måndag 25 november 2013

866 Mer från Bonniers Veckotidning 25 november 1928

Idag är det exakt 85 år sen Bonniers Veckotidning nr 48 kom ut. Den stora nyheten denna vecka var bröllopet mellan greve Folke Bernadotte och amerikanskan Estelle Manville. Brudgummen med bröllopsfölje avseglade alltså en fredag sent i november 1928 till Amerika med fartyget Gripsholm. Bröllopet skulle äga rum i det Manvillska palatset, Hi-Esmaro, i Pleasantville.


Folke Bernadotte på väg till Amerika för att gifta sig med Estelle Manville. Bilderna går att klicka större så att man kan läsa texten.


Tidningen innehåller som vanligt annonser om skönhetsmedel och bilar. Även förmiddagsklänningar av senaste snitt får en helsida. Konstreportage och långa recensioner av filmer finns också med. Om operans program den här veckan har jag skrivit tidigare


Ovan det Manvillska palatset i Pleasantville. Nedan porträtt av Estelle Manville.


Elsa Bernadotte som reste med Folke Bernadotte till Amerika gifte sig sedermera med Hugo Cederberg, som var aktiv i motståndsrörelsen under andra världskriget. Hon blev över 102 år och är hittills den som uppnått den högsta åldern av kungligheterna i Sverige.


Följde med gjorde också kronprinsen, prins Sigvard, prins Gustav Adolf och prinsessan Ingrid.


Kanske prinsessorna och grevinnorna (bröllopsföljet bestod bara av högadliga personer) hade packat ner några sådana här klänningar i bagaget?

Annars var det tydligen ute att vara blondin. Kan det vara Estelle Manville som påverkat hårmodet och hårfärgen? Det slår mig när jag ser alla porträtten i tidningen hur lidande alla modellerna ser ut. Det är sällan man ser ett leende för att inte tala om att någon skrattar. Möjligen ser man lite grand av tänderna på brudarna på bröllopsfotona.


Några annonser till sist. Ännu har jag inte hittat några annonser för svenska bilar - Volvo kom väl inte igång förrän långt senare. Det här är den första annonsen för franska bilar som jag har hittat. Hittills har det bara varit amerikanare som varit aktuella. 


Och så lite julklappstips.Det här är den enda annonsen i tidningen som påminner om att det bara är en månad till jul. Man började inte fira jul på den tiden så tidigt som vi gör... 

14 kommentarer:

Gunnel sa...

Modellerna ser ut ungefär som nu. Ingen verkar glad. Förstår inte varför det måste vara så dystert. Mode är ju fest och flärd och då ska man väl vara glad?

Musikanta sa...

Gunnel:
Då har du inte sett modellerna i postorderföretaget Åshild, som jag handlar underkläder från ibland. Där finns det inte en tjej som inte skrattar. Men så har ju dagens ungdomar fina tänder överlag. Det var nog lite si och så med det 1928.
Kram från Ingrid

Eleonora sa...

Trevlig läsning! Tack för den.

Jag hör till dem som gillar det mode man kan se från dina bilder. Trots att det var jätteslimmat och jag hade väl aldrig kommit in i en sådan "smal" klänning.

Trevlig onsdag och kram till dig.

Musikanta sa...

Elonora:
Jag tycker också att modet är väldigt vackert. I verkligheten är fotomodellerna inte alls så smala som på teckningarna. Det var inte modernt med anorektiska modeller på den tiden i alla fall.
Ha en skön fortsättning på onsdagen och kram från Ingrid

Eleonora sa...

Jag vet att du förbereder för fullt inför din utställning och jag vill bara önska dig lycka till av hela mitt hjärta. Jag hade så gärna kommit ner till dig, men har sonhustru + barnbarn boende hos mig, eftersom dom ska till Horse Show på lördagen och på söndag har dottern bjudit mig på julkonsert i Stadshuset. Det har krockat rejält denna helg.

Ha det alltså jättegott och vi får höras vid senare. Tusen kramar från Eleonora.

Musikanta sa...

Eleonora:
Det hade naturligtvis varit roligt att träffa dig, men jag är ju tvungen att vara i lokalen mellan 10 och 18, så det skulle i så fall inte blivit så mycket samvaro f.ö. Underbart att få ha lilla barnbarnet med föräldrar här hos dig över helgen. Jag hade gärna följt med på julkonserten i Stadshuset också!

Varm kram från Ingrid som just nu måste förbereda två första adventsgudstjänster också.

englundskan sa...

Aha, det var alltså därifrån namnet Estelle kom.

Åshild är toppen, det är bara Åshild som har en bh värd namnet.

Musikanta sa...

englundskan:
Javisst! Jag såg Estelle Bernadotte en gång när jag var på scoutläger och hon kom och hälsade på. Jag tyckte hon var så vacker, kommer jag ihåg.

Jag har köpt alla mina behåar hos Åshild - det är bara de som har breda vadderade axelband. Plus en jättesnygg baddräkt med liten kjol för ungefär halva priset av vad de kostar i affärerna.

englundskan sa...

Just precis, 26-0752 heter den, ska tipsa syrran tror jag.
Baddräkt får vänta, jag har ju inte slitit ut min gamla ;-)

Musikanta sa...

englundskan:
Din syster är kanske inte i behov av en sådan, eller? ;-)
Jag föll för den lilla kjolen i baddräkten. Kan ju vara bra att ha en torr baddräkt att byta med. Den var mörkblå med vita prickar.

englundskan sa...

Jodå det är hon.
Jag har bara ett par hundra meter till badet så jag cyklar hem efter doppet och det blir alldeles för sällan. Och vännerna for till Indien och här sitter jag och huttrar. Guvadeäsyndommig! Jag vill ju ha det varmt och bada.

englundskan sa...

Jodå det är hon.
Jag har bara ett par hundra meter till badet så jag cyklar hem efter doppet och det blir alldeles för sällan. Och vännerna for till Indien och här sitter jag och huttrar. Guvadeäsyndommig! Jag vill ju ha det varmt och bada.

Musikanta sa...

englundskan:
Jag tänkte mer på de vadderade axelbanden :-)...Hon har ju inte grams övervikt.

Jag tycker inte det är synd om dig - du slipper få amöbor i magen och svettas i värmen. Du kan ju alltid ta på dig raggsockar, dunjacka, vantar och mössa om du fryser. Är det för varmt är man bara tillintetgjord - åtminstone jag.

Jag skulle f.ö.inte må bra över att se allt elände och alla barn som far illa i Indien. Även om man far till en tjusig badort kan man väl inte undgå att se misären på vägen dit.

Ingrid som är helt slut när det är över 22 grader i skuggan.

Karin sa...

Här upptäcker man minsann en komplimang och tackar och bockar! Några grams övervikt har det kanske blivit på grund av adventsutsvävningar, men det ska jag råda bot på. Möjligen efter jul...