tisdag 23 juli 2013

823 - Grattis Emma

Det här blir inte något längre inlägg eftersom jag är helt slut efter åtta timmars sysslolöshet på Lilla Kanalmagasinet. Kan tänka mig hur expediterna i klädbutikerna känner sig efter en hel arbetsdag. Och de får inte ens sätta sig ner!

Jag har visserligen med mig en bok, men så fort det är lugnt och jag satt mig ner för att läsa i den, kommer det ett nytt gäng in för att titta på tavlorna och då måste jag hoppa upp och se glad ut och hälsa välkommen eftersom jag sitter närmast dörren.

Inga tavlor sålda idag - folk är mer intresserade av Smultronstället där man har 45 minuters kö varje dag för att komma in och äta dyr glass. Påstår Bloggblad i alla fall. Det ligger mittemot Slussen så man slår två flugor in smäll, så att säga.  Men Emma ska grattas i alla fall. Här är hon.


Emma är egentligen en lampa. Men den har förmodligen varit trasig sedan ett tiotal år tillbaka som väl är. Annars hade hon varit svedd vid det här lagen.

När jag växte upp var det bara gamla tanter över 80 som hette Emma. Dessutom var det en särskild sorts fåtölj som hade det namnet, men det kommer väl ingen ihåg idag. Numera hör det till de vanligaste flicknamnen. Namnet kom hit på 1760-talet från tyskan, läser jag i husorganet. Hela 48000 tjejer har det som tilltalsnamn. Att jämföra med Clarissa, som bara 130 heter i hela Sverige. Så lilla Lissan har ett mycket unikt namn, åtminstone idag. Trots populariteten ligger Emma först på 21:a plats i namnstatistiken. Den toppas av Maria, Anna, Margareta och Elisabet.

10 kommentarer:

Gunnel sa...

Så många vackra dockor du har. Hur många har du egentligen?

Åsa Käfling sa...

Jag tror att bakgrunden till Smultronställets popularitet grundar sig i att det är en aktivitet man som barnfamilj ge sig på. Kanalmagasinet fungerar inte fullt lika bra med barn... Sedan tycker jag också att Smultronstället har fått oförtjänt gott rykte, men sen har jag ju (som bekant) en oplockad gås med dem :-) M&P

Karin sa...

Visst är det intressant hur olika namn återkommer med ett par generationers mellanrum. Mormor hette Emma och det gör systerdottern också. Och när de ropar in barnen på dagis kunde det lika gärna vara upprop på ålderdomshemmet (eller dagens motsvarighet, vad det nu kan heta – serviceboende?)

Bloggblad sa...

Jag minns den första Emma jag träffade - en stackars treåring som hade fått detta kärringnamn. Åh, vad jag tyckte synd om henne.

Två kulor för 26:- får man i Nya kanalkiosken bredvid S-stället (de har också en del tjusiga uppläggningar för några pengar till) och sen kan man sitta på kajen och titta på samma människor som de som sitter mittemot på S-stället.

De var i tv på 70-talet och gjorde fina glassuppläggningar i nåt Café-Norrköping-typ-program. Efter det fick de börja bygga om, för folk ville dit och äta - och sen har det rullat på. Populariteten har ökat för varje år, så det är nog lite kult att gå dit.

Musikanta sa...

Gunnel:
Jag har tre till - Isabelle, Clarissa och Mirren.
KramMusikanta sa...

Mirren:
Du kan ju läsa Bloggblads kommentar.

Vi har aldrig satt våra fötter på Smultronstället sen dess, och inte tidigare heller förresten. Att stå i kö i en timme i gassande sol för att äta dyr glass är inte lockande. Konstigt nog gör t.o.m. barnfamiljer det...
M&P

Musikanta sa...

Karin:
Jag tror att det är tre generationer emellan. Finns inga Barbro och Kerstin eller Lena bland dopnamnen på små flickor - möjligen som andranamn. Karin däremot förekommer ibland.

Det heter äldreboende numera om man ska vara korrekt. I serviceboende bor man i egen lägenhet men kan få hjälp till det som man behöver av personal som ständigt finns till hands.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Emma, Elsa, Lovisa eller Ella var helt otänkbara namn i slutet av 50-talet när vi döpte Anna. Även Anna var mycket ovanligt.

Jag tror också att många går dit bara för att säga att de varit där...

Bloggblad sa...

Är du lika trött efter stängningsdags eller har du vant dig? Jag kanske måste komma och titta till dig när jag kommer hem. Om jag hinner.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det har varit strul med Blogger, jag har haft väldigt svårt att komma in på min eller andras bloggar. Det enda som funkar är FB. Därför har jag inte kunnat svara tidigare.
Jag är något piggare, men inte mycket. Förmodligen beror det på denna (hemska) värme. Är man ute i skärgården eller ute på sjön, fläktar det alltid, men i stan och här hemma är det olidligt. Jag är ständigt genomblöt och kladdig om händerna.

Kent älskar värme och vill inte ha AC:n på hemma heller. Åtminstone har han det som ursäkt...
I