistlarna med en spade.

De små trädgårdslanden visade sig vara sorgligt försummade - inte så ofta jag är på den sidan av huset. Men det tog inte så lång tid med hjälp av en spade att gräva bort alla tistlarna. Kent var mig behjälplig med att välja ut lämpliga potatisar från potatispåsen som jag kunde sätta ner i de små fyrkanterna. Nu är det bara att vänta och se och att vattna om det blir för torrt. Jag har för mig att man måste kupa potatis också men det får man väl se när blasten väl har kommit upp.


Det tog inte många minuter innan det blev så här fint - jorden var mycket lucker och tistlarna hade inte fått så mycket fäste. Två potatisar i varje avdelning. 

Om några veckor ska jag fira jämn födelsedag. Visserligen blir det bara ett enkelt kalas med de allra närmaste men förhoppningsvis blir det vackert väder så man kan sitta ute och äta. Innergården är också i sorgligt skick så där behövde det också göras krafttag. För att få bort de värsta maskrosorna var Kent tvungen att lyfta upp de tunga plattorna, annars brukar det räcka med att skrapa mellan dem med en färgskrapa.


Före...

Mossan är ett annat kapitel. För några år sedan använde vi vår vanliga högtryckstvätt för att ta bort mossan på plattorna. Det hade till följd att vi fick byta vårt stora vardagsrumsfönster eftersom det hade stänkt vatten som sipprat in mellan rutorna, som inte går att öppna. Det kostade många tusenlappar. Vi får se om vi vågar använda den nya högtryckstvätten som vi köpt och som man kan sätta en kåpa på.


Efter...

18 kommentarer:

Tredje året i Hjo sa...

Vi är ungefär samma sorts potatisodlare. Jag har två tunnor och mindre potatisland. Men det räcker, resten får man köpa av proffsen. Lycka till med tunnan!

olgakatt sa...

Förutom ett litet vanligt potatisland experimenterar jag ännu en gång med potatis i kruka. Blasten ör gigantisk så jag misstänker att det blir som sist - det blir bara spelkulor i jorden. Hoppas du har bättre tur. I landet brukar det bli bra skörd men krukan skulle ju bli tidigare. Ska kolla till midsommar.
Maken högtryckstvättade en gång terassen när jag var bortrest. Det lär han aldrig göra om. Visserligen behövde vi inte byta fönstren men det tog flera år att få bort alla spår från fasaden och fönstren och all gyttja som samlats kring rabatten i mitten där det ligger sjöslipade stenar.. Dessutom gillar jag mossan i skarvarna mellan stenarna, det är dekorativt. Den som växer ovanpå stenarna skrapar jag bort med ett skarpt järn nån gång vart tredje år.

Pettas sa...

Din lilla potatisplanta i krukan ser ju hur fin ut som helst. Du får säkert potatis till hösten.
Jag har gjort som Olgakatt, odlat midsommarpotatis i kruka, men troligen blir det för mig som för henne med tanke på blastens storlek. Nå, snart kan vi konstatera faktum, hur det egentligen blev.
Jag har satt ett tjugotal potatisar i landet. Det finns inget godare än egenodlad potatis. Att bara gå ut och ta upp vad som behövs för middagen är en lyx om något. Kupa jorden måste du säkert, för att få lite mera potatis. Viktigt är att solen inte når knölarna, för då blir de gröna och giftiga. Viktigt att täcka med jord ordentligt.
Här åker högtryckssprutan fram så småningom. Jag tar allt i den ordning jag hinner med i år, då jag också får sköta om Uffes sysslor i trädgården. Hinner jag inte så går det säkert det med. Klagar någon så kan de få göra jobbet åt mig :)
Lycka till med odlandet och städandet!

Annika sa...

roligt med matplantor! Potatis i kruka låter som ett bra concept. Vi försöker också tämja vår vildvuxna trädgård - med väldigt blandade resultat. Känns som ogräset växer tillbaka över natten....
Kram

Musikanta sa...

Hans:
Det ska bli spännande att se om det tar sig. Tack för tipset med tunnan!
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Det blir väl till att skrapa då. Men vi kanske ska försöka med högtrycken (med kåpa) mot en vägg där det inte är några fönster. Eller får väl mossan vara kvar, den lyser grönt och fint efter regnet.
Ingrid

Musikanta sa...

Pettaskarin:
Tack för uppmuntrande kommentar. Även om det bara blir spelkulor, som Olgakatten skriver så kan man väl koka dem också. Ska se upp med jorden.
Egentligen är det ju inte så viktigt om det är mossa på varannan sten - det är ju ingen som bryr sig mer än jag...
Kram från Ingrid och jobba inte ihjäl dig!

Musikanta sa...

AnnikaCA:
Vi har styv lerjord här så det brukar inte vara något annat som växer än ogräs. Men jag har haft lite tur med det som jag sått i krukor. Det finns ju det som är roligare än att vara ute och rensa ogräs. Har lite svårt att skilja på vad som är vilket också om du förstår vad jag menar.
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Vad roligt att du får fason på potatisarna i kruka. Vi har här i Spanien haft potatis i krukor i ett par år och alltd fått en del . Ingen stor skörd med dock lite gott till sillen. Även hemma i Stockholm har vi potatis i krukor på balkongen och dte har också fungerat med en skörd på 15-20 potatis.
Kul att du även satt ut dem i landet.
Ja, att ha hus och trädgård är ju inte bara att slå sig till ro. Minns frpn tiden vi haft hus. Men nu är vi så nöjda med lägenheten mitt på Söder vid kanalen. Bara att stänga dörren. Och inget jobb i en stor trädgård för det har jag gjort klart. Men trädgårdar tycker jag om , men inte jobbet.
Bra jobb där bland maskrosorna och vilken skillnad det blev.

Satt just i kväll och tittade på nationaldagsfirandet från Skansen och såg att Lilla Akademien var med i ett par nummer och barn från ca sex år och uppåt, så kanske var dina barnbarn också med och sjöng.
Jag tittade men inte helt lätt att se. Fanns flera ljushåriga...
Missade dett quiz men komme rigen nästa gång.
Kram!

Annika sa...

Hoppas det blir ngra knölar. Kul att testa iaf.
Ja, man får ständigt jaga ogräs. Alltid.
Kul med rensad uteplats :-)
Roligare att sitta där nu kanske?
Kramar!

Bloggblad sa...

Vi skvätte vatten - med rengöringsmedel i - när vi tvättade målningen på de vita altanvähgarna. Läste inte det finstilta, att den kunde fräta på glas, så våra altanfönster ser alltid ganska otvättade ut... Dyrt och krångligt att byta. Så jag försöker vänja.

Karin sa...

Men kära nån, var ska detta sluta! Du tycks ha kommit upp i odlaråldern – för det sägs ju att det är omöjligt att intressera ungdomar för trädgårdsarbete, men när de väl blir medelålders, eller så, då blir det spaden i jorden!

Och fint blir det ju, när man rensar upp lite, för att inte tala om Kents stordåd med plattorna på innergården!

Gunnel sa...

Spännande med potatisodlingen. Hoppas det räcker i varje fall till en middag. Så kul att förbereda en födelsedagsfest. Det är det roligaste som finns och speciellt när det gäller jämna födelsedagar. Kram

Musikanta sa...

Ditte:
Skulle också önska ibland att jag bodde i en lägenhet - åtminstone på sommaren när det är så mycket att göra i trädgården. Men eftersom jag spelar piano varje dag och ibland sent på kvällarna är det inget alternativ. Jag förstår, av dina bilder, att du aldrig vill flytta ifrån en sådan lägenhet med en så underbar utsikt som ni har!
Ska titta på inslaget på TV. Hade mina barnbarn varit med så hade jag naturligtvis fått reda på det :-). Kanske var de lite äldre?
Kram tillbaka

Musikanta sa...

Annika:
Ja, det känns definitivt bättre att sitta där än tidigare. Hoppas det håller sig i några veckor tills jag ska ha födelsedagskalas. Mossan får nog sitta kvar sen jag läste Olgakatts kommentar...
Spännande att se om det blir några små potatisar till hösten.
Kramar tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Bloggblad:
Vilken otur! Påminner mig om att jag måste tvätta fönster endera dagen. Jag höll på att bli galen över att se mina stora vardagsrumsfönster helt dimmiga. Som om jag inte tvättat dem sedan vi flyttade in 1990. Så högtrycket och mossan får nog vara.

Musikanta sa...

Karin:
Jag blev inspirerad av Hans i Hjo som satte potatis i en tunna. Tänkte att en kruka kunde väl gå bra det med. Ser att det är många andra som också prövat på detta.

Nej, i någon odlarålder kommer jag aldrig. Det var de enda spadtagen jag tar i år, men det var faktiskt inte så svårt. Men jag brukar plantera blommor i krukor och lådor för att det ska se något så när ut i trädgården. Jag ska ju ha kalas om några veckor så då måste jag både städa inne och ute...
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag vet inte om jag tycker det är så kul just att förbereda ett födelsedagskalas men det är väldigt roligt när det väl är gjort. Jag ser fram emot att träffa alla mina barn och barnbarn också - det är sällan vi ses tillsammans.
Kram tillbaka