onsdag 17 februari 2016

1244 Inspiration från en bloggvän

Det är alltid trevligt med bloggvänner men ibland är det också väldigt givande. Som när jag fick inspiration till min senaste målning av ett foto som jag hittade hos Klimakteriehäxan. Gå gärna in på hennes intressanta och omväxlande blogg.Hon skriver föredömligt kort också!Med tanke på all turbulens kring elefantmålningen och fotot på Fotografiska skrev jag och frågade om hon hade något emot att jag använde hennes foto som motiv för en tavla. Själva kompositionen är ganska lik fotot, men färger och övrigt utförande står jag för själv. Hade inte en chans att måla av alla detaljerna i fotot. (Tavlan är inte riktigt färdig ännu ser jag.)

Klimakteriehäxan svarade att jag gärna fick använda hennes foto som inspiration, så nu kan Kent ta det lugnt. Det var mest han som var orolig - jag litade på mina snälla bloggvänner att det inte skulle vara någon fara. Kerstin på Öland t.ex. har jag också fått carte blanche från. Håller sedan länge på en tavla med inspiration från ett av hennes underbara foton från norra Öland.Kerstins vackra foto från uppdragna båtar på stranden som förhoppningsvis blir en färdig tavla så småningom. Jag har vattnet kvar...

22 kommentarer:

Ingrid sa...

Så klokt av dig att du kollar upp att det är ok att använda foton som inspiration. Inte för att jag förstår varför någon skulle kunna ta illa upp, för det är väl inte kopiering det gäller, men folk kan vara petiga.
Lycka till!
Kram, Ingrid

Gerd ♥ sa...

Jättebra, att du kollade! Man vet aldrig vad folk tycker.
Du målar så fint, det blir säkert vackra tavlor av det hela.
Onsdagskram, Gerd ♥

Annika sa...

Vet att du frågat mig om foton också. Det är verkligen gulligt av dig, och nej jag tror inte att någon har ett enda dugg emot att få sitt foto avmålat. Eller att fotot står för inspo för något.
Bara roligt!
Kram!

Musikanta sa...

Ingrid:
I många målarcirklar och och på målarkurser används foton från tidningar och böcker som motiv till tavlor. Det blir väl inte särskilt likt i de flesta fall så man kan förmodligen inte bli fälld för kopiering, antar jag. Men huruvida det är lagligt eller ej vet jag inte.
Det är så lite besvär att fråga om man får använda en bild från t.ex. en bloggvän att det verkligen är värt att slippa detta bekymmer. Och i det här fallet blev det ju positivt svar :-).
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Gerd:
Tack för din rara kommentar! Som du säger, man vet aldrig om någon tar illa upp. Det hade ju varit konstigt också om någon - utan att fråga mig - hade lagt ut en tavla på nätet byggd på något av mina egna foton och jag genast hade känt igen motivet. Hade nog blivit lite irriterad kanske?
Onsdagskram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Annika:
Du tar ju så många underbara foton att det är svårt att inte bli inspirerad. Jag har några av dina på lut - härligt att du inte har något emot att något av dina foton blir avmålade. Jag lovar att tala om att jag snott motivet från dig i så fall :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Det här med foton och "copyright" är nog så viktigt så det var ju bra både att du frågade och att du fick ett "ja". De egna bilderna är ju viktiga.
Jag har just i dagarna skickat foton, på en begäran, till en tidning för en artikel och jag fick där ge mitt tillstånd för att de får användas. Noga med detta!
Härligt att du kan hämta inspiration från "Klimakteriehäxan" (har tittat in där nu) och din målnng ser väldit fin ut.
Spännnande med båtarna på öland också.
Måste vara fantastiskt att kunna uttrucka sig i bild som du kan.
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Roligt att ha lyckats inspirera dig till ännu en fin tavla! Man ser förvisso likheterna. Men det är olika "konstarter" utan tvivel. Och tack för länk och rekommendation...

Klimakteriehäxan sa...

Ju mer jag tittar desto mer imponerad blir jag. Himlen är absolut perfekt!!! Och grenverket också faktiskt!

Musikanta sa...

Ditte:
Klimakteriehäxans blogg är väldigt spännande att läsa. Hon har även skrivit en bok som jag rekommenderar som en present till en "som har allt". Den heter "Att vara yngst är ett handikapp som går över" - väldigt rolig och intressant liten bok. Finns på hennes hemsida bland flera andra.
Det är inte så lätt alla gånger att uttrycka sig i färg - just nu har jag problem med vattnet bakom båtarna. Tur att jag målar akryl så det går att måla över om det inte blir bra...
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Aina:
Himlen är kanske OK men absolut inte grenverket. Där har jag inte skuggan av en chans. Så fina penslar finns inte som går att göra det perfekt. Men det ska ju skilja sig från fotot i alla fall för att bli en målning.

Jag blev förresten också inspirerad av Olle Olssons klara koboltblå färg som han sätter dit lite här och var i sina målningar. Gräset kan vara koboltblått och även träden. Det var därför jag målade träden blå istället för brunsvarta som på fotot, haha.
Ingrid

olgakatt sa...

Jag är mycket fascinerad av grenverk och delar din förtjusning i bilden av träden. En själsfrände har vi i konstnären Roxy Paine. Googla honom så förstår du vad jag menar! Det finns två permanenta verk av honom på Wanås och jag ska sent glömma hans installation på Metmuseums takträdgård för ca 10 år sedan i New York!

Gunnel sa...

Det gäller nog att man är på sin vakt och får de tillstånd som behövs, så man slipper en massa strul efteråt. Jag vt att min mor ofta använde foton som inspiration när hon målade. Sen kan det ju också hända att man själv kan ta nästan exakt samma foto som man sett någon annanstans och då är det inte kopiering. Kram

Musikanta sa...

olgakatt:
Tack för tipset med Roxy Paine. Jag ska googla honom i lugn och ro när jag kommer hem igen från Stockholm. Lilla Akademien har sång- och dansföreställning på gamla Musikaliska i kväll. Temat är Lennart Hellsings visor.
Annars har vi ju en trädmästare i Henri Rousseau.
Ingrid

Musikanta sa...

Gunnel:
Kent föreslog just det att jag skulle gå ut och ta eget foto av träd mot himlen. Men just den här himlen tyckte jag var så vacker så den kunde jag inte motstå.

Det kostar ju på så lite att fråga om man får använda fotot, åtminstone dem från sina bloggvänner. Annars är det inte så lätt att få tag i olika fotografer från t.ex. tidningar. Sen är det ju inte samma sak om man målar av en bild som om man kopierar den rakt av.
Kram tillbaka från Ingrid

Klimakteriehäxan sa...

Kolla min blogg och se om du godkänner min "stöld"!

Veiken sa...

Mycket bra av dig att fråga så att du har ryggen fri! Den översta bilden har du gjort så vacker. Färgsättningen är så läcker! Kramar

olgakatt sa...

Hos Rousseau är det den otroliga frodigheten och fantasin jag älskar, hos Roxy Paine och din målning är det själva det avskalade grafiskt - organiska grenverket utan löv som fascinerar mig.

Musikanta sa...

aina:
Jag har godkänt din "stöld" med glädje!
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Det är ju så enkelt att fråga - åtminstone när man vet VEM man ska fråga. Svårare är det om man vill måla av en bild i en bok t.ex. och inte har någon aning om vem fotografen är. Men jag tror man kommer undan med att det aldrig blir riktigt likt i alla fall. I det har fallet var det just himlen som jag tyckte var så fin.
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt:
Ska googla på Roxy Paine. Rousseau är unik - finns ingen som målar som han!
Ingrid

Musikanta sa...

Olgakatt igen:
Fantastiskt med bloggvänner som gör att man får lära sig lite mer om t.ex. konstnärer. Roxy Paine var ju en mycket spännande och intressant konstnär! Kul att du tipsade mig.