tisdag 22 mars 2016

1259 Palmsöndag med Sankt Anna Vokalensemble

På Palmsöndagen åkte Kent och jag in till Östra Eneby kyrka i Norrköping för att vara med på mässan. Det var av två anledningar. Den ena var att Sankt Anna Vokalensemble, där både min bror och Marianne, alias Bloggblad, skulle vara med och sjunga. Den andra var att vår vän, prästen Margareta, som tidigare tjänstgjort i Söderköping Sankt Anna församling tjänstgjorde denna söndag.


Sankt Anna Vokalensemble sjunger till ackompanjemang av Roger Eriksson, kantor i Söderköping Sankt Anna församling. Från vänster Gunnar (min bror), Bernt, Yrsa (som tyvärr är gömd bakom pelaren) Leif, Ida, Britta, Marie och Marianne. (Bilderna går att klicka större.)

Östra Eneby kyrka byggdes redan på 1100-talet och byggdes till under medeltiden. Kyrkans gamla kalkmålningar är framtagna, men de är ganska bleka. Mer om kyrkan kan man läsa här.

Margareta höll som vanligt en fin predikan, trots en rejäl förkylning som satte stopp på hennes sång. Hon sjunger bra och gärna annars.


Margareta i aktion. Leif och Marie lyssnar andäktigt.

Efter mässan serverades det kyrkkaffe i kyrkans väntrum. Det blev inte så lång stund eftersom  det skulle bli ett dop strax efteråt.


Vid fikabordet i väntrummet.


Olle Hjortzberg målade fönstret 1920. Kristus som det sanna vinträdet. 


Östra Eneby kyrka i Norrköping. Tornet byggdes till i slutet på 1700-talet.

Här sjunger Sankt Anna Vokalensemble Himlen kommer så nära med text av Marianne Bokblad och musik av Bo Wastesson. En av mina absoluta favoritsånger och ni sjunger den så fint!

18 kommentarer:

Eleonora sa...

Vilken vacker kyrka. Även "min" kyrka - Solna Kyrka - är från 1100-talet. Olle Hjortzbergs målning är mycket vacker. Mariannes text tycker jag också mycket om.

Ha det gott och glad förväntan inför påsken.
Kram från
Eleonora

Ölandsvindar sa...

Fint,fint! Här ska maken sjunga vid två tillfällen tillsammans med Nord-Ölands kyrkokör under helgen. Själv ska jag skala ägg och pyssla i växthuset.
Kram /Kerstin

Elisabet. sa...

Vilka underbara bilder och vilken "header" eller vad man ska kalla det! Inte visste jag (det är mycket man inte vet) att du hade såna gåvor! Och så sången .., som är så vacker, så vacker!

Musikanta sa...

Eleonora:
Det blir en mycket stillsam påskhelg för vår del eftersom vi är ensamma, Kent och jag. Mirren och familjen är på Öland, Anna är i Limoux där de har köpt ett hus och Kalle har jag ju träffat alldeles nyss så de firar väl med sambons familj.
Jag blev alldeles förstummad när jag gick in och tittade på Bukowskis och på Hjortzbergs blomstermålningar. 3 - 4000 000 för dessa tavlor. Jag kanske ska börja måla blommor, haha!
Solna kyrka har jag varit i - den är mycket vackrare än Ö Eneby kyrka.
Kram från Ingrid som önskar dig en Glad Påsk tillsammans med dina nära och kära.

Musikanta sa...

Kerstin:
OCH fotografera, antar jag :-). Du måste väl gå med och lyssna på maken i kyrkan förstås. Kent är ju alltid med mig när jag spelar någonstans eller när min kör uppträder.
Det blir bara ägg här, Kent är vegetarian så varken lax, lamm eller sill göre sig besvär.
Vi åker väl till någon gudstjänst på Påskdagen - det är ju en så glad dag i kyrkan.
Kram från Ingrid som önskar dig och sångarmaken en Glad Påsk.

Musikanta sa...

Elisabet:
Tack för din rara kommentar! Den både värmer och uppmuntrar till nya tag när det gäller akrylmåleriet. Har just varit inne och tittat på många av dina bilder. De är helt fantastiska.
Kram från Ingrid

Ingrid sa...

Det ser ut att vara en vacker kyrka och vacker sång var det också! Och så trevligt med kyrkkaffe.
Kram, Ingrid

Musikanta sa...

Ingrid:
Det är alltid trevligt med kyrkkaffe efteråt. De flesta kyrkor har enkelt sådant längs ner i kyrkan numera.
Kram och Glad Påsk!

Karin sa...

Fin kyrka och vackert kyrkfönster! Och vilken kulturgärnig det är, kyrkomusiken, som du bidrar så aktivt till!

Musikanta sa...

karin:
Jag både vad gäller konst och musik har kyrkan haft och har fortfarande en väldigt stor och viktig betydelse. Dessutom är det (här nere i alla fall) i de flesta fall helt gratis - med undantag av tjugan i kollekten - att lyssna till konserter i kyrkan.
Ingrid som önskar dig och redaktören en trevlig fortsättning på påskhelgen.

TantGlad sa...

Glad Påsk till dig!

Jonna sa...

Mycket fin sång på videon. Så bra det är när kyrkfikat kan serveras i själva kyrkan.

Veiken sa...

Jag fastnade för det otroligt vackra kyrkfönstret. Fin sång bjuder du dessutom på! Kram

Ditte sa...

Vad trevligt att få komma tillbaka hit till Östra Enebys kyrka. Här har jag varit några gånger eftersom döttrarnas pappa är uppvuxen i Åby.
Kyrkan är väldigt vacker och särskilt kyrkfönstre. Solna kyrka, som jag såg att Eleonora nämnde är en av de två kyrkor som följt mig. Jag är konfirmerad i Solna kyrka och båda mina föräldrars begravningsgudstjänste hölls där. (De är också begravda på dennna gamla del av Solna kyrkogård.)
Fint att få lyssna till sången och detta var både text och musik jag inte hört tidigare. Vackert!
Kram och önskar er en fin avslutning på påsken.

Musikanta sa...

Tant Glad:
Önskar dig en skön och trevlig Annandag. Här skiner solen :-).
Ingrid

Musikanta sa...

Jonna:
Det blir alltid en stunds gemenskap innan man lämnar kyrkan. Bra att det är I kyrkan också, är det t.ex. i församlingshemmet en bit bort är det många som inte följer med.
Håller med dig om att kören sjunger fint.
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Jag älskar också kyrkfönster, men helst ska det vara "riktiga" glasmålningar - dvs. när det är blyinfattade spröjsar emellan glasbitarna, som i de gamla katedralerna i Europa tycker jag. Här är det "bara" en vanlig målning på glas, vackert ändå.
Kram från Ingrid

Musikanta sa...

Ditte:
Roligt att du känner igen dig. Numera hör Åby till Kolmårdens församling tillsammans med Östra Eneby kyrka, Kvillinge kyrka, Kvarsebo kyrka, Simonstorps kyrka och Kolmårdskyrkan. Har kanske glömt någon.
Solna kyrka har, vad jag kommer ihåg efter att ha varit på begravning där en gång, mycket fler vackra väggmålningar än Ö. Eneby. Du kan ju läsa kommentaren ovan vad gäller kyrkfönstret.
Det var ju Marianne alias Bloggblad som är god vän till mig irl, som introducerade mig i bloggvärlden och gav mig de först bloggkontakterna. Det är hon som är textförfattaren till den vackra sången. Hon har skrivit många fler texter till nya psalmer också.
Kram från Ingrid