fredag 19 juli 2013

818 - Sara

Får jag presentera den första av mina fruntimmer - lilla Sara. Hon fick tillsammans med många systrar följa med hem från Värmland i början på juni.


Porslinsdockan Sara. (Bilden går att klicka större.

Sara var patriarken Abrahams fru trots att hon var hans halvsyster. Hon är känd från Bibeln för att ha fått en son - Isak - vid nittio års ålder. Själv levde hon tills hon var 127 år står det i första Moseboken i GT.

Min lillebror tyckte att jag skulle uppkalla Mirren efter Sara eftersom jag var över 41 när Mirren föddes. Men eftersom jag redan, när sonen Kalle kom till världen 1964 - på den tiden kunde man inte veta vilket kön barnet skulle få innan det föddes - hade bestämt att barnet skulle heta Åsa om det blev en flicka, så fick det bli Åsa 1977 i stället.

När jag var liten var alla Saror mycket gamla tanter med knut i nacken. Namnet började användas här i mitten av 1400-talet läser jag i NT. Som alla vet har det fått ett uppsving, som så många andra gamla namn, nu för tiden. Det finns, fortfarande enligt NT, 63900 som heter Sara och 42600 som har det som tilltalsnamn.

3 kommentarer:

Suss sa...

Jag läser ikapp lite här hos dig och måste säga att dockorna är väldigt fina, men jag antar att man ska njuta av dem genom att titta på dem, inte leka? Kram!

Musikanta sa...

Suss:
Kommentar några år försent. Jag har alla dockor i ett vitrinskåp.
Kram

Eleonora sa...

O jag älskar denna lilla skönhet! 😍💕