måndag 16 september 2013

837 Stockholmsbesök i september

Nu är det några dagar sedan jag kom hem från Mälarhöjden i Stockholm där jag varit barnvakt några dagar. Både Mirren och Mirrmaken var i Warszawa samtidigt, fast på olika konferenser och bodde även på olika hotell! Farmor och farfar tog hand om fyraårige Caspar och tvååriga Clarissa och jag om sexårige Casimir. Han har just börjat i förskoleklass och behövde följas till skolan och hämtas på eftermiddagen.

Han cyklade i förväg med blixtens hastighet, men väntade snällt på sin mormor vid övergångsstället på gatan. Det enda jag behövde göra var att gå in och pricka av honom på en lista. Ordning och reda på den skolan.


Casimir på hemväg från skolan. (En del av bilderna går att klicka större.)

Det innebar att jag hade hela dagen ledigt. I onsdags hade jag stämt träff med min bloggvän Eleonora, som hade besökt oss i Söderköping under Gästabudet. Här har jag skrivit om det. Som vanligt var det alltid lika trevligt att träffa henne och vi började med att äta lunch på Åhléns restaurang, som serverade en alldeles utomordentligt god laxpudding som dagens rätt till ett hyfsat pris.

Efter det gjorde vi sällskap till Kreatima där jag fyllde på mitt färgförråd. Sedan gick vi Drottninggatan fram till Gamla Stan och Storkyrkan där jag ville se några änglar av en polsk träsnidare. De var till försäljning i Storkyrkans affär men kostade lite för mycket att inhandla efter min sejour på Kreatima.


Många turister fortfarande i Gamla stan.


Bilden har Mirren tagit.

Sedan visade mig Kerstin alias Eleonora Finska kyrkan och den fina innegården bakom den. Hon är ju gammal stockholmska och vet mycket om Gamla Stan. Själv har jag bott på Järntorget i ett och ett halvt år, men aldrig vetat om att Finska kyrkan fanns mitt emot slottet. Inte heller visste jag att landshövdingen och hovet bodde i husen bredvid.


Finska kyrkan ligger mitt emot slottet. Huset till vänster tror jag är residenset som håller på att renoveras.


Kerstin framför Den lille järnpojken - Sveriges minsta staty - av Liss Eriksson.


Närbild av den lille pojken som brukar få en halsduk på sig när det är vinter. Nu låg det ett Mariekex under bordet.


19954-55, när jag bodde på Järntorget i Stockholm fanns inte statyn av Evert Taube eftersom han fortfarande levde då. Från huset hade jag utsikt över Den gyldene freden. 

På torsdagen åkte jag till Skärholmen där jag brukar gå och klippa mig när jag är i Stockholm. Salongen heter Clipso och ligger alldeles intill ingången när man kommer från tunnelbanan. Det är bara två hållplatser från Mälarhöjden och i Skärholmens centrum finns massor av affärer och varuhus.  Men behöver inte åka in till city för att hitta snygga kläder eller väskor t.ex.


Skärholmens centrum.

Clipso har Drop in och duktiga unga (och snygga) frisörer. Dessutom sparar jag en rejäl slant på att 
klippa mig där. För en ordinarie damklippning tar man 290 kr, men jag som är pensionär betalar bara 240 kr. Som hittat. Schamponering ingår om man önskar. Jag överger naturligtvis inte min fina damfrisering Hårlocken i Söderköping för den skull…(Haha, jag vet att Julia på Hårlocken läser bloggen!)


Sargon, som klippte mig och jag i lite kortare frisyr.

På kvällen lade Casimir och jag pärlplattor. Han är duktig på att lägga pärlor efter ritning. Han gjorde ett flygplan och jag en fjäril. Flygplanet blev exakt efter ritningen, men jag glömde förstås att fotografera den så här kommer en bild av en annan komposition, en drake. Den har han gjort efter egen ritning. Casimirs egenhändigt komponerade drake.


Casimir är en fena på att klättra...

17 kommentarer:

Bloggblad sa...

Snygg frisör och snygg frisyr!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Håller med om båda sakerna!

Karin sa...

Så trevligt mer lite Stockholmsvandringar igen! Jag håller just nu på och planerar en tur till Marabouparken, som du tipsade om förra året. Vad skulle vi Stockholmare göra utan tips från tillresande, pålästa besökare!

Spännande med Casimirs skolstart!

Musikanta sa...

Karin:
Det är nog fint i Marabouparken så här års också. Skulpturparken är också fin. I det här fallet med den lille pojken var det Eleonora som visste.

Jag gick mest fram och tillbaka från Gamla Stan till Jarlaplan och Enskilda Gymnasiet på den tiden jag bodde på Järntorget. Satt också ofta på ett fik i hörnet mitt emot ingången till Storkyrkan som nu är en antikvitetsaffär.

Kom och tänka på det när jag läste en artikel i NT om Lasse Söderberg och poeten Paul Andersson som ofta var där också.

Pettas sa...

Så fin den lille pojken är!:) Bedårande i sin litenhet.
Fin blev du också!

PettasKarin

Eleonora sa...

Tack för inlägget - så trevligt vi hade, det har vi ju alltid!!
(Landshövdingen bor i eget hus och hovanställda + andra bor på Slottsbacken 2.)

Jag tycker du blev jättefin i håret. Och killen/klipparen är ju värd en resa dit! Jag måste också korta mitt hår - få se om det kan bli Skärholmen.

Har haft mysigt i Dalarna och om det ska jag försöka få ihop ett inlägg.

Ha det gott söta vännen och stor kram!

olgakatt sa...

Julia har säkert förståelse för din svaghet för den söte frisören! Och bra klippt blev du ju också.

Pytteskulpturen är för rolig!

Musikanta sa...

PettasKarin:
Ja, det var roligt att Kerstin visade mig honom. Jag tyckte också att jag blev fin men Kent sörjde eftersom han älskar lååååångt hår. Men jag är ju inte 25 längre...
Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Alldig lika roligt att träffa dig. Som vanligt inte en sekunds tystnad...
Det finns en klippare till som är minst lika duktig och snygg. Han klippte mig förra gången.
Ser fram mot ditt inlägg från Dalarna.
Varm kram tillbaka.

Musikanta sa...

Olgakatt:
Jag faktiskt inte dit BARA för frisörens skull. Jag vet att killarna där är skickliga eftersom jag klippt mig där tidigare. Säkert också tjejerna som arbetar där. Alla är mycket trevliga och tillmötesgående.

Den lilla skulpturen uttrycker så mycket. Skulle kunna vara mitt sexåriga barnbarn.
Ingrid

Ölandsvindar sa...

Det var en riktig snygging till frisör och han ser dessutom trevlig ut.Det finns mycket fint att upptäcka i Stockholm, men faktum är att jag inte alls längtar dit fast jag är född söderböna. Möjligen kan jag sakna Konserthuset. Jag kände det lite extra mycket när jag såg kungakonserten i veckan som gick.
Kram /Kerstin

Musikanta sa...

Kerstin:
Även om man bor i Stockholm är det ett företag att ge sig iväg på något evenemang på kvällen. Inte kul att åka buss eller tunnelbana sent på natten och dyrt att parkera bilen.
Min frisör kunde platsa som mannekäng för Dressmans...
Kram

Åsa Käfling sa...

Det verkar som att både du och Casimir hade det väldigt trevligt! Hoppas på snart återbesök. M&P

Musikanta sa...

Längtar efter er!
M&P

Annika sa...

Vi gick säkert om varandra eftersom vi var i Sthlm samtidigt.
SYND att vi inte kunde ses en snabbis.
Nu är jag tillbaka i USA och bloggen är återuppväckt.
Du verkar ha haft det fint i Sthlm med dina barnbarn. Snygg blev du i håret. OCH ja, mkt söt frisör :-)
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Så synd att vi inte visste det. Det hade varit jätteroligt både för EleonoraKerstin och mig att få träffa dig irl. Vi hade säkert haft massor att prata om. Du får höra av dig lite innan nästa gång du kommer till Stockholm.
Kramar från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Så synd att vi inte visste det. Det hade varit jätteroligt både för EleonoraKerstin och mig att få träffa dig irl. Vi hade säkert haft massor att prata om. Du får höra av dig lite innan nästa gång du kommer till Stockholm.
Kramar från Ingrid