söndag 14 februari 2016

1242 - Månadens illustratör februari 2016 - Ronny Lingstam

Marknad. I en bilaga till Hemmets Journal. Illustration av Ronny Lingstam.

Den här månaden har jag fått äran och nöjet att presentera en alldeles livs levande illustratör - nämligen Ronny Lingstam. Han är dessutom en av mina bloggvänner. Vi träffades på bloggen när jag skrev ett inlägg om illustratören Helge Artelius med rubriken Vad är konst och där Ronny skrev en intressant kommentar. Här är länken till Ronnys egen intressanta och roliga blogg där han ofta visar prov på sin skicklighet som illustratör och även som skulptör. Man kan gå in på Egna verk på bloggen, där Ronny numera har sina "arbetsprover", enligt honom själv.


Det här är en illustration till sophanteringen Bilden heter just Sophantering. (Bilderna går att klicka större.)

Ronny berättar lite om sig själv i ett mejl till mig. Han föddes 1949 i Södertälje och började sin yrkesbana som reklamelev i Malmö på Konsumentföreningen Solidar direkt efter grundskolan. Det var mest jobb enligt det gamla lärlingssystemet - någon uttalad planerad utbildning fanns inte, berättar Ronny. Efter fem år blev det ett kort mellanspel inom vården och första frilansjobbet för Domus Interiör.

Under de följande åtta åren konstruerade och designade Ronny kartongförpackningar inom förpackningsindustrin. Mer frilans under samma tid för Hemmets Journal och Allas Veckotidning. 
Butiken - bilden för Hemmets Journal till artikeln om Läsarnas Minnen. 


Ett julkort för Blodcentralen. 

En tecknartjänst på Universitetssjukhuset (numera Skånes Universitetssjukhus) dök upp och där stannade Ronny i tolv år tills hans tjänst drogs in på grund av sparkrav. Där var han bland annat en flitig illustratör till Läkartidningen. Sedan dess frilansar Ronny och har eget företag. Han bor numera med familjen i Värnamo i Småland.
Lungor. Anatomisk illustration till Cancerfonden. Vill man se fler exempel på Ronnys fantastiska bilder av olika organ i människokroppen kan man gå in här eller på Ronnys egen hemsida. 

Jag vill gärna citera en del av det som Ronny har skrivit om sig själv - jag tycker det är så fint skrivet.

"Jag har ingen formell utbildning utan är autodidakt. Det har aldrig stört mig på annat sätt än att jag ibland saknar lite betyg att vifta med. Jag är nog "gammaldags" i mitt bildspråk, som de mästare som inspirerat mig och påverkat mig. Ganska romantisk, tror jag. Men jag har väl utvecklats under åren och ändrat karaktär på mitt bildskapande. På senare år gör jag gärna enklare bilder och lägger inte gärna ner alltför många timmar på en och samma bild. 

Kanske har det att göra ned att det blivit "mer bråttom" nu för tiden? Eller också styrs det där av min lättja? Att jag valde illustration och inte "konstlinjen" har jag inte ångrat. Jag tror inte konstnärerna har lika roligt faktiskt. 

Nu är jag pensionär, men det droppar fortfarande in ett och annat uppdrag ännu. Och det är ju kul!... Men nu har jag också full frihet att göra de egna skapelserna, de där som ingen har beställt."


Trädgården. Illustration för Universitetssjukhuset. Som man ser är Ronnys medium akvarell. 

Ronny har många strängar på sin lyra - han är även poet och författare. En underbar om än något makaber historia om en enda överlevande flicka - Joy - på jordklotet hoppas jag snart kan komma i tryck. Om bara Ronny avslutar den och sätter text till! Last Life on Earth heter den och fler bilder kan man se på Ronnys blogg (länken ovan) om man klickar på Egna verk och Teckning/Målning. Underrubrik Last Life on Earth. En annan höjdare är Ronnys alfabet där alla händelserna tilldrar sig på Bredaryds stadshotell. Väntar bara på att Ronny ska avsluta detta alfabet också så att fler än bloggvännerna kan få njuta av det. Han skriver förstås verserna själv. Finns också på hemsidan under rubriken ABC-fåneriet. Om man letar på bloggen kan man även få se videosnuttar som Ronny tecknat och animerat. 
I
En stöddig trio kommer upp på scenen

Äntligen, man väntar på dansen, att få röra på benen

”Harmony Brothers” börjar intonationen

Isolde, vokalissan, fann de i receptionen.

  
D

Som kvällens ‘clou’ kom Divinia till festen

men alldeles för tidigt – och förresten

vilket var en långt värre blamage;
hon kom till fel kalas, på fel etage.


Den här sista bilden hör inte till ABC-serien. Ronny omnämner den som "en enkel blyertsteckning"... 

Jag håller fortfarande på att även illustratörer ska räknas till kategorin konstnärer. Om inte - är Carl Larsson en illustratör eller en konstnär i så fall? 

28 kommentarer:

Ingrid sa...

Visst är väl även en illustratör en konstnär! Tänk så mycket kreativitet de visar upp på olika sätt. Det var intressant att läsa om Ronny Lingstam. Han hade verkligen många strängar på sin lyra.
Hoppas att du haft en fin AllaHjärtans dag!
Kram, Ingrid

TG sa...

Det var många fina bilder Ronny har gjort. Tumme upp.

Fortsätt fin kväll och kram.

Musikanta sa...

Ingrid:
Roligt att du uppskattade inlägget. Jag tycker naturligtvis att Ronny är lika mycket konstnär som någon annan som kallar sig det. Det är bara konstigt att folk fortfarande skiljer på det ibland. Det är nästan alltid Alla hjärtans dag här hemma, så det är ingen större skillnad :-).
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

TantGlad:
Visst har han. Och ännu fler kan man titta på på hans hemsida. Jag tröttnar aldrig...
Kram tillbaka från Ingrid

Bloggblad sa...

Vilken fantastisk illustratör! Jag gillar stilen.

Den illustratör jag samarbete dog hastigt när vi just hade planer på ett nytt projekt - som gick i graven ihop med henne... Om ett nytt behov av illustratör skulle uppstå, vet jag vart jag ska vända mig.

Musikanta sa...

Bloggblad:
Så roligt om det kunde bli något! Han är så himla rar och trevlig också. Och uppmuntrande (mina tavlor) så det kan inte vara svårt att samarbeta med honom.

Karin sa...

Vilken trevlig bekantskap!

Ska ta en titt på hans blogg också, den verkar ju riktigt spännande.

Och visst är illustratörer konstnärer. Intressant fråga det där om Carl Larsson! Han stil är ju väldigt mycket illustratörens.

Musikanta sa...

Karin:
Ja, Ronnys blogg är sannerligen omväxlande. Titta in på hans Egna verk: Teckning/målning
så får du se många andra av hans fina bilder. Jag är så imponerad över att han tecknar så här skickligt utan att ha gått på några konstskolor.
Carl Larsson skissade väl allting först med blyerts och färglade sedan - som de flesta illustratörer gör. Har läst någonstans att han i så fall (om man ska skilja på illustratörer och konstnärer) borde räknas till illustratörernas skara.
Ingrid

Annika sa...

Vilka underbara teckningar. Gillar dem verkligen!
Speciellt julkortet och bilden där flickan sitter med benen i vattnet. Hela jordtemat, förresten. Skulle vilja ha de bilderna på väggen!
Kram!

Musikanta sa...

Annika:
Jordtemat är helt underbart även om jag inte gillar några små delar av den. Teckningarna är det inget fel på iofs...
Jag skulle heller inte ha något emot av att ha många av bilderna på väggen.
Kram tillbaka från Ingrid

Ditte sa...

Tack för denna bekantskap! Väldigt trevligt och med väldigt fina foton. Jag vet att jag sett några av illustrationerna tidigare, men då inte alls tänkt på skaparen av dem. Mne nu vet jag och jag vet också att jag vill titta mer på Ronny Lingstam. Absolut.

Väldigt omväxlande och roligt!Humorn ligger nära till hands i många av dessa bilder och det tycker jag extra mycket om.
Jag ska också titta in på hans blogg.
Det är väldigt roligt med "Månadens illustratör" och jag är glad att det återkommer.
Kram från mig.

Veiken sa...

Det här gillar jag! Jag ska genast in på hans blogg och se mera! Tack för tipset! Kramar

Musikanta sa...

Ditte:
Tack för din rara kommentar! Hoppas Ronny läser detta - då blir han glad. Jag är också glad över att du uppskattar mina inlägg om illustratörerna. Jag tycker det är sorgligt att de uppmärksammas så lite som de gör. Vad hade t.ex. Pippi Långstrump varit utan Ingrid Vang Nyman när det begav sig?
Kram tillbaka från Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Du kommer att bli glatt överraskad över att hitta sådana mängder av fantastiska teckningar.
Kramar från Ingrid

Krönikören sa...

Vad bra att du tipsade om Ronny Lingstams blogg, tack. Där finns ju massor att se och läsa!

Kram

Musikanta sa...

Lotta:
Ja, hans blogg är verkligen omväxlande och trevlig!
Kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Fantastiskt arbete. Ronnys egna verk påminner mycket om Theodor Seuss och hans privata målande - både i färgerna, stilen och litegrann teman känns det som.
Kram.

Gunnel sa...

Har varit inne på bloggen och tittat och ska fortsätta senare. Visst är en illustratör en konstnär, tycker jag. Kram

Musikanta sa...

Annika CA:
Intressant bekantskap, Dr Seuss. Jag hittar inte någon länk till hans privata målande, de bilder som jag får upp på nätet tycker jag inte påminner särskilt mycket om Ronnys. Skulle förvåna mig om Ronny överhuvudtaget visste om denna person - har i alla fall inte läst någonting om honom på hans blogg. Men han var ju stor på 50-talet så han kan ju varit en inspirationskälla, vad vet jag?
Kram tillbaka från Ingrid.

Musikanta sa...

Gunnel:
Bra att du håller med mig om att man inte ska skilja på konstnärer och illustratörer. En illustratör är väl alltid en konstnär även om en konstnär inte alltid är en illustratör.
Kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Ingrid, om du går till https://images.google.com/?gws_rd=ssl och skriver in "The Secret Art of Dr. Seuss" så får du upp konsten som Theodor Seuss Geisel målade för sig själv enbart och som jag tänkte på.

Han är ju otroligt stor i USA för sina barnboksillustrationer - Katten i hatten, How the Grinch Stole Christmas, Horton hears a Who, How the Grinch stole Christmas - men han var även illustratör och serietecknare för Vanity Fair och andra tidningar.

Hursomhelst, titta på "the secret art" och så får du säga vad du tycker - just med tanke på "The last girl on earth" :) . (han bodde för övrigt här i närheten, i LaJolla och det finns en utställning och flera statyer tillägnade honom här i trakten).
kram

Annika sa...

Teckningen av Divinia påminner mig oemotståndligt om Seuss` The Rather Odd Myopic Woman Riding Piggyback on One of Helen’s Many Cats (kan också googlas) - för att inte tala om de finurliga rimmen.

Musikanta sa...

Annika CA:
Fantastisk och originell illustratör - undrar bara om någon av hans barnböcker finns i svensk översättning. Ska kika på nätet. Sen undrar jag om du har tittat in på Ronnys blogg och sett alla hans andra illustrationer?

Visst kan jag se en viss likhet i själva kompositionen med The Myopic woman, men stilen är ju helt annorlunda än Ronnys. Dessutom saknar jag publiken hos Seuss. Hans bilder är surrealistisk versus Ronnys realistiska enligt min mening. Jag kan inte se särskilt stora likheter för övrigt. Något om "The last girl" har jag inte hittat på nätet. Vad gäller verserna är ju språken helt olika. För mig påminner Ronnys serie om den enda flickan på jorden mer om Le petit prince, vilket jag också har talat om för honom.
Kram tillbaka från Ingrid

Annika sa...

Nej, definitivt inte surrealistiskt på samma sätt. Men något med de starka färgerna, mörkret, kvinnofigurerna och bristen på symmetri tyckte jag. Samt akvarellerna, det litet mjukare. Nåja, en tanke i ögonblicket bara.

Nej, jag hann inte gå in och titta på de andra illustrationerna men får göra det
kram.

Musikanta sa...

Annika CA:
Du har i alla fall väckt mitt intresse för denne Seuss och jag har tänkt köpa några av hans böcker som finns på svenska. Tack för tipset! Men du måste gå in och titta på hemsidan, han är så oerhört mångsidig, min bloggvän Ronny.

Kram tillbaka och god natt :-). Här är klockan halv tolv på natten. Hos er är väl det fortfarande eftermiddag.

Annika sa...

Kul! Roligt att det intresserade (och på engelska kunde de kanske passa som nybörjarlitteratur till ett eller annat barnbarn om ett par år...de är absoluta, absoluta barnboksklassiker här). Tittade på Ronnys hemsida - många roliga projekt och funderingar!

Musikanta sa...

AnnikaCA:
Jag ska kika efter de engelska böckerna. Fanns några stycken på Bokbörsen.
Han är mångsidig, Ronny. Kul att du kikade in hos honom.
Kram

Ronny sa...

Syndaren vaknar som bekant sent. Till och med tre år för sent! Men nu råkade jag hamna här. Jag har naturligtvis läst ditt fina blogginlägg om mig, Ingrid, men att det genererat så många kommentarer var överraskande, roligt och intressant. Och jag tackar så mycket för alla lovord!
Angående Theodor Seuss, som AnnikaCa nämner ovan, kan jag säga att det är en för mig helt okänd konstnär/illustratör som, även om jag råkat på hans bilder, inte gjort något intryck på mig. Däremot har en annan amerikansk illustratör/författare/konstnär, som säkert lämnat sitt ritbord för länge sedan nu, imponerat, inspirerat och kanske "förlett mig" redan i min ungdom. Jag tycker själv att jag klarat mig bra ifrån att härma stilen, men det där med att hålla mig inom en ruta med många av mina bilder, har jag kanske "ärvt" av honom. Roligt hur som helst - jag har ju inte tänkt att mina bilder var något att orda om. :)
Ronny