tisdag 12 november 2013

859 Besök på Junibacken

Jag är barnsligt förtjust i Junibacken, så när Mirren föreslog att vi skulle gå dit med alla de små barnbarnen förra onsdagen när jag var uppe och hälsade på, blev jag glad. Det är en stor lycka att än en gång i sitt liv få uppleva t.ex. Lucia på förskolan, olika lekplatser, barnkonserter och barnteater, museilek och pyssel och målning på Kulturhuset. Och vara med på Junibacken och åka tåget genom Astrid Lindgrens värld för fjärde eller femte gången.


På väg till Junibacken. (Bilderna går att klicka större.)

Det är ett äventyr att åka tunnelbana med en sexåring, en fyraåring och en tvååring och sedan byta till spårvagn till Djurgården – åtminstone i rusningstid. Barnen skötte sig fint men Lissan ville inte sitta i vagnen på hemvägen utan protesterade högljutt. Hon är beundransvärd, Mirren, som ibland åker ensam med alla tre.


Tåg som går runt i en liten tunnel och som behöver skjuts. Casimir skjutsar Lissan.

På Junibacken var det en ny utställning som bygger på Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå. Som vanligt var utställningen helt suveränt uppbyggt med polisstation, kyrka, bank och många andra hus.


Hus som man gå in i och bio i bakgrunden, där man kan köpa biljetter till aftonens föreställning.


Kyrkan mitt i byn. Härlig rutschkana bredvid.


En bok handlar om kyrkmysteriet. Här kan man döpa sina dockbarn om man känner för det.Bara att kunna gå in i ett litet hus och öppna och stänga fönster är roligt, tycker Lissan.

Vi kom dit vid halv elvatiden och hann med tre teaterföreställningar och en sångstund, lunch och glassätning innan vi åter tog spårvagn och tunnelbana hem till Mälarhöjden vid femtiden när de stängde.


Här bakar bagarna bokstäver. Caspar och Casimir längst fram till vänster.


Lissan och Casimir på Pippis häst.


Orken tog plötsligt slut för Lissan.

  
När det vankades glass blev Lissan pigg igen. Caspar hittar alltid en flickvän varje gång han är på Junibacken. Här konverserar han med Ebba.

11 kommentarer:

Gunnel sa...

Härliga äventyr med barnbarnen. Man ser och upptäcker mycket mer spännande saker tillsammans med barn.

Musikanta sa...

Gunnel:
Ja, det är precis det jag menar. Så många museer som jag har varit på tillsammans med barnbarnen hade jag väl aldrig gått på själv. Men Stockholm är ju i särklass när det gäller utbud för barn!
Kram

Bloggblad sa...

Vilket tålamod ni har, både du och Åsa. Inget gör mig så sömnig som museum av alla slag. Spelar ingen roll om det är både roligt och intressant.

Men kanske skulle vi ha behövt ett ställe när våra barn var små? Kan inte minnas att det fanns mer än enstaka lekparker.

Musikanta sa...

Bloggblad:
De har många visningar för barn - det är väldigt intressant. På medelhavsmuseet fick de t.ex. göra mumier - spännande. Och på Nationalmuseum fick vi leta upp grejor i tavlor, drakar, änglar, etc.etc. Sen har nästan alla museer någon form av skapande verksamhet på helgerna.

Lekparkerna uppe i Stockholm är också små underverk. Det senaste tillskottet på Söder är byggt på P.A. Fogelströms romaner "Mina drömmars stad". Åsa kommer inte ihåg att vi någonsin var på någon lekpark när hon var liten, stackars barn. Det är väl det hon tar igen nu :-)!

Karin sa...

Kul med LasseMaja-temat! Ska ta dit åttaåringen som gillar LasseMajas detektivbyrå. När jag hon undrade om nobelpriset berättade jag om litteraturpriset och då ville hon veta vad litteratur egentligen är och jag började förklara. "Jaha", sade hon "som LasseMajaböckerna!" Jo, ungefär så, faktiskt!

Mirren sa...

Musikanta: Tack för bra inlägg och trevliga bilder! M&P

Bloggblad - jag försäkrar att du inte skulle bli sömnig ifall du fick låna mina tre vindlingar - museum eller inte :-).

Karin: Ett tips är att gå dit en onsdagsförmiddag, precis när de öppnar. Helger och fredagar undviker jag. Utställningen är väldigt välgjord och tycker man om LasseMaja så är den ett måste. Vi har gjort motsatt runda - börjat på Junibacken och fortsatt med att läsa böckerna.


Musikanta sa...

Karin:
Åsa glömde att tala om att det är billigare att gå till Junibacken måndag-onsdag. Jag skaffade mig ett årskort för 245 kr. Då får jag gå dit de dagarna hur mycket jag vill på ett år!

Jag är säker på att din åttaåring skulle uppskatta ett besök där. dessutom var det en teaterföreställning om en monsteragent som var lite "läskig". Jag har för mig att den var kl.11 och även senare på eftermiddagen.

Musikanta sa...

Mirren:
Det var väldigt roligt att få se utställningen - jag går gärna dit igen. Det lilla huset på bilden var väl fängelset, antar jag. Såg att fönstren var försedda med ett sorts galler. Det låg ju dessutom mitt emot polisstationen.
M&P

Eleonora sa...

O så mycket trevligt ni har gjort. Fina bilder visar du också. Dom ser så goa och rara ut dina små barnbarn.

Tack för ditt besök. Tiden gick bara för fort - som alltid när vi ses. Och tack igen för den vackra broschen!

Massor med kramar till dig o Kent.

Annika sa...

Det är verkligen SÅ fint på Junibacken. Jag har inte varit där på åratal, men när K var liten var vi där varje ggn vi var i Sverige.
Ett underbart ställe att besöka.
Förstår att dina barnbarn älskar det.
Du är en toppenmormor. Så fint att de har dig!!
Undrar när jag kommer till Junibacken nästa ggn? När jag får barnbarn kanske, hahahahaha!!!!
Kramar!!!!

Musikanta sa...

Annika:
Jag hoppas att det dröjer ett tag i alla fall tills du får barnbarn, haha! Men tiden går så fort och
Junibacken finns säkert kvar när den tiden kommer. Man kommer säkert att bygga ut också så oerhört populärt som stället är.

Jag hänger med på allt vad barnbarnen gör - det är så roligt. Sen har ju Åsa och jag alltid trevligt tillsammans också.
Kram från Ingrid