tisdag 24 maj 2016

1277 Månadens illustratör maj 2016 - Dr Seuss

Den här amerikanske författaren och illustratören hade jag ingen aning om att han fanns till förrän min bloggvän Annika i Californien nämnde hans namn i en kommentar i samband med en annan av månadens illustratörer. Jag blev givetvis intresserad och läste vad som fanns på nätet om honom.


Den första barnboken som skrevs av Dr. Seuss. (bilderna går att klicka större.)

Theodor Seuss Geisel föddes 2 mars 1904  i Massachusetts av tyska föräldrar och dog i Californien 1991, 87 år gammal. Som författare kallade han sig först för Seuss, (det engelska uttalet är /sju:s/) men la så småningom till Dr. när han blev hedersdoktor vid ett universitet. Hans föräldrar hade för övrigt velat att han skulle bli läkare, berättade han. Vid sin död hade hans böcker sålts i över sex miljoner böcker som översatts till 20 språk.

Geisel hade en lång karriär före andra världskriget som politisk tecknare, serietecknare, illustratör och författare men hans största berömmelse kom efter kriget med en serie barnböcker. Det är en rätt fantastisk historia som ligger bakom dessa .

1957 publicerade tidningen Life en artikel om bristande läskunnighet bland skolbarn. Man drog slutsatsen att barnen inte kunde läsa därför att skolböckerna var så tråkiga. En rektor Spaulding, som hade hand om en avdelning inom utbildningssektorn, sammanställde då en lista över 348 ord som han tyckte var viktigt för de yngsta eleverna att kunna. Han utmanade Geisel att skriva en barnbok bara med dessa ord och som barnen inte kunde sluta att läsa. Geisel lyckades få ner antalet till 238 av orden som Spaulding gett honom och nio månader senare kom The Cat in the Hat. 




Katten hittar på massor av bus som gör barnen närmast förskräckta men allt är i sin ordning när deras mamma kommer hem igen.

Texten är på vers och mycket fantasifull och kunde läsas av nybörjare efter ett tag. Det blev omedelbart en succé och följdes av många andra liknande böcker. Den som vill läsa mer om denna intressanta illustratör och författare kan titta här.



En av böckerna som översatts till svenska. Fler böcker hittar man här.

Dr Seuss böcker blev dock aldrig någon framgång i Sverige trots att de fortfarande idag är populära i engelsktalande länder. Lite synd, tycker jag, att man inte använder någon av böckerna till nybörjarna i engelska. Det är väldigt roliga och språket är som sagt enkelt och rimmat.




 Borde vara ett bra sätt att lära sig det engelska alfabetet på.

16 kommentarer:

Annika sa...

Kul att du tittade närmare på Dr. Seuss! Jag visste inte en del av det du skriver här - trots att det finns en utställning i Balboa Park där hans privata konst (alltså det han inte gjorde för böckerna) varit utställd tillsammans med historier om honom. Historierna är ju helt underbara, speciellt om Grinchen och Katten i hatten.
kram

Musikanta sa...

AnnikaCA:
Ja, det var ju tack vare dig som jag fick upp ögonen på Dr. Seuss. Jag förstår att berättelserna på vers passar alldeles perfekt för barn i förskoleåldern och något äldre. Skulle ju passa alldeles utmärkt som läroböcker i engelska när barnen började med engelska i skolan. Caspar, som går i förskoleklass, har redan börjat med engelska.
Kram tillbaka

Bloggblad sa...

Jag har aldrig hört talas om honom! Hade jättegärna använt de roliga bokstavsböckerna i undervisningen.

Annika sa...

ÅH han är SÅ stor här i USA. Nästan den största barnboksförfattare de har, tror jag. När Karolina gick i lågstadiet hade de Seuss-dagar varje år.
OCH de här böckerna är skrivna på så kul sätt. Språket underbart. En alldeles speciell rytm.
Det är han som skrivit böckerna om Grinchen också tex.
Ja, han är verkligen stor här. Kul att du vek ett inlägg åt honom.
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Dr Seuss är säkert bra men OJ vad jag gillar din nya header!!!!

Tredje året i Hjo sa...

Kanske borde vi ha Lennart Hellsings Krakel Spektakel och andra av hans alster som läseböcker i skolan. Krakel Spektakel-boken är super. Snygg header tycker jag också. Och snygga damer på FB.

Veiken sa...

Jag måste bara säga att din header är helt fantastisk. Sedan må Dr. Seuss vara vem han vill! Kramar

Ditte sa...

Vilken läcker header! Börjar med den!
Jag hade inte tidigare hört talas om Dr Seuss men trots det kände jag igen ABC boken och en del verser med ilustrationer men har inte lagt hans namn på minnet.
Väldigt roligt att få veta mer om honom. Några av verserna har funnits i engelska böcker som jag använt i undervisningen och verserna kan jag fortfarande kan utantill.
Kram!

Musikanta sa...

Bloggblad:
Det är precis sådan humor som brukar uppskattas av barn mellan 6 och 11 år i böckerna. Tillsammans med de dråpliga teckningarna förstår jag att de blivit enormt populära i USA och annorstädes där man talar engelska. Men man skulle ju kunna ta in en klassuppsättning som bredvidläsningsböcker i skolan för den åldern i engelska.

Musikanta sa...

Annika:
Han är förmodligen svåröversatt, som min niece som bor i USA, sa. Det är väl därför han inte har fått något genomslag här hemma. Men nu när de börjar så mycket tidigare med engelska, Caspar redan i förskoleklassen, tycker jag att man kunde skaffa hem några exemplar på engelska så att barnen hade något roligt att läsa bredvid.
Kram tillbaka

Musikanta sa...

aina:
Roligt att DU tyckte om den! Kent gillar den inte alls. Men smaken är som bekant delad...
Ingrid

Musikanta sa...

Hans:
Håller absolut med dig om Krakel Spektakelböckerna. Nu hade ju Lilla Akademien en hel föreställning med bara hans texter (som de hade lärt sig utantill en hel massa) och sånger för några månader sen. Alltid något. Jag tror att barn tycker det är roligt att läsa rimmade texter, då kan de ju gissa lite vilket ord som kommer näst om de inte är så bra på att läsa.
Tack för kommentar om header och damer. Det värmer!
Ingrid

Musikanta sa...

Veiken:
Tack för snäll och rolig kommentar. Tyckte bara det var roligt att träffa på Dr. Seuss eftersom jag aldrig har hört talas om honom förut. Och jag har ju läst massor av barnböcker i mitt liv, både för barn och barnbarn.
Kramar tillbaka

Musikanta sa...

Veiken:
Kul att du hört talas och till och med använt hans böcker i undervisningen. Jag tror du är den första, förutom tjejerna som bor i USA förstås som har hört talas om denne barnboksförfattare och illustratör. Var det i Kina du använde böckerna?

Tack för rar kommentar om min tavla, en av de första jag målade. Den värmer och uppmuntrar till nytt målande.
Kram tillbaka

olgakatt sa...

Mina syskonbarnbarn i USA har förstås Dr Seuss-böcker. Jätteroliga!

Gunnel sa...

Jag älskar Dr Seuss, men jag har förståss alltid tyckt om böcker där man leker med ord och rimmar. Hans böcker hade säkerligen gjort stor succé i den svenska skolan. Kram