söndag 3 november 2013

857 Lundsbergs skola 1924

Hittade en intressant artikel i Bonniers Veckotidning nr 42 1924 om Lundsbergs skola. Den kommer här. Det går att klicka bilden större så att det blir lättare att läsa.


Intressant är att läsa att Lundsbergs skola var ett ställe där föräldrarna placerade sina pojkar efter att de misslyckats i den vanliga skolan och att gossarna även "fick ombesörja rengöring av gårdsplanerna, inbärande av ved m.m."  

6 kommentarer:

Eleonora sa...

Intressant.
Viljan var ju god av Olsson men med tiden har ju mycket av de kriterier som skapades urholkats.

olgakatt sa...

Ordet 'disciplin' kan få en att rysa i såna här sammanhang. Det brukar vara täckmantel för något helt annat.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det är väl tur det. Men tyvärr är det ju mycket som finns kvar.
Kram från IngridMusikanta sa...

Olgakatt:
Jag håller med dig helt och hållet. Hoppas att skolan har tagit till sig av kritiken och blir bättre på att stävja mobbningen av de yngre eleverna.
Ingrid

Karin sa...

Undrars om det där ombesörjandet av rengöring av gårdsplanerna, inbärande av ved m.m sköttes av ALLA gossarna, eller om det redan då fanns någon slags arbetsfördelning. Instämmer verkligen i din förhoppning att de får stopp på trakasserierna.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, det kan man ju verkligen undra. DET stod det inte något om. "Här skulle det fostras ett fysiskt härdat ungt släkte." Undrar hur det gick för de små pojkar som hade det svårt med gymnastiken och idrotten och kanske var mer konstnärligt lagda? Jan Guillou har väl skrivit om det...