fredag 29 november 2013

867 Galleri Fredag - EN KÄNSLA

Det sista fredagsgalleriet för november månad ska handla om EN KÄNSLA. Det har Channal bestämt. Tack Anna för trevliga ämnen i november. Övriga fredagsgallerister finns listade hos Annika i Reston. Vem tar över i december?

Känslor kan vara många olika. Lycka, glädje, sorg, saknad, oro, skräck, fönöjsamhet etc. etc. Men det kan också vara något obestämbart - någon sorts upprymdhet som man kan känna när man ser eller hör något väldigt vackert. Som häromkvällen när solnedgången var så där överjordiskt skön.Men ack så kort! Jag hann i alla fall ut med kameran och tog några bilder från vår lilla gata. Lustigt att jag idag på NT:s vädersida läste just om detta naturfenomen. Jag har citerat delar av Linnea Rhens artikel nedan.


Utsikt mot väster från trädgården. (Bilderna går att klicka större.)


Rakt söderut.


Himlen skiftar färg så fort!

I NT läser jag idag att jag inte var ensam om att fotografera solnedgången. Linnea Rhen skriver: "I onsdags var det en hel fantastisk solnedgång här i Norrköping. Himlen färgades knallrosa och det var flera av oss på SMHI som hängde ut genom fönstrena för att föreviga ögonblicket." Sen följer en redogörelse om hur fenomenet uppstod. Hon slutar med: "Ju längre väg ljuset har att passera genom atmosfären desto mer bryts det och då är det i stället de röda nyanserna som dominerar...I onsdags förstärktes detta fenomen ytterligare genom att vi hade höga molnslöjor på himlen och klart väder på lägre nivå. Detta gjorde att solen kunde lysa upp molnen underifrån vilket i sin tur reflekterades ner mot oss." Så nu vet vi det - mycket intressant! Nu är det snart mörkt. Känns lite sorgligt - men jag har ju kvar bilderna. Linnea tyckte att det såg ut som om himlen brann och jag håller med henne.

12 kommentarer:

Bloggblad sa...

Jag såg också den tjusiga vyn, råkade titta ut just då. Och har sett mängder av samma himmelsbild på facebook från olika håll i landet. Även ett taget på min gata av en uppmärksam granne.

Nilla Tankebubblor sa...

Så vacker himmel! Ha en fin första adventshelg!

Channal sa...

NT läser jag med =) På Instagram la all in bilder på den sagolika solnedgången. Själv satt jag i bilen mot IKEA och tog en bild på Östgötaslätten i solnedgång! En underbar känsla!!

Tack för att du tyckte om temana!
Fin första advent till dig!
KRAM Anna

ps. Då måste din header vara från Sörping som jag trodde! Ska dit ikväll! ds.

Nilla Tankebubblor sa...

SÅ vackert!

Eleonora sa...

Även jag såg den fascinerande solnedgången på min promenad till mataffären, Dessvärre hade jag ingen kamera med mig. Himlen gjorde mig andlös och jag blev länge stående på trottoaren och betraktade allt vackert ljus och alla färger.
Lycka till i morgon. Jag ska tänka på dig.
Adventskramar

Musikanta sa...

Blggblad:
Ja, jag förstår att jag inte var ensam om att notera detta :-)!Men jag tyckte att det kunde passa som inlägg på fredagsgalleriet. Vacker var det i alla fall.

Musikanta sa...

Nina:
Jag önskar dig också en skön adventshelg!
Kram

Musikanta sa...

Anna:
Javisst är motivet från Söderköping. Står man i början av Rådhusbron är det den vyn man ser.
Himlen var sådan den kvällen att jag var tacksam över att hinna ut med kameran innan allt försvann. Solnedgång över Östgötaslätten måste också ha varit en fantastisk syn. Bra teman lämpade för foton tyckte jag!
Kram

Musikanta sa...

Eleonora:
Nu har vi varit alla "flickorna" och fotografen Janne i ateljén och ordnat med allting. Vi ska bjuda på glögg och pepparkakor och de 25 första besökarna får en present. Få se om det kommer några :-).
Många kramar från vännen Ingrid

Anonym sa...

Dom solnedgångarna är så himla fina. Vi får sådana solnedgångar och soluppgångar väldigt ofta på hösten här, nästan varje dag :)
Jättefina foton! :)

Musikanta sa...

rumbleinthearctic:
Hej och välkommen till min blogg. Härlig för er där borta att ha sådana solnedgångar.
Kram

Annika sa...

Jag tar över i december.
Uppgifterna ligger på min blogg i fredagsinlägget.
I januari blir galleriet månadstema.
kram!